Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una exposició a L'ETNO exhibeix materials inèdits del Levante UD

   Viatge a la intrahistòria granota.

   L'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia, explora "la intrahistòria" del Levante UD, l'equip de futbol "degà" de la ciutat de València, des del seu naixement i amb una selecció que inclou materials inèdits.

   'De granotes gats i palmeres. Els orígens del Levante UD', que compta amb la col·laboració del club, estarà oberta fins al pròxim 30 de juny i desenvoluparà un programa d'activitats culturals relacionades, com a visites guiades, conferències, presentacions de llibres, programes de ràdio i tertúlies amb figures actuals dels equips femenins i masculins.

   L'exposició és una producció de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia amb la col·laboració del Levante UD, i està comissariada per José Vicente Aguilar i Asunción García, conservadors de L'ETNO; i per Emilio Nadal i Borja Arce, membres de l'àrea de Patrimoni del Levante UD, amb disseny de Suso Pérez (Estudio Gimeno Gràfic).

   El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat en la presentació del projecte "el gran esforç de L'ETNO per a recopilar una història del Levante UD que ens sorprendrà pels materials inèdits i per la intrahistòria del club".

   També Joan Seguí, en representació de L'ETNO, ha assenyalat "l'interés del museu a abordar qüestions globals i locals que ens afecten com a societat i que defineixen una identitat pròpia; el futbol, sens dubte, és un d'aquests temes d'interés".

   Els comissaris, Josep Aguilar i Emilio Nadal, han detallat el plantejament de la mostra, centrada en la recuperació històrica i patrimonial del club, així com en establir un recorregut didàctic que mostra els aspectes més i menys coneguts de la història de l'entitat.

   La selecció, enfocada des d'un punt de vista divulgatiu, pretén donar a conéixer les fites que han jalonat la història del club. Sota aquest prisma, permet conéixer als fundadors dels equips, els camps on van jugar, les antigues samarretes, els títols, les conseqüències de la Guerra Civil, la fusió, les relacions entre els jugadors i el club, fins al primer ascens a Primera Divisió en la temporada 1962-63, quan finalment el gat va pujar a la palmera.

   A principis del segle XX, els processos d'urbanització i industrialització propis de la societat de masses que començava a desenvolupar-se van originar una sèrie de canvis socials que van propiciar una millora en les condicions laborals i l'aparició del temps d'oci entre les classes treballadores, generalitzant-se així l'assistència a espectacles i la pràctica de l'esport.

   En aquest marc apareix el futbol, un esport fàcil de practicar, que des dels seus inicis es va imposar a qualsevol altra manifestació, i va reunir al seu voltant tot l'espectre social. En la ciutat de València, els dos equips pioners van ser el Levante F.C. i el Gimnástico F. C., fundats en 1909 en barris diferents i amb masses socials oposades ideològicament.

   Rivals durant trenta anys, la història acabaria unint-los, donant lloc en 1939 a la Unión Deportiva Levante-Gimnástico i, dos anys després, a l'actual Levante UD.

   L'exposició s'organitza de manera cronològica en diferents seccions, començant amb la introducció denominada La València Esportiva. En ella es mostren els esports i manifestacions practicades per la societat valenciana abans de l'arribada i popularització del futbol.

   Amb la millora de les condicions laborals i la difusió de les idees higienistas que propugnaven l'esport com un factor de salut, es van popularitzar diversos esports associats a les diferents classes socials, amb noves instal·lacions per tota la ciutat.

   Algunes d'elles encara hui perduren: ciclisme (velòdroms) joc de pilota (frontons com el Jai-Alai, trinquets, com el de Pelayo), tennis, pol, hípica -propis de les classes acomodades- com el club nàutic, o el club de tennis.

   La següent parada porta a l'espectador als 'Orígens del Levante UD'. L'exposició reflecteix els primers anys de trajectòria dels dos equips de la ciutat que, després de la seua fusió, acabarien configurant l'actual entitat.

LA COPA

   En 'Guerra i copa' es recorda com a l'inici del conflicte bèl·lic, les competicions no es van detindre i els clubs de la ciutat es van proclamar fidels a la República. En 1937, la divisió del país en dos zones va impedir la disputa dels campionats estatals i es van jugar els regionals: la Lliga del Mediterrani i la Copa de l'Espanya Lliure. Així mateix, es van organitzar molts partits en la ciutat de València per a homenatjar i recaptar fons per a les milícies, els hospitals i les institucions benèfiques.

   Entre els tornejos jugats en eixe any es va celebrar la Copa, la final de la qual van jugar el València FC i el Levante FC, sent aquest últim equip el que va conquistar el títol. Atés que durant la dictadura franquista el torneig no va ser reconegut, des del club i les instàncies polítiques, amb el suport de gran part de l'afició i la societat valenciana, s'està lluitant en l'actualitat perquè el trofeu siga reconegut per al Levante UD.

   Acabat el conflicte bèl·lic es va produir de manera sobtada la fusió entre el Gimnástico FC i el Levante FC. La Creació del Levante UD data de 1941. Amb la mateixa discreció i sorpresa que s'havia creat la UDLG, l'equip passava a cridar-se definitivament Levante Unió Esportiva i recuperava el blau i grana del Gimnástico com a colors.

   L'escàs arrelament de l'equip nascut de la fusió va influir en la decisió de tornar, en certa manera, als orígens. Amb nova combinació de nom i colors es feia un reconeixement explícit als dos equips i a les dos tradicions que ho van formar. L'estrena es va fer en un partit amistós contra el Reial Madrid.

   Una altra fita rellevant és 'L'ascens a l'elit'. El 2 de juny de 1963 el Levante UD feia realitat un gran somni perseguit durant dècades: pujar a Primera Divisió. Després dels intents fallits de 1940 i 1959, el gat va poder pujar a la palmera. En la promoció d'ascens va guanyar al Deportivo de A Corunya en Riazor (1-2) i, en la volta, en Vallejo, ho va fer per 2-1. Més de 25.000 espectadors van ser testimonis d'aquesta fita històrica.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon