Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

PSOE i Unides Podem apuren la negociació del decret anticrisi, veuen 'avenços'

Ara mateix dimarts al matí, tant el President Sánchez com la vicepresidenta Díaz estan reunits per a definir els resultats finals

PSOE i Unides Podem segueixen avançant en les negociacions per al tercer paquet d'ajudes per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna i apuren la concreció del contingut del mateix fins a assolir l'acord, que troba al tema de l'habitatge la principal diferència que separa els dos socis del Govern de coalició.

Des d'Unides Podem continuen insistint en la congelació dels lloguers a la renovació de contracte i la quota de les hipoteques variables. Al si de la coalició si hi hauria avenços en altres matèries, com un xec d'ajuda a famílies --amb una quantia encara sense determinar--- i altres mesures relacionades amb el transport públic.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts 27 de desembre el tercer paquet d'ajudes per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, que entrarà en vigor l?1 de gener i recollirà mesures per fer front al?escalada dels preus dels aliments.

Després de la que serà la darrera reunió del Consell de Ministres del 2022, està previst que el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, comparegui davant els mitjans de comunicació per explicar el paquet de mesures anticrisi i per fer balanç d'un any marcat per la guerra iniciada per Vladimir Putin a Ucraïna i per l'escala, a nivells històrics, dels preus després de l'esclat del conflicte.

Tot i que els últims mesos Espanya ha aconseguit moderar la pujada de preus i ja és el país amb el nivell d'inflació més baix de la zona euro, l'Executiu ha decidit impulsar un tercer paquet de suport per fer front a la conjuntura actual, en què s'inclourà la pròrroga d'algunes de les mesures actualment en vigor i que expiren el 31 de desembre i altres de noves relacionades, principalment, amb la cistella de la compra.

Una de les iniciatives noves que cobra més força per incloure en el decret llei que serà aprovat pel Consell de Ministres de dimarts que ve és la rebaixa l'IVA a determinats productes de la cistella de la compra, amb l'objectiu d'esmorteir l'impacte de l'alça de la inflació.

Fonts coneixedores de les negociacions han explicat a Europa Press que estan obertes totes les possibilitats, si bé la que, segons sembla, té més opcions de tirar endavant és la rebaixa de l'IVA en alguns aliments que tenen una fiscalitat del 10%, entre ells el peix, i que podria baixar al 4%.

REIVINDICACIONS D'UNIDES PODEM

Tot i això, el portaveu d'Unidas Podemos (UP) al Congrés, Pablo Echenique, ha criticat aquest dilluns que el PSOE "es resisteix" a les mesures que proposa la seva formació en la negociació que mantenen al si de la coalició per a les mesures de l'escut social de la pròrroga del decret anticrisi, que s'aprovaran aquest dimarts al Consell de Ministres.

UP vol que el Reial decret llei aprovi la congelació dels lloguers en la renovació de contracte i la quota de les hipoteques variables, inclogui el desplegament d'un xec ajuda de 300 euros per a part de les llars del país de cara a alleujar l'alça del preu de la cistella de la compra i augmenti el descompte en transport del 30% al 50%, ha recordat Echenique al seu compte de Twitter. "Però el PSOE es resisteix. Seguim", ha afegit el portaveu d'UP al Congrés.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també ha exigit en xarxes socials mesures per fer front al lloguer. "La principal despesa de les famílies al nostre país és l'habitatge. Toca donar-los tranquil·litat a elles i no als fons voltors. Nosaltres ho tenim clar: és urgent actuar en matèria de lloguers", ha escrit a xarxes.

En aquest context, l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha exigit que s'inclogui al Reial decret llei de mesures anticrisi la congelació del preu del lloguer i evitar així l'especulació. Ha lamentat que a les grans ciutats els lloguers estan "completament desbocats i amenacen milers i milers de famílies, no només la gent més jove i la gent amb més baixos ingressos, sinó també les classes mitjanes”.

"No sé què passa amb l'habitatge, que al PSOE sempre li flaquegen les cames quan s'han d'enfrontar a fons voltor i especuladors, i ja és hora de fer-ho", ha qüestionat Colau en un vídeo publicat a les xarxes socials.

PRÒRROGA DE MESURES ACTUALMENT EN VIGOR

Encara que l'Executiu no ha contemplat gairebé cap mesura de pròrroga en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2023 per respondre a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, fonts del Ministeri d'Hisenda assumeixen que s'hauran de prorrogar "bastants mesures" actualment a vigor.

L'única excepció que s'inclou als comptes públics del proper any és la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitja Distància per a viatgers freqüents, que suposaran uns 660 milions d'euros al llarg de l'exercici.

Entre les mesures que ja s'han confirmat que es prorrogaran destaca el límit del 2% per a l'actualització de les rendes de lloguer i la pujada del 15% de les pensions no contributives, després de l'acord del Govern amb EH Bildu per aconseguir suport els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2023.

En matèria fiscal, el Govern va impulsar una bateria de mesures destinades a contenir la pujada de preus a la factura de llum. Destaca la baixada de l'IVA del rebut de la llum del 10% al 5%, que s'aplica als

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon