Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El fiscal contra la petició de Rus de nul·litat d'Imelsa per "manipulació" en el pendrive

   Anticorrupció arriba a un acord de conformitat amb 10 dels 26 acusats, que reconeixen els fets

   L'advocat de l'expresident de la Diputació i del PP de la província de València Alfonso Rus ha demanat la nul·litat del cas Imelsa en veure "manipulació" en el pendrive que va originar el procediment i que va entregar l'actual consellera de Transparència i exdiputada d'Esquerra Unida en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, a la Fiscalia Anticorrupció.

   El lletrat de Rus s'ha pronunciat així en el primer dia del juí per les peces B i F d'Imelsa, relatives als presumptes 'zombies' en Imelsa i Ciegsa, durant el torn de qüestions prèvies. Fiscalia s'ha oposat a la seua pretensió.

   L'advocat de Rus, Emilio Pérez, ha qüestionat l'autenticitat dels "artefactes informàtics" que van originar la causa Imelsa i, en concret, s'ha referit al pendrive que va entregar Rosa Pérez a Fiscalia en 2014, el qual "no consta que fora entregat a l'UCO per a la seua anàlisi ni la seua acceptació per part del jutjat", ha dit, per la qual cosa veu infracció del dret de defensa, de la tutela judicial efectiva i d'un procés amb totes les garanties per al seu representat.

   "No sabem la cadena de custòdia del pendrive perquè de forma legal mai s'ha mogut de la peça de denúncia", ha asseverat, per a agregar que el mateix va ser "manipulat" un dia abans que arribara al ministeri públic.

   Quant a la memòria USB i a l'ordinador que Mariano López, l'ex-sogre de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, també va entregar al ministeri públic amb documentació i àudios d'alguns dels acusats, el lletrat s'ha pronunciat en els mateixos termes i ha manifestat que van ser manipulats.

   "Tots els informes de la causa han sigut realitzats després de l'examen el pendrive de Rosa Pérez, no legalitzat i sense cadena de custòdia. Rosa Pérez va fer una selecció de grans èxits, ho va manipular i Mariano va fer exactament el mateix", ha incidit.

   El fiscal Anticorrupció Pablo Ponce s'ha oposat a la nul·litat i ha negat qualsevol tipus de manipulació. "El pendrive de Rosa Pérez es va entregar al jutjat d'Instrucció i es van admetre els documents. També va ser objecte d'anàlisi per part de l'UCO. No entenem si hi ha hagut alguna desconnexió", ha dit.

   Al mateix temps, ha recordat que Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', no va manifestar "en cap moment" al llarg el procediment que els àudios que va gravar estigueren manipulats. "En nombroses declaracions ha dit davant el jutge que els àudios els va gravar ell i que no estaven manipulats", ha insistit. No obstant açò, fa uns mesos, amb motiu el primer juí d'Imelsa, per la peça Thematica, l'acusat va canviar la seua versió. El tribunal ha descartat la nul·litat i ha demanat primer practicar la prova.

   D'altra banda, Fiscalia ha avançat que ha arribat a un acord de conformitat amb 10 dels 26 acusats pel qual aquest reconeixen els fets i se'ls ha rebaixat les penes. A més, ha demanat la testifical de Mariano López i del president de la Diputació, Toni Gaspar.

CANVI D'ADVOCAT

   Moments abans de les qüestions prèvies, Francisco Javier Cañizares, un dels acusats, ha demanat al tribunal canviar d'advocat: "La meua advocada vol que diga que he treballat en Imelsa i és mentida. Jo no he treballat en Imelsa, he treballat en el partit socialista en manteniment", ha asseverat.

   L'acusat ha demanat el torn de paraula per a demanar al tribunal que se suspenga el juí perquè vol un canvi d'advocat en indicar que no se sentia ben defès: "Demane que em defenga un advocat d'ofici", ha repetit, al que la seua advocada ha respost que era la primera notícia que tenia sobre aquest tema.

   "Us ho demane per favor, tinc falta de confiança en la meua advocada", ha afirmat l'acusat, per a agregar: "M'han posat l'advocada. Jo vull dir la veritat (...) Vol que diga que he treballat en Imelsa i és mentida. Jo no he treballat en Imelsa, he treballat en el partit socialista de manteniment", ha exposat.

   Després de la seua sol·licitud, l'advocada ha manifestat al tribunal la seua voluntat de renunciar a la defensa del seu client en no veure's en condicions d'assumir la seua representació.

   El tribunal, després d'estudiar la petició, l'ha denegat. Ha rebutjat tant suspendre el juí com que l'acusat canvie d'advocat en estimar que les al·legacions plantejades són "molt genèriques i vagues" i que l'acusat ha tingut molt de temps per a plantejar aquesta qüestió. Així, després d'un recés, arrancarà el juí.

RUS, "MOLT TRANQUIL"

   A la seua arribada al jutjat abans del juí, Rus ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que estava "molt tranquil" i ha insistit en la seua innocència: "Ja tinc ganes de parlar. Porte set anys esperant", ha dit.

   Rus, interpel·lat pels periodistes per si es considera innocent dels fets que se li atribueixen i pels quals s'enfronta a una pena de 12 anys de presó --tal com li reclama el ministeri fiscal--, ha contestat: "Sempre, sempre". "Ja tinc ganes almenys de parlar, perquè els meus advocats no em deixen. Hui havia de declarar però no sé com va. He d'estar dos mesos ací i em veureu tots els dies", ha afegit.

   Al costat de Rus hi ha altres acusats com l'exsubdelegat del Govern a València i exdiputat Rafael Rubio (PSPV) i l'ex secretari autonòmic d'Educació Máximo Caturla i l'exdiputat del PP Salvador Enguix.

   Es tracta del segon juí de la macrocausa d'Imelsa, ja que al maig es va jutjar la primera d'elles, la relativa a Thematica, amb el 'yonki dels diners' com a principal acusat. S'està a l'espera de la sentència.

   En les peces que se'n jutjaran ara, la B i la F, s'ha investigat contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa, Rus s'enfronta a una pena de 12 anys de presó i Rubio --també investigat en el conegut com a cas Assut-- a altres sis, segons es desprèn de la qualificació provisional del ministeri fiscal.

   Fiscalia atribueix a Rus els delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa i de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic. Així mateix, a Rubio li acusa d'un delicte continuat de malversació de cabals públics, de falsedat en document oficial i un delicte continuat de prevaricació administrativa.

   Per a l'ex secretari autonòmic d'Educació Máximo Caturla i l'ex-cap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, reclama la mateixa pena que per a l'expresident de la Diputació per idèntics delictes, a més de multa i inhabilitació.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon