Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El govern reprèn la ponència per reformar la llei Mordassa

La reforma de la 'llei mordassa' gradua les sancions en funció dels ingressos i resta càstig per fotos en protestes

La ponència reprén les seues reunions i afig quasi una trentena de canvis pactats pel PSOE i els seus aliats, pitjor seguirà al gener

La reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada pel Govern del PP, coneguda pels seus detractors com a 'llei mordassa', preveu que graduar les sancions en funció dels ingressos i la capacitat econòmica del denunciat, i al mateix temps restringeix la possibilitat de sancionar la captació o difusió d'imatges i vídeos de manifestacions.

Es tracta de dos dels quasi trenta canvis puntuals que ha introduït la ponència del Congrés encarregada d'examinar la llei, que ha représ aquest dimecres les seues reunions a porta tancada després de mesos de bloqueig. Els treballs es preveuen continuar al gener, una vegada que el Congrés els habilite per a reunir-se en aqueix mes que està fora del període ordinari de sessions.

En una d'aqueixes esmenes introduïdes, a la qual ha tingut accés Europa Press, s'indica que la quantia de les sancions que s'imposen estarà condicionada a la minoria d'edat de l'infractor, però també a la seua capacitat econòmica.

I per a determinar la seua capacitat econòmica, s'estableix que caldrà atendre les seues "circumstàncies personals, familiars i socials" Així, per a aquelles persones que acrediten uns ingressos de fins a 1,5 vegades el salari mínim, se'ls aplicarà una reducció del 50%. I si compten amb ingressos entre 1,5 i 2,5 vegades l'SMI, la reducció serà del 25%.

Fins i tot contempla la possibilitat de reduir la multa i fins a suspendre-la en funció de si hi ha un acte de conciliació entre la persona autora amb les persones ofeses, així com una activitat reparadora, sobretot en aquells supòsits en els quals el sancionat és menor d'edat.

Segons ha explicat el ponent d'Unides Podem, Enrique Santiago, es tracta de generalitzar un model que ja regia per als menors i ha generat un "gran acord" perquè a partir de l'aprovació de la llei es puga utilitzar en "tots els supòsits d'infraccions que afecten béns públics o privats" sempre que existisca una clara voluntat de conciliació entre les parts.

NO HI HA MULTA PER FOTOS, AMB EXCEPCIONS

A més, s'ha acordat la reducció d'algunes sancions i, en paraules de Santiago, la "no penalització" de la difusió d'imatges de protestes o activitats de les Forces de Seguretat. Textualment, l'esmena incorporada estableix que "no constituirà infracció la mera presa d'imatges en llocs de trànsit publique i manifestacions o la seua mera difusió".


Això sí, s'inclou com a excepció l'ús de "imatges o dades personals o professionals de les autoritats o agents" quan genere un "perill cert" per a la seua "seguretat personal o familiar, la de les instal·lacions protegides" o el risc d'una operació. Aqueix "perill o risc cert" haurà de "ser constatable i reflectir-se motivadament en l'acta o la denúncia, amb el major detall possible".

ELS ESCULLS, AL MARGE

Per contra, la ponència ha aparcat la mitja dotzena d'articles on es mantenen les discrepàncies i destaca el que regula les sanciones via 'llei mordassa' per les faltes de respecte als agents i el que avala els rebutjos en frontera de migrants, un assumpte aquest últim que s'ha tornat a posar en primer pla amb crítiques a la gestió del Ministeri de l'Interior després de la tragèdia de Melilla del passat 24 de juny.


Es tracta de la tercera reunió en un any de la ponència per a modificar la llei que va aprovar en 2015 amb la seua majoria absoluta el PP. Divendres passat el portaveu d'Interior del PNB, Mikel Legarda, va avançar que veia "avanços suficients" en les negociacions "discretes" que s'han celebrat en els últims mesos.


Fonts parlamentàries consultades per Europa Press assenyalen, no obstant això, que persisteixen les diferències en assumptes com les pilotes de goma, ja que el PSOE i el Ministeri de l'Interior es neguen a la seua eliminació com a material policial, com exigeixen Unides Podem, ERC o EH Bildu. Com a alternativa, aquests grups ofereixen que el Defensor del Poble supervise en el termini de mig any la substitució per un material menys lesiu, com ocorre a Catalunya amb els projectils de 'foam'.

SENSE DATA PER A ANAR A COMISSIÓ

La previsió és continuar treballant al gener i no existeix encara data perquè la nova Llei de Seguretat Ciutadana s'eleve a la Comissió d'Interior, pas previ per a la seua aprovació en el Ple del Congrés.


Precisament aquests dies es compleixen dos anys des que el Ple del Congrés acceptara a tràmit la proposició de Llei del PNB. Després de dues reunions prèvies de la ponència a porta tancada, en els últims mesos s'han celebrat una trentena de reunions discretes del PSOE amb els seus socis parlamentaris.


El PP, Vox i Cs es van desmarcar de la reforma i fins i tot van secundar la multitudinària manifestació convocada pels principals sindicats policials a Madrid al novembre de 2021. En la reunió d'aquest dimecres Ciutadans si ha secundat alguns dels canvis pactats.


En les reunions discretes dels socis de l'Executiu ja va haver-hi avanços en articles com el que rebaixa les multes per al consum o possessió de droga al carrer. També es va negociar sobre la veracitat dels policies en les actes sobre propostes de sanció, reclamant-se d'ara en avant que el relat de fets resulte "coherent, lògic i raonable, excepte prova en contra", i hi ha acord dels socis del Govern per a modificar l'article 20, que regula els registres corporals per a "reduir al mínim" els nus i evitar que es puguen dur a terme en la via pública.

AUGMENTAR LES GARANTIES

La intenció dels partits que governen en coalició és "augmentar les garanties" en les actuacions policials, com ocorre amb l'esmena a l'article 22 sobre els enregistraments amb càmera de vídeo en la via pública. D'ara en avant es pretén que aquests enregistraments --per exemple en una manifestació que derive en altercats-- es reflectisquen en atestats, quedant tot el material a disposició judicial si així es requereix.

Els sindicats policials es van manifestar a Madrid per a expressar els seus dubtes --encara que alguns han matisat en les últimes setmanes el seu rebuig frontal a la vista del llit de les negociacions-- sobre la fórmula triada per a les identificacions amb retencions d'un màxim de dues hores, excepte excepcions justificades, i l'obligació de traslladar a l'afectat al lloc d'origen en el cas d'haver canviat de localitat.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon