Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Consell de Ministres aprova els subsidis d'atur diferenciats per al sector cultural

El primer consell de Ministres de l'any porta una prestació especial per a les persones que es dediquen a les arts. Un Reial decret aprovat hui modifica les condicions perquè artistes i tècnics accedisquen a subsidis de desocupació i altres garanties de protecció social.

El text contempla la situació de intermitencia que és una constant en el sector de les arts escèniques, plàstiques, audiovisuals i musicals i inclou també disposicions per al treball voluntari en aquests sectors després de la jubilació, una circumstància denunciada per autors i autores que veien com el cobrament per drets xocava —i implicava multes— amb la percepció de les seues pensions.

Així ho ha anunciat, passades les 13:30h, la ministra de Treball, Yolanda Díaz: "Es crea una prestació específica de desocupació, canvia el règim ordinari de protecció social". És una norma que ha tractat d'eixamplar la categoria d'artistes a tècnics, maquilladoras, etcètera.

La prestació especial per desocupació per a les persones treballadores del sector cultural i artístic és una proposta del Ministeri de Treball i Economia Social; el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i el Ministeri de Cultura i Esport. Els beneficiaris i beneficiàries podran accedir a ella quan acrediten estar en situació legal de desocupació i acreditar 60 dies cotitzats per prestació real de serveis en l'activitat artística en els últims 18 mesos. També si acrediten 180 dies d'alta en Seguretat Social per prestació real de serveis en l'activitat artística o regularitzacions anuals ja efectuades en els sis anys anteriors a la situació legal de desocupació sempre que no hagen sigut tingudes en compte per al reconeixement d'una prestació prèviament.

La duració de la prestació és de quatre mesos i està dotada amb una quantia de fins al 100% del IPREM per a les cotitzacions que superen el llindar de 61 euros. Per davall d'aqueix nivell correspondrà una prestació del 80% del IPREM. La prestació és compatible amb la percepció de drets de la propietat intel·lectual i d'imatge.

És un model basat en un sistema de cotització dúctil, ha assenyalat Díaz, que estableix l'accés als subsidis en 60 dies treballats en l'últim any i mig. Les persones que vulguen seguir en les condicions del règim general, el podran continuar fent, ha detallat la ministra. També s'estableixen millors en les condicions en la cotització d'aquells treballadors i treballadores autònomes que tinguen baixos ingressos, inferiors a 3.000 euros.

Díaz ha anunciat que el treball dut a terme en els últims mesos ha derivat així mateix en la creació de dues comissions: una per a l'estudi de malalties professionals específics en el sector cultural, un altre sobre la intermitencia, per a estudiar mesures i els efectes que provoquen aqueixes condicions.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha sigut l'encarregada de presentar la decisió, una "recuperació de drets", al seu judici, que forma part de la línia del Govern d'Espanya, ha reivindicat la política gallega. La prestació específica per a treballadors i treballadores de la cultura ha sigut coordinada amb el Ministeri de Cultura, dirigit per Miquel Iceta i amb la subcomissió de l'Estatut de l'Artista en el Congrés dels Diputats.

El Reial decret llei inclou, a més, diferents mesures perquè la protecció social dels artistes s'adeqüe a les característiques de les seues professions, singularment a la intermitencia de la seua activitat, reforçant especialment el suport als autònoms que tenen baixos ingressos. Per exemple, s'estén la compatibilitat del 100% de la pensió de jubilació amb l'activitat artística, també per a les classes passives. Fins ara, aqueixa compatibilitat només aconseguia a activitats que generaven drets de propietat intel·lectual; a partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma, també s'aplicarà a activitats connexes(per exemple, una conferència associada a la presentació d'un llibre, i no sols als drets de propietat de l'obra). A més, la compatibilitat s'estén més enllà dels artistes, intèrprets o executants d'arts escèniques, audiovisuals o musicals, aconseguint també als professionals que realitzen activitats tècniques o auxiliars necessàries.




Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon