Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un any després, la reforma laboral deixa la temporalitat en mínims històrics

Fa exactament un any, el 28 de desembre del 2021, el consell de ministres donava llum verda a la reforma laboral, la mesura estrella del ministeri de Treball encapçalat per Yolanda Díaz. Després de mesos de negociació amb sindicats i patronals, Díaz va arrossegar tothom a un acord tripartit . Però això no va fer que la votació dos mesos després al Congrés de Diputats estigués exempta de polèmica: la norma es va salvar per un vot erroni d'un diputat del PP. La

Un any després de l'aprovació pel Consell de Ministres de la reforma laboral. La norma, que després va tirar avant en el Congrés després d'una carambola legislativa —vot telemàtic erroni mitjançant— celebra el seu aniversari en un bon moment: els ocupats a Espanya van aconseguir en el tercer trimestre de l'any les 20.545.700 persones i la desocupació se situa per davall dels tres milions, dues xifres que no es veien des de 2008. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha enarborat aquestes dades per a defensar el “èxit” de la reforma en una roda de premsa en la seu del Ministeri.


“S'ha acabat el bipartidisme en les polítiques laborals en aquest país”, ha afirmat la també vicepresidenta segona del Govern, que ha defensat que a Espanya s'han fet 52 reformes laborals “que caminaven en una única adreça: desregular el mercat de treball i retallar els drets dels treballadors”. “Recorden aquell president del Govern que somiava amb un país amb 20 milions de treballadors”, ha assenyalat Díaz en referència a una de les promeses electorals de Mariano Rajoy en la campanya de 2016.


Complit aquella fita, i amb millores notables en atur i atur juvenil —amb més de 2,9 milions de joves treballant, la millor xifra des de 2011— el recorregut per a equiparar-se amb l'eurozona és llarg: Espanya segueix al capdavant d'Europa en desocupació (12,5%) i pràcticament doblega la mitjana comunitària del 6,5%, segons les últimes dades registrades per Eurostat. En desocupació juvenil (menors de 25 anys) també lidera l'eurozona, amb una taxa del 32,3% que duplica igualment la mitjana comunitària.

Temporalitat

La desocupació i la temporalitat són els dos grans llastos històrics del mercat laboral espanyol. Aquesta última estava en el centre de la reforma i, des de la seua aprovació, la bretxa de temporalitat entre Espanya i la UE ha caigut a mínims històrics. La taxa en el sector privat ha baixat 7 punts en l'últim any, fins al 17,5%, la seua millor dada de la sèrie històrica. Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística, en el tercer trimestre hi havia a Espanya una xifra rècord de 13,9 milions d'assalariats amb contracte indefinit. Els contractes temporals, pel seu costat, han disminuït un 30% en els primers onze mesos de l'any. “Som una miqueta més europeus”, ha defensat la ministra, que ha lloat aquest canvi de paradigma: “És un èxit del nostre país i dels agents socials”.


Malgrat les polèmiques intencionadament polítiques , que van acompanyar la reforma des del seu naixement, el balanç que ha fet la ministra és incontestablement positiu: “Com veuen, no va ser necessari continuar retallant drets. El que va ser necessari és canviar la pàgina i abandonar les polítiques ja caduques del vell bipartidisme”. “Des del primer dels preceptes fins a l'última disposició, la reforma laboral recupera drets i és un exemple per al conjunt del món”, ha conclòs.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon