Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern aprova un nou 'mapa' d'incentius a la contractació per afavorir l'ocupació estable

  


Les empreses beneficiàries hauran de mantindre l'ocupació tres anys i les que es deslocalitzen fora de la UE hauran de retornar les ajudes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la reforma dels incentius a la contractació laboral, per la qual s'estableix un nou 'mapa' de bonificacions per a promoure la contractació i el manteniment de l'ocupació estable del conjunt dels treballadors, encara que prioritàriament d'aquells considerats col·lectius vulnerables o de baixa ocupabilitat, com a aturats de llarga duració, joves, dones i persones amb discapacitat.

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que, amb el Reial decret llei aprovat hui, "tot" el sistema d'incentius es dirigeix a fomentar l'estabilitat de l'ocupació, de manera que deixa de "premiar-se" la contractació temporal, excepte per als contractes de substitució lligats a la conciliació de la vida laboral i familiar.

Díaz ha argumentat que les bonificacions a la contractació s'havien convertit en un "pes mort", perquè afavorien a les persones que estaven en millor posició en el mercat laboral en lloc de les més vulnerables.

Amb aquesta norma, que entrarà en vigor al setembre, es corregeix aquesta situació, s'adapta el sistema d'incentius al marc contractual de la reforma laboral i desapareixen "definitivament" les reduccions de cotitzacions.

Les empreses que reben incentius a la contractació hauran de mantindre l'ocupació durant tres anys. Aquests incentius, que anteriorment estaven "dispersos" en diverses normes, passen a ser lineals, i no percentuals. Així, per exemple, la contractació de joves menors de 30 anys no qualificats es bonificarà amb 275 euros mensuals.

EMPRESES QUE ES DESLOCALITZEN HAURAN DE TORNAR LES AJUDES

Díaz ha subratllat que s'han eliminat "un munt" de bonificacions i s'han creat altres noves, com la dels menors de 30 no qualificats ja esmentada o la que es concedirà per convertir contractes eventuals de treballadors agraris en fixos-discontinus.

També es contemplen bonificacions per a impulsar l'autoocupació i l'economia social, permetent-se la capitalització de la prestació per desocupació perquè els treballadors per compte d'altri puguen adquirir la condició de socis treballadors o de treball.

Al mateix temps, el Reial decret llei permetrà que puguen ser incentivades les mesures acordades en els convenis col·lectius que incloguen compromisos com el manteniment o l'increment de l'ocupació, la conversió de contractes formatius o de relleu en indefinits o la millora de l'ocupació indefinida a temps parcial o fix-discontinu en ocupació indefinida a temps complet o ordinari. Així mateix, la norma reconeix la possibilitat d'incorporar aquests acords com a criteri en el marc dels contractes públics.

El nou sistema s'avaluarà de manera permanent, amb el que "cap incentiu tindrà caràcter estructural", perquè només es mantindran els que funcionen, segons ha indicat la vicepresidenta segona.

Díaz ha ressaltat a més que aquesta norma forma part de les reformes compromeses a Brussel·les en el Pla Nacional de Recuperació. En concret, amb aquesta, ja són deu d'un total d'onze les reformes posades en marxa que s'havien promés a Brussel·les en el component 23 del Pla de Recuperació.

La norma estableix que les empreses que procedisquen al trasllat de la seua activitat industrial, productiva o de negoci a territoris que no formen part de la Unió Europea o del d'Espai Econòmic Europeu (EEE) hauran de procedir a la devolució de totes les bonificacions a la Seguretat Social de les quals s'hagen beneficiat durant els quatre anys immediatament anteriors a la deslocalització, amb el recàrrec i els interessos de demora corresponents. Igualment hauran de reintegrar les subvencions públiques obtingudes en matèria de contractació i ocupació.

NOVES BONIFICACIONS

La norma aprovada aquest dimarts inclou bonificacions de nova implantació. En concret, es bonificarà amb 275 euros al mes durant tres anys la contractació indefinida de joves amb baixa qualificació beneficiàries del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

També es bonificarà la contractació indefinida o incorporació com a soci en la cooperativa o societat laboral de persones amb contractes de formació pràctica en les amb 138 euros al mes durant tres anys, o bé durant la vigència del contracte si es tracta d'una persona amb discapacitat.

La conversió de contractes temporals a contractes fixos-discontinus realitzats amb treballadors del Sistema Especial Agrari per compte d'altri es bonificarà, durant els tres anys següents, amb 55 euros al mes (73 euros per mes si el contractat és dona).

En els supòsits de contractació a temps parcial les quanties que s'estableixen en la norma es redueixen proporcionalment en funció de la jornada establida. En tot cas, no s'incentiven les jornades parcials inferiors al 50% de la jornada a temps complet, excepte en els supòsits de permisos per conciliació.

La norma bonifica la readmissió de treballadors que hagueren cessat en l'empresa per incapacitat permanent total o absoluta, limitant-se als contractes indefinits i als supòsits en els quals la readmissió no obeïsca a un dret del treballador, límits que no estan contemplats en la regulació actual. Aquestes bonificacions s'estenen als supòsits de majors de 55 anys amb incapacitat permanent reincorporades a la seua empresa en una altra categoria, així com de persones majors d'aqueixa edat que recuperen la seua capacitat i puguen ser contractades per una altra empresa.

La bonificació prevista en l'actualitat per la contractació indefinida de persones en situació d'exclusió social (55 euros al mes) s'incrementa fins als 128 euros/mes, igualant-se així a l'establida per la contractació indefinida d'altres col·lectius vulnerables.

BONIFICACIÓ PARATS DE LLARGA DURACIÓ

La contractació fixa d'aturats de llarga duració (110 euros al mes) s'eleva fins als 128 euros al mes si la persona contractada és dona i també si es tenen 45 o més anys.

Respecte del contracte de formació en alternança, s'estableixen bonificacions equivalents a les que resultarien d'aplicar el 75% a les quotes empresarials úniques previstes per a aquest contracte i el 100% en funció de la grandària de l'empresa.

Els beneficis en les quotes de la Seguretat Social previstos per la transformació en indefinits de contractes formatius incrementen la seua quantia un 200% per a igualar-la a la prevista per la conversió en indefinit del contracte de formació en alternança.

A més, igual que es fa amb la bonificació per transformació del contracte de relleu, s'elimina de la normativa que només puguen beneficiar-se d'aquesta bonificació les empreses amb menys de 50 treballadors en alta, com succeeix actualment.

Les bonificacions previstes en l'actualitat per la formació en alternança, permeten finançar tant costos de formació com costos de tutorització en l'empresa, limitant els primers a l'activitat formativa que, vinculada al citat contracte, es realitze en l'àmbit laboral. En canvi, la bonificació per costos de tutorització seria aplicable a totes les empreses.

La norma regula les bonificacions en les quotes patronals de la Seguretat Social relatives a la contractació de persones amb discapacitat, en els contractes subscrits per empreses d'inserció i en els contractes de substitució de treballadores víctimes de violència de gènere o de violències sexuals, que mantenen les bonificacions actuals.

Els contractes indefinits amb treballadors que presten activitat en determinats sectors de Ceuta i Melilla incrementen la seua bonificació fins a una quantia fixa equivalent al 75%, vinculada al desenvolupament d'accions formatives per als treballadors contractats.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon