Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Botànic arriba a un acord per a crear l'agència d'energia i manté les seues diferències en l'impost de successions

   PSPV assegura que ja ha complit "tots els seus compromisos", Compromís veu recuperat el "esperit" del pacte i UP lamenta que "arriba tard"

   PSPV, Compromís i Unides Podem han arribat finalment a un acord sobre la creació de l'agència valenciana d'energia, després de les discrepàncies dels socialistes durant les últimes setmanes respecte a les funcions, les competències i la seguretat jurídica d'aquest òrgan.

   Açò sí, els grups del govern del Botànic mantenen les seues diferències respecte a la resta d'esmenes sobre energies renovables -Compromís i UP volen donar més autonomies als ajuntaments i ampliar la protecció del territori- i la bonificació de l'impost de successions per a empreses familiars que demana el PSPV, totes elles presentades la llei d'acompanyament als pressupostos autonòmics de 2023.

   Aquest dijous, just abans de la comissió de Pressupostos en Les Corts on es debaten les esmenes parcials a la llei d'acompanyament, els tres grups han registrat una esmena conjunta sobre la creació de l'agència d'energia, una proposta que deixa clares les seues funcions i la seua composició però que no fa referència a la resta de propostes sobre energies renovables.

   "És un bon acord", ha defès la síndica socialista, Ana Barceló, qui ha agraït la "voluntat política" dels seus socis i subratllat que, amb aquesta esmena, "el PSPV ha complit tots els seus compromisos que va firmar en el seu moment", el passat mes de maig, en matèria de renovables. "Donem estabilitat a aquest govern; som un grup seriós, el diàleg sempre acosta posicions", ha declarat en els passadissos del parlament.

   Ara bé, Barceló ha reiterat que es mantenen les seues esmenes en solitari per a bonificar al 99% l'impost de successions en la transmissió de totes les empreses familiars i no només de les quals facturen menys de deu milions com actualment. "Esperem que la resta de grups se sumen", ha insistit.

   De Compromís, la seua portaveu, Papi Robles, ha coincidit a celebrar l'acord sobre l'agència d'energia, la qual cosa al seu juí suposa "recuperar l'esperit del Botànic", però ha tornat a mostrar la seua oposició a ampliar la bonificació de successions: "No pensem en absolut que siga el moment de perdonar impostos a la gent que més diners té, sinó de dir a la ciutadania que el seu govern mira per ells".

   Pilar Lima, síndica d'UP, ha augurat que l'agència serà el primer pas per a aconseguir la sobirania energètica, però ha reconegut que l'acord "arriba tard". Ha carregat a més contra la "decisió unilateral del PSPV" de bonificar successions i ha repetit que no volen "donar més avantatges al clan Roig".

   Com a portaveu adjunta d'aquest grup, Estefania Blanes ha remarcat que encara tenen temps per a consensuar les altres propostes en matèria d'energies renovables fins al ple de les Corts on es debatrà finalment la llei d'acompanyament.

EL PP CREU QUE SERÀ UN ALTRE "XIRINGUITO"

   Entre l'oposició, el diputat del PP José Antonio Rovira ha tornat a criticar que la llei d'acompanyament inclou la creació de "xiringuitos" com l'agència d'energia i ha acusat el president', Ximo Puig, de voler "eliminar el control de les subvencions". També ha garantit que donaran suport a la proposta per a bonificar successions, encara que considera que la proposta del seu grup és "molt més elevada".

   Yaneth Giraldo (Ciutadans) ha lamentat que el Botànic no vullga acordar gens amb ells i "solament estiga enredat en les seues guerres internes", si bé ha mostrat la seua disposició a negociar la baixada de successions "si el PSPV realment vol".

   En concret, l'esmena consensuada sobre l'agència d'energia estableix que serà una entitat pública adscrita a la Generalitat i centrada a aconseguir la sobirania energètica. La seua presidència l'ostentarà el titular de la conselleria competent en energia o la persona que aquest designe, mentre la direcció general serà a proposta de Presidència, i podrà comptar amb funcionaris o contractar personal propi.

   Entre les seues funcions, podrà gestionar sistemes de producció, emmagatzematge o recarrega de vehicles elèctrics, recolzar a altres administracions, comercialitzar energia en règim de lliure competència, fomentar la participació ciutadana, proposar accions en empreses, línies d'investigació o auditories energètiques, dissenyar mecanismes per a acabar amb la pobresa energètica, realitzar campanyes de conscienciació o participar en projectes competitius.

PODRÀ REDACTAR I TRAMITAR PROJECTES DE RENOVABLES

   Segons la proposta consensuada, aquesta nova agència podrà redactar i iniciar la tramitació de projectes d'energies renovables una vegada haja rebut la voluntat de l'administració competent de posar a disposició els terrenys. Els convenis de col·laboració tindran una vigència màxima de 30 anys.

   A més, els ajuntaments podran cedir directament béns i drets de domini públic o patrimonials per a instal·lacions de renovables, mentre l'agència podrà impulsar la participació de la Generalitat en el capital social d'empreses energètiques i promoure la constitució de societats mercantils o qualsevol altra figura jurídica per a aconseguir els seus objectius.

   Un altre dels objectius consensuats és que l'agència col·laborarà amb les consellerias competents i amb els ajuntaments en un pla de "micromesures" d'eficiència energètica que haurà de ser aprovat pel Consell.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal