Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un llibre repassa els monuments més emblemàtics de la història de les Falles de València

   La Regidoria de Cultura Festiva de València ha editat la publicació 'Obres mestres de l'art faller', una recopilació d'aquells monuments fallers que poden ser considerats "obres mestres, bé perquè s'han convertit en peces emblemàtiques i recordades, o bé per la seua excel·lència constructiva i temàtica".

   La idea, tal com han explicat els promotors de la publicació, és replicar la lògica dels museus o institucions culturals que publiquen guies o llibres sobre les seues obres més destacades o icòniques, per a explicar-les i difondre-les entre el gran públic.

   Es tracta d'un treball realitzat amb la col·laboració del Centre de Documentació de les Falles, i que ha convertit i reelaborat en format de llibre les diferents entrades que el Museu Faller de València i el Centre de Documentació de les Falles han elaborat des de fa tres anys i difonent a les seues xarxes socials sota el mateix títol, obres mestres de l'art faller.

   La publicació serà presentada el dijous 15 de desembre al saló d'actes de la Junta Central Fallera, a partir de les 18,30 hores. Tal com ha explicat el director del Museu Faller, Gil-Manuel Hernández, "en la història de les Falles hi ha hagut diverses formes de dissenyar-les, construir-les i plantar-les, formes que han tingut darrere equips humans funcionant en tallers, amb el protagonisme destacat dels artistes fallers". "Eixes Falles van ser sufragades per comissions falleres en el seu moment, i van representar el centre ritual d'una festa que amb el pas del temps es va fer més gran, diversa i complexa", ha agregat.

   Per aquest motiu, aquest projecte del Museu Faller de València pretén acostar la ciutadania el llegat virtuós d'eixa particular forma d'expressió artística que és la falla, i per a açò el primer volum elaborat del que es pretén que siga una publicació més àmplia, ha reunit una selecció de falles, 50 entre grans i infantils.

   La publicació arreplega nombroses fotografies, tant en blanc i negre com en color, procedents d'arxius fotogràfics públics i de privats, de monuments fallers que van des de finals del segle XIX al començament del segle XXI.

   En paraules de Gil-Manuel Hernández, "l'objectiu, en aquest volum com en els següents, és que es puga veure l'evolució dels monuments fallers al llarg dels anys, així com dels seus entorns, tant quant al públic que visita les falles, com als espais urbans que les envolten".

   Les imatges del volum van acompanyades de nombrosos textos, en els quals s'expliquen les falles seleccionades, amb abundants referències i anotacions biogràfiques sobre els artistes fallers autors dels monuments, les seues trajectòries artístiques i les seues formes de treballar.

   A més, s'inclou la descripció formal i tècnica de cada falla, la síntesi dels seus continguts, degudament contextualitzats des del punt de vista històric i sociològic, algunes línies descriptives sobre les comissions que les van plantar, i referències a anècdotes il·lustratives.

   "La idea és poder entendre cada falla triada com un objecte alhora artístic i social, fill del seu temps històric, però amb capacitat de transcender el temps i servir de referència permanent, atesa la seua qualitat d'obra mestra", ha conclòs el director del Museu Faller.

   La publicació estarà a la venda en aquest espai museogràfic i a la Llibreria Municipal per un preu de 10 euros.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon