Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Díaz advoca per pujar l'SMI al 'tram alt' de la Comissió d'Experts, situat en un augment del 8,2%, també CCOO

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat partidària de pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 2023 "cap al tram alt" de la recomanació del Comité d'Experts, que incrementaria aquesta renda mínima un 8,2%, fins als 1.082 euros bruts en 14 pagues.

"Tindrem una pujada del SMI i coneixen la meua vocació, és la millor mesura i la més eficaç per a combatre la pobresa laboral, que substancialment afecta a joves i dones", ha dit Díaz aquest dilluns en declaracions als mitjans, a la seua arribada un acte d'Ajuda en Acció.

No obstant això, la ministra de Treball no ha aclarit si el Govern pujarà l'SMI abans que concloga el mes i tampoc ha precisat si convocarà als agents socials aquesta setmana per a tancar aquesta negociació.

Tant sindicats com empresaris han recordat en les últimes setmanes que el seu paper és consultiu i que tots han exposat ja les seues posicions, per la qual cosa no veuen necessàries més taules de diàleg i insten l'Executiu a prendre una decisió.

Els agents socials solo s'han reunit en una ocasió, el passat 21 de desembre. El Govern va portar a aqueixa taula de negociació les recomanacions fetes per la Comissió d'Experts, que plantejaven una forqueta de pujada d'entre el 4,6% i el 8,2% per a 2023. Això equivaldria a fixar l'SMI d'aquest exercici entre els 1.046 euros i els 1.082 euros bruts al mes per catorze pagues.

CCOO es decanta per la part alta d'aqueixa banda, els 1.082 euros, amb la possibilitat d'ampliar-ho a 1.100 euros, xifra per la qual advoca UGT. La patronal, per part seua, va remetre un document en el qual proposava una alça del 4%, fins a una quantia de 1.040 euros bruts en 14 pagues.

El Govern ha prorrogat l'SMI de 2022, de 1.000 euros bruts en 14 pagues, fins que es fixe la nova quantitat per a aquest exercici. L'objectiu de l'Executiu és que quede en el 60% del salari mig espanyol.

Díaz va assegurar a la fi de 2022 que, una vegada aprovat l'SMI de 2023, tindria caràcter retroactiu des de l'1 de gener i va obrir la porta a una revisió d'aquesta renda a mitjan any, en funció del comportament de la inflació.

CISTELLA DE LA COMPRA PACTADA

D'altra banda, Díaz ha tornat a manifestar aquest dilluns la seua intenció de llançar una cistella de la compra pactada amb els actors de la distribució que tinguera "un efecte immediat".

La vicepresidenta segona ha reclamat que aqueixa cistella es pacte "en condicions de salut pública" i amb "productes de qualitat", per a garantir el "dret a una alimentació sana i saludable".

Díaz ha admés que el preu dels aliments, que va pujar un 15,7% segons les últimes dades de l'IPC, està tenint un impacte "molt elevat" en la renda de les famílies espanyoles, per la qual cosa considera urgent "fer un pas avant" i aprovar aquesta cistella de la compra, "sense obstacle" que després es prenguen "les mesures que siguen necessaris".

La vicepresidenta segona també ha demanat esperar fins a final de mes per a conéixer l'impacte de la baixada de l'IVA en determinats productes.


Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon