Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Pla d'Acció en Salut Mental de la Generalitat acompanya 40 milions i 250 professionals per a posar-lo en marxa

Inclou un pla d'ocupació per a joves amb problemes i una unitat d'acolliment en crisi per província

Al llarg de 2023 es pretén iniciar el procés d'adquisició i/o condicionament de les instal·lacions per a dos hospitals de dia per a intervencions intensives i complexes en L'Alqueria Blanca-Hospital La Fe i Alacant, dues unitats residencials per a intervencions intensives i complexes a València i a la Pedrera-Dénia, entre altres actuacions.

La Generalitat ha posat en marxa el pla valencià d'acció en salut mental amb una dotació de 40 milions d'euros en 2023 i la incorporació inicial de 250 professionals, a la qual se sumaran reforços de plantilla en els pròxims anys, per a desenvolupar fins a 2026 l'estratègia sorgida d'un procés de participació ciutadana.

Aquest pla contempla quatre nous hospitals de dia i que totes les àrees de salut compten amb un, així com activar sis equips mòbils per a l'atenció a domicili. També preveu consolidar el programa de prevenció del suïcidi i crear un altre d'ocupació específica per a persones amb problemes de salut mental.

Així s'ha exposat en l'obertura del congrés 'Temps de cuidar-es' celebrat en el Palau de la Generalitat, on el 'president', Ximo Puig, ha destacat la contractació "històrica" de personal específic per a salut mental i s'ha marcat com a objectiu millorar l'eficiència de l'atenció i les ràtios en Atenció Primària.

L'estratègia de deliberació realitzada durant la passada primavera per a elaborar aquest pla és "pionera a Espanya", amb la participació de 70 persones majors de 15 anys triades per sorteig. A partir d'ací, Puig ha cridat a trencar els tabús i el "doble sofriment" de les persones que pateixen problemes de saluda mental: la pròpia malaltia i l'estigmatització social.

"Salut mental no és igual a benestar social: incideix en aspectes com l'educació, el treball i l'habitatge. La salut mental ha eixit de la marginalitat i ja està en el centre de l'atenció ciutadana, política i comunicativa", ha declarat el comissionat del Consell en Saluda Mental, Rafael Tabarés. També han assistit a l'acte els consellers de les àrees implicades: Miguel Mínguez (Sanitat) i Aitana Mas (Polítiques Inclusives).

En concret, en matèria d'infància i adolescència, el pla estableix la incorporació de sis equips mòbils d'intervenció comunitària amb la contractació de 24 professionals de diverses disciplines, que actuaran en el domicili o a l'entorn dels menors de manera intensiva.

Amb la intenció de millorar l'atenció, es proposa contractar 63 treballadors en 2023 per a atendre al més prompte possible les persones amb problemes de salut mental, fer seguiments adequats, facilitar l'atenció a les vesprades i millorar l'equitat entre departaments, a més de fer costat als equips d'Atenció Primària i a altres nivells mitjançant la contractació de 36 professionals.

A més dels nous hospitals de dia, es preveu que cada província compte amb una unitat de residència d'acolliment en crisi, la primera d'elles situada a Sant Joan d'Alacant. Es tracta de llocs per a l'ingrés dels menors en situacions molt greus, però sense les restriccions i inconvenients de l'entorn hospitalari, buscant un ambient terapèutic de caràcter amigable i acollidor.

Per a atendre persones amb gran sofriment psíquic es posaran en marxa nou equips de tractament assertiu comunitari, mitjançant la contractació de 54 professionals de diverses disciplines que actuaran en el domicili dels pacients perquè puguen funcionar de manera autònoma.

TRES UNITATS MAMÀ-BEBÉ

Altre dels objectius és crear tres unitats "mamà-bebé", on dones amb problemes de salut mental, drogodependències o conductes addictives que es plantegen la maternitat rebran assessorament especialitzat per part de sis treballadors, juntament amb un pla de formació per a matrones i la creació d'un hospital de dia a Dénia per a intervencions intensives i complexes, amb 20 places i huit professionals.

Al llarg de 2023 es pretén iniciar el procés d'adquisició i/o condicionament de les instal·lacions per a dos hospitals de dia per a intervencions intensives i complexes en L'Alqueria Blanca-Hospital La Fe i Alacant, dues unitats residencials per a intervencions intensives i complexes a València i a la Pedrera-Dénia, entre altres actuacions.

Per a persones amb drogodependències i trastorns de comportament com a ludopatia o addiccions tecnològiques, es reforçarà la xarxa d'unitats preventives comunitària de conductes addictives, dependent de la Generalitat i gestionada pels ajuntaments, amb la contractació de 85 professionals fins a 2026.

JOVES AGENTS DE SUPORT

A més, es preveu formar a joves amb gran sofriment psíquic perquè es convertisquen en "agents de suport mutu" i que el servei autonòmic d'ocupació (LABORA) llance un pla perquè aquest col·lectiu tinga major accés al mercat laboral, a través d'una quota de reserva de places de funcionaris o bonificacions fiscals a empreses.

Paral·lelament es crearà una plataforma digital que permeta a qualsevol persona rebre informació actualitzada i veraç, així com potenciar la "telesalud mental" i iniciar a escala comarcal, local o de barris el pla de prevenció del suïcidi amb la participació d'escoles, universitats i empreses.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon