Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Així es va escoltar des de l'espai l'erupció volcànica de Tonga

Columna de cendra del volcà Hunga Tonga- ESA

   La ESA ha publicat una sonificación de l'erupció més gran del segle XXI --la del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai fa ara un any-- creada amb dades de vent de la seua missió espacial Aeolus.

Aquesta explosió del 15 de gener de 2022 va causar una destrucció generalitzada en la Nació de les Illes del Pacífic de Tonga. Va expulsar material volcànic fins a 58 km a l'atmosfera, va portar un tsunami de quasi 15 m que es va estavellar contra la costa, va destruir pobles i va crear un espetec sònic que va donar la volta al món dues vegades.

Fins i tot un any després, continua havent-hi interés en l'extraordinària erupció explosiva. L'artista sonor Jamie Pereira ha recreat la sonificació de l'erupció volcànica submarina utilitzant dades d'intensitat de senyal de Rayleigh proporcionats per la plataforma Aeolus Virtual Research Environment (VRE).

Es tracta de l'última extensió del servei Vires per a Aeolus, que ofereix una explotació de dades més directa i profunda de la missió del satèl·lit Aeolus. El VRE és un servei en el núvol que proporciona un entorn de desenvolupament basat en la web en forma d'un espai de treball de JupyterLab.

Usant dades de vent obtinguts en un dels sobrevols del satèl·lit sobre el núvol de cendra de l'explosió de Hunga Tonga, Jamie Perera va usar una mostra d'àudio d'una de les ones de xoc, la va estirar en el temps en un to fantasmal i la va assignar a valors harmònics transcrits de 90 Lectures de Aeolus preses durant aproximadament 15 minuts.

L'oïdor escolta una lectura cada dos segons, en un rang harmònic que abasta sis octaves de piano, la més alta de les quals es pot escoltar al voltant del minut 01.18 quan les lectures mostren la columna de pols de l'erupció al punt més alt (més de 20,5 km). La intenció artística darrere de la sonificació era evocar el paisatge d'un altre món de Hunga Tonga i altres volcans, informa la ESA en un comunicat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon