Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Pobla de Vallbona rep de la Conselleria d'habitatge 370.000 euros per a la restauració de l'antiga cisterna i el seu entorn urbà

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha visitat la restauració i recuperació de l'antiga cisterna de la Pobla de Vallbona, així com la plaça de La Cisterna. Aquesta actuació ha tingut un cost de 376.100 euros i ha sigut sufragada íntegrament per la Vicepresidència Segona, a través de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica.

Ha estat acompanyat pel director general Alberto Rubio i per l'alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent García. En el transcurs de la visita, Héctor Illueca ha afirmat que per a la Generalitat "és fonamental recuperar els edificis del patrimoni municipal de la Comunitat Valenciana tant de patrimoni social com cultural i històric".

Per part seua, Josep Vicent García ha manifestat la seua satisfacció "de poder recuperar un element patrimonial com és una obra civil d'una infraestructura del segle XVI que donava un servei bàsic com és proveir d'aigua al poble i fer aquesta recuperació amb diners públics canviant la tendència anterior de no cuidar el patrimoni. Ara, la gent podrà visitar i gaudir d'un element tant important i connectar amb la nostra història local".

Ús cultural i museístic

Aquest conjunt, situat a la Vila del municipi, està recollit com a Bé de Rellevància Local en el Catàleg de Béns i Espais Protegits del vigent Pla General d'Ordenació Urbana. Donada és la importància que té per als habitants de La Pobla, per a l'execució del projecte es va realitzar un procés participatiu, molt extens, que va donar lloc a les idees sobre les quals es va realitzar.

El nou espai comparteix un ús turístic de La Cisterna amb l'ús cultural i museístic d'acord amb els tallers participatius que es van dur a terme per a confeccionar i triar el projecte de restauració, així com els usos futurs. D'altra banda, el projecte ha donat com a resultat una plaça, un nou espai comunitari de qualitat en els quals predomina l'acer i la ceràmica.

La Cisterna de La Pobla és la més gran i important de la comarca del Camp de Túria. Compta amb una escala d'accés i depòsit original. Hi ha documents notarials del segle XVI que ja fan referència a la cisterna que s'omplia amb l'aigua de la séquia Primera. Va ser reformada en el segle XIX i usada com a part d'un refugi antiaeri durant la Guerra Civil.

Es tracta del bé patrimonial de titularitat pública més i la recuperació de la qual es va iniciar després que en 2018 es dugueren a terme les primeres excavacions arqueològiques. En elles es va situar amb precisió la seua localització i es va traure a la llum parteix de l'estructura. Entre 2018 i 2019 una altra intervenció va descobrir totalment la cisterna.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon