Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Advocacia de la Generalitat informa que no hi ha raó per al canvi de criteris en el transvasament Tajo-Segura


Puig retrau al Govern que "vulga trencar unilateralment" els acords en el Consell de l'Aigua: "No es pot entendre"

El Consell entén que "no existeix, tal com avala l'informe de l'Advocacia, cap justificació jurídica ni tècnica per a modificar en l'últim moment un text que va ser aprovat per àmplia majoria en el Consell Nacional de l'Aigua"

L'Advocacia General de la Generalitat Valenciana ha elaborat, a petició del Consell, un informe que serveix com a base jurídica per a instar el Govern a respectar el projecte de reial decret "en els mateixos termes en els va ser aprovat" pel Consell Nacional de l'Aigua, el passat 29 de novembre, i que "garanteixen la continuïtat del transvasament Tajo-Segura".

Així, el document apunta que "no existeix cap justificació jurídica ni tècnica" per a canviar els criteris acordats en el Consell de l'Aigua i, per tant, assegura que "no és necessari incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, la qual cosa garantirà l'arribada de l'aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura".

L'informe de l'Advocacia de la Generalitat "desmunta els arguments" esgrimits per a tractar de justificar un canvi d'última hora en relació als criteris per a fixar els cabals ecològics, en els quals el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, apel·la a una sèrie de sentències del Tribunal Suprem sobre el particular, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, l'Advocacia de la Generalitat ha dut a terme una "detallada anàlisi" de la doctrina emesa per l'Alt Tribunal i ha conclòs que "en cap moment el Suprem es pronuncia sobre l'augment dels cabals ecològics, sinó que únicament assenyala que cal fixar-los".

"És més, indica que a l'hora d'establir-los cal tindre en compte una sèrie de variables, no sols ecològiques, sinó també socieconómicas i que la fixació d'aqueixos cabals no pot realitzar-se de manera indiciària i sense la deguda justificació", assenyala el document.

L'informe assegura que aquests són els principis en els quals es basa la disposició novena del projecte de reial decret, el manteniment del qual, ha lamentat la Generalitat, qüestiona ara el Govern. Així, aqueixa disposició estableix que, "si amb les mesures aplicades es compleixen els objectius ambientals fixats per a aqueixes masses d'aigua, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic a partir de l'1 de gener de 2026".

És a dir, puntualitza el document de l'Advocacia, "no serà necessari incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, la qual cosa garantirà l'arribada de l'aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura".

Per tot això, el Consell entén que "no existeix, tal com avala l'informe de l'Advocacia, cap justificació jurídica ni tècnica per a modificar en l'últim moment un text que va ser aprovat per àmplia majoria en el Consell Nacional de l'Aigua".

"NO ES POT ENTENDRE"

Després de conéixer les conclusions de l'informe de l'Advocacia, el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, que la Generalitat "ha actuat sempre de bona fe" perquè "des de la confrontació i la guerra no arribarà aigua a Alacant", per la qual cosa ha retret que "no es pot entendre" que allò que "es va acordar legítimament" ara "es vulga trencar unilateralment".

"La Generalitat no està disposada en cap cas a passar per aquesta situació", ha afirmat, i ha subratllat que el document "confirma clarament que no hi ha cap motiu ni cap virtualitat que faça raonable un canvi de posició respecte a allò que es va acordar legítimament en el Consell de l'Aigua".

"El diàleg és la via per a aconseguir un èxit que és ni més ni menys que allò que és imprescindible: que el transvasament Tajo-Segura continua vigent, però que al mateix temps continue avançant-se en la capacitat de tindre tots els recursos disponibles per a tindre aigua per sempre".

CANVI DEL SENTIT DEL VOT

Precisament, els representants del Consell que van assistir a la reunió del Consell de l'Aigua, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, i el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, han elaborat un informe explicatiu en el qual asseveren que canviaran el sentit del seu vot sobre el pla del Tajo "si finalment es duguera a terme una modificació dels pactes".

En concret, afirmen que la seua abstenció sobre el pla de conca del Tajo "estava condicionada al compliment exprés" de la disposició sobre els ja al·ludits criteris per a determinar els cabals ecològics, però indiquen que si ara se suprimira aqueixa disposició els vots el Consell passarien a ser negatius, tant en el cas del pla de Tajo com en el del reial decret.

Així les coses, el Consell reitera "de manera rotunda" la seua petició al Govern d'Espanya perquè es complisca l'aprovat en l'última reunió del Consell Nacional de l'Aigua, perquè aqueix acord "garanteix el manteniment del transvasament Tajo-Segura" que, per a la Generalitat, és una qüestió "prioritària i irrenunciable".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon