Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo ret homenatge a 13 persones de la comarca de l’Alcoià víctimes de l’Holocaust

  


"Amb aquest acte aconseguim els 578 taulells entregats als ajuntaments amb noms i cognoms dels valencians i les valencianes que patiren aquell horror”, ha afirmat Pérez Garijo

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada per l’alcalde de Tibi. José Luis Candela, ha ret homenatge a 13 persones de la comarca de l’Alcoià víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.

La consellera ha entregat a representants de diferents ajuntaments els ‘Taulells de la Memòria’ corresponents al projecte ‘Construint Memòria’ de la Generalitat, que se situaran en llocs visibles a les localitats. La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico; a més de familiars de les víctimes i entitats memorialístiques com el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica en Cocentaina.

Pérez Garijo ha assenyalat que “hui retem homenatge als 13 fills de l’Alcoià que, com les més de 650 víctimes valencianes i milions de persones en tota Europa patiren el que Hannah Arendt va definir com el mal radical”.

La consellera ha posat l’accent en la importància de “reparar el mal causat”, com un instrument imprescindible perquè la injustícia “no s'estenguera més en forma d'oblit”.

En aquest sentit, ha afirmat que a pesar que aquella maquinària de la mort “estava dissenyada per a no deixar rastre, la memòria en forma de testimoni, investigació històrica, reconeixement i aprenentatge han evitat que els botxins obtingueren la victòria final: la d’esborrar-ho tot, com si res haguera passat”.

Pérez Garijo ha subratllat que “sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar al futur i deixar de remoure el passat però nosaltres no estem disposats ni anem a permetre que açò succeïsca”.

“És una tasca lenta, sempre dolorosa i que requereix molta constància i compromís; una tasca que ens ha portat a recórrer les comarques del nostre territori i que ens reuneix hui en Tibi”, ha destacat la consellera.

Reconeixement a les víctimes

En la seua intervenció, Pérez Garijo ha recordat a les més de 650 víctimes valencianes i ha assenyalat que amb l’acte de hui “aconseguim els 578 taulells entregats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 77 anys després de l’alliberació d’uns camps on la majoria no va poder eixir mai”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat “haver d’esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement, un acte on cap de les víctimes ha pogut estar present”, amb el que ha afegit que l’últim supervivent, Francisco Aura, “va morir fa quatre anys, un mes abans de complir els cent”.

Aquest dilluns es ret homenatge a Enrique Albero Puerto, Antonio Ferre Navarro i Enrique Ferrer Berenguer, de Banyeres de Mariola; Victoriano Bernabeu Pérez, Leopoldo Jordà Rico i Juan Sempere Pérez, de Castalla; Ángel Pérez Pastor, Antonio Pina Pérez i Salvador Gómez Bernabeu, d’Ibi; Fernando Vicent Berenguer, d’Onil; Miguel Llorens Ortiz i Manuel Mullor Català, de Penàguila; i Emilio Morató Feliu, de Tibi.

La consellera ha explicat que "de les víctimes a les quals rendim hui homenatge a Tibi, només quatre van poder viure de nou en llibertat, la resta va morir en aquell infern”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha assegurat que aquest dilluns “fem justícia” a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són “autèntiques lliçons de vida”. En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat “hui podem ser lliures i no hem d'oblidar-ho mai”.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon