Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'any Fuster es tanca amb el llibre biogràfic: 'D'un temps d'un país (1922-1992)'


La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació –en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Sueca– acaba de publicar la biografia Joan Fuster. D'un temps d'un país (1922-1992), escrita per Francesc Pérez Moragon i Salvador Ortells.

El llibre compta amb 500 pàgines i més de 250 fotografies i documents que el converteixen en el «més complet fins ara de la vida de Joan Fuster», afirmen des de l'organisme cultural.

El tall està marcat per l'aparició el 1962, a banda d'altres títols, de Nosaltres, els valencians i El País Valenciano, que tant va condicionar, en diversos sentits, la trajectòria de Fuster.

El llibre, i d'ací ve el títol, ve d'una coneguda cançó de Raimon, i no es limita a la mera biografia personal, ni tan sols al pensament de Fuster, sinó que remet de manera constant al context cultural i polític de l'època, de tal manera, que també és una història de set dècades de la societat i de la política que va viure Fuster.

En aquest sentit, com remarquen els autors al pròleg, és important tindre present les «dificultats derivades del fet d'haver vingut al món un any abans del colp d'Estat de Primo de Rivera i de deixar-lo només 17 anys després de la mort de Franco», cosa que va fer que «la seua trajectòria va transcórrer quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces».

Tot amb tot, Fuster, d'una banda, es va «identificar amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició» i, d'una altra, es va comprometre «amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d'opinió i expressió: la llibertat de pensament», aspecte que el va dur a estar a punt de morir assassinat.

És una biografia «rigorosa però divulgativa», a l'abast de molts tipus de lectors, amb una gran profusió d'imatges que acompanyen el text i que ajuden a entendre'l.

La biografia no defuig dels aspectes més polèmics de l'escriptor. Fuster fou un referent per a moltes persones i organitzacions, però també una figura controvertida en una època de redefinició de la identitat valenciana, com va ser el final del franquisme, la transició democràtica i la dècada dels huitanta.

Per al Magnànim i per a les quatre administracions i institucions implicades en l'edició de l'obra suposa «una gran satisfacció i es considera que aquesta contribució col·lectiva a l'Any Fuster ajudarà a la divulgació de l'escriptor molt més enllà de la data commemorativa». Joan Fuster. D'un temps d'un país (1922-1992) es podrà adquirir a partir del dia 10 de gener del 2023.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon