Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les galàxies deixen de formar estrelles influïdes per la direcció

Les galàxies deixen de formar estreles influïdes per la seua adreça. Les galàxies pertanyents a un cúmul de galàxies que estan formant estreles es marquen amb cercles blaus i les galàxies que han deixat de formar estreles es marquen amb cercles taronges. - TELESCIPIO SUBARU

Les galàxies pertanyents a un cúmul de galàxies que estan formant estreles es marquen amb cercles blaus i les galàxies que han deixat de formar estreles es marquen amb cercles taronges. - TELESCIPIO SUBARU

Un estudi de 5.000 cúmuls de galàxies de l'Univers fins fa 7.000 milions d'anys revela que les galàxies que deixen de créixer es distribueixen de manera desigual segons la direcció dins del cúmul.

Aquest resultat, realitzat amb la càmera d'enfocament primari de camp ultra ampli del telescopi Subaru, indica que el mecanisme que deté el creixement de les galàxies dins d'un cúmul galàctic pot estar funcionant de forma anisótropa --ofereix diferents propietats quan s'examina o assaja en direccions diferents-- , i capta un nou aspecte del procés de formació de galàxies.

Les galàxies, que són col·leccions de centenars de milers de milions d'estreles, creixen mitjançant activitats de formació estel·lar que produeixen estreles a partir de gas, però la formació estel·lar observada de les galàxies varia d'activa a quasi quiescente.

Investigar en quines condicions es promou o suprimeix la formació estel·lar és important per a comprendre el procés de creixement de les galàxies.

Algunes galàxies existeixen soles, mentre que unes altres estan agrupades. Dins d'un grup de galàxies, un grup gran de centenars a milers de galàxies es denomina "cúmul de galàxies". Els cúmuls de galàxies poden estendre's fins a tres milions d'anys llum i estan plens de "gas de cúmul de galàxies", un gas calent amb temperatures que oscil·len entre desenes i centenars de milions de graus centígrads.

Curiosament, moltes galàxies que existeixen per si soles són formadores d'estreles, mentre que moltes galàxies d'un cúmul galàctic han deixat de formar estreles. Es creu que això es deu a l'entorn únic de les galàxies i els cúmuls de galàxies, que estan densament empaquetats amb gas de cúmul, on se sap que la pressió del vent del gas de cúmul i la gravetat d'altres galàxies que passen a prop, per exemple, despullen el gas -el material per a les estreles- de l'interior d'una galàxia. Com a resultat, es creu que cessa la formació o creixement estel·lar de les galàxies.

La majoria dels estudis anteriors centrats en els cúmuls de galàxies s'han basat en el cas que les propietats de les galàxies pertanyents a un cúmul de galàxies són isòtropes, és a dir, que les propietats de les galàxies són les mateixes independentment de la direcció en la qual s'examine des del centre del cúmul.

No obstant això, investigacions recents han assenyalat que la distribució de les galàxies que han deixat de créixer pot estar esbiaixada en unes certes direccions dins del cúmul. La majoria dels cúmuls de galàxies tenen una única galàxia gegant (la galàxia central) en el centre del cúmul, però sembla que les galàxies en repòs se situen amb més freqüència en la direcció de l'eix major de la galàxia central. Això s'interpreta com que la capacitat de la galàxia per a detindre la formació estel·lar dins del cúmul és més fort en la direcció alineada amb la galàxia central (eix llarg) i més feble en la direcció perpendicular a ella.

Aquests suggeriments es basen en estudis limitats a l'Univers actual i en observacions d'una xicoteta mostra de cúmuls de galàxies. Per tant, no era clar si aquest biaix és universal en un ampli rang d'edats en l'Univers, o si es tracta d'una tendència general observada en tots els cúmuls de galàxies.

Un equip dirigit per Makoto Camine, estudiant de postgrau de la Universitat de Tòquio, ha estudiat més de 5.000 cúmuls de galàxies captades per la cambra Hyper Suprimeix-Cam del telescopi Subaru (Programa Marc Estratègic Subaru Hyper Suprimeix-Cam), un estudi a gran escala de l'Univers. L'estudi va investigar com canvia la proporció de galàxies que han cessat la formació estel·lar en relació amb l'orientació de la galàxia central.

Van trobar que la proporció de galàxies amb formació estel·lar és major al llarg de l'eix llarg de la galàxia central i menor perpendicular a ell. A més, aquest biaix es va detectar en cúmuls de galàxies de fins a uns 7.000 milions d'anys, la qual cosa indica que és universal. El biaix detectat en aquest estudi és de només un xicotet percentatge, i només va ser detectable mitjançant l'anàlisi estadística d'una gran mostra d'alta qualitat de cúmuls de galàxies del telescopi Subaru, informa el telescopi Subaru en un comunicat.


Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon