Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Pérez Garijo: 'La llei de participació ens permetrà avançar en un model de governança participativa amb una mirada inclusiva'

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la futura llei de participació "ens permetrà avançar en un model de governança participativa amb una mirada inclusiva".

La consellera Pérez Garijo ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a Alacant del projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana, després del seu recorregut per la ciutat de València i Castelló de la Plana.

Durant la seua intervenció, la consellera ha posat en valor l'educació i la formació en participació "per a construir una cultura més participativa i inclusiva, on cap col·lectiu amb dificultats es quede arrere", un model que recull la nova llei valenciana de participació.

La consellera ha destacat que es tracta d'una llei "molt treballada, fruit d'una àmplia participació en la seua elaboració" que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, la ciutadania i els agents socials "amb la finalitat de fer partícip a la societat civil per a millorar la qualitat democràtica de la Comunitat".

Pérez Garijo ha afirmat que el projecte de llei reflecteix al seu torn "un canvi de paradigma, on la participació i implicació en els assumptes públics guanya pes", al que ha afegit que "tenim clar que si hi ha més participació, la democràcia serà més robusta"

Al seu torn, la consellera ha subratllat "el paper fonamental d'associacions i entitats que fomenten la participació en la nova llei", a més de garantir la participació a nivell individual. En aquest sentit, ha detallat que els pressupost de la Generalitat per a 2023 destinen 1,7 milions d'euros a les entitats ciutadanes.

Pérez Garijo ha posat l'accent que la nova llei "serà essencial" per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori".

Pérez Garijo ha insistit en el valor de la participació i ha ressaltat que el primer projecte de Pressupostos Participatius de la Generalitat, ha posat de manifest "l'objectiu d'aconseguir una major participació ciutadana en els assumptes públics, una iniciativa pionera del Govern valencià que ha permés que la ciutadania decidira el destí d'una part de les inversions de la Generalitat en 2022".

Durant la presentació, també ha intervingut la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, qui ha detallat alguns aspectes nous del projecte de llei. A l'acte també ha assistit el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participen, especialment els xiquets i xiquetes. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament. S'estableix a més que l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat serà cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa. D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà de 5.000 suports en un període de 5 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Quant a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior, on a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es contempla la creació del Registre de Persones Valencianes en l'Exterior en 'GVA Participa'.

La futura llei reconeix també el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques en la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques

.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon