Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El 93,7% dels funcionaris de la Generalitat entén bé o bastant bé el valencià, segons una enquesta

   Baixa l'ús de la llengua a casa o amb amics malgrat la major competència lingüística

   El personal de la Generalitat que entén bé o bastant bé el valencià se situa en el 93,7%, segons una enquesta de la direcció general de Política Lingüística sobre el coneixement i l'ús social d'aquesta llengua en diferents àmbits de la societat i en l'administració autonòmica.

   En general, respecte al coneixement del valencià per part de la societat, el Consell conclou que s'aprecia un increment generalitzat en la capacitat d'entendre la llengua, parlar-la, llegir-la i escriure-la perfectament i bastant bé.

   Quant a la capacitat d'entendre el valencià, el percentatge puja del 72,4% de l'enquesta anterior al 75,8%, mentre la capacitat de llegir-lo ascendeix del 52,9% al 57,2% i la d'escriure del 34,7% al 40,8%. Mai en la sèrie històrica d'enquestes hi havia hagut tantes persones amb capacitat d'escriure bé en valencià, ressalta l'administració autonòmica.

   Quant a la capacitat de parlar perfectament o bastant bé en valencià, les xifres es mantenen pràcticament iguals a l'anterior estudi, entorn d'un 50%.

   Una altra conclusió és l'increment en competència lingüística en la zona castellanoparlant, ja que pugen tots els percentatges de capacitat d'entendre, parlar, llegir i escriure. Entendre el valencià escala 17 punts des de l'última enquesta, parlar-lo perfectament o bastant bé quasi deu punts, llegir-lo 11 punts i escriure huit.

   Segons l'estudi, es parla més valencià amb els fills que amb la parella, la qual cosa per a la Generalitat mostra més transmissió i interés pel manteniment d'aquesta llengua: el 15,5% de les parelles parlen en valencià entre elles mentre que als seus fills es dirigeixen en aquesta llengua en un 21,8% dels casos. A més, més d'un 82% dels enquestats pensa que el valencià s'hauria d'usar igual o més que ara.

   Els participants en el qüestionari han valorat les iniciatives de promoció del valencià com la campanya 'Sempre teua. La teua llengua', la Llei de Plurilingüisme, les emissions d'À Punt, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) o l'Oficina de Drets Lingüístics. La puntuació oscil·la entre el 6 i el 6,95 de nota sobre deu punts.

PLA QUINQUENNAL PER A PROMOURE EL VALENCIÀ

   Paral·lelament, l'enquesta reflecteix una baixada de l'ús de la llengua en diferents àmbits, en contextos com l'ús a casa o amb les amistats que decreix en els dos casos al voltant de huit punts. La Generalitat conclou així que, tot i que puja exponencialment la competència lingüística en valencià, no es trasllada a un increment de l'ús d'aquesta llengua.

   Davant aquesta situació, la direcció general ha encarregat a una ponència d'experts l'elaboració d'un pla quinquennal per a aplicar entre 2023 i 2027 que servisca de full de ruta per a implementar línies d'actuació per a promoure l'ús del valencià entre la ciutadania. Es presentarà principis del pròxim any en el marc del Consell Social de les Llengües.

EL 86,5% DEL PERSONAL EL TÉ ACREDITAT

   Per la seua banda, quant al personal de la Generalitat enquestat, el 86,5% afirma que té acreditació en algun nivell de valencià. La seua competència per a entendre la llengua, parlar-la, llegir-la o escriure-la bastant bé o perfectament ha pujat des de 2016.

   Actualment, els treballadors públics que asseguren entendre bastant bé o perfectament el valencià se situen en el 93,7%, els que poden parlar-lo en el 65,1%, els que poden llegir-lo en el 88,1% i els que l'escriuen bastant bé o perfectament en el 56,4%.

   Aquestes pujades en les quatre àrees respecte a l'anterior enquesta reflecteixen que s'incrementa en prop d'un punt la capacitat d'entendre, en quasi huit la de parlar i la de llegir i en més de nou la d'escriure.

   La Generalitat destaca un salt qualitatiu entre el domini de bastant bé a perfectament del valencià, ja que ha pujat en quasi 15 punts el personal que entén perfectament el valencià, en quatre el que el sap parlar perfectament, en més de huit el que el sap llegir perfectament i en quasi quatre punts el que és capaç d'escriure en valencià a la perfecció.

   També que ha augmentat en un 9,1% l'ús del valencià entre companys de treball en l'administració autonòmica, mentre la proporció dels quals escriuen prioritàriament en valencià ha pujat més de huit punts fins a situar-se en el 21,4% dels enquestats.

METODOLOGIA

   Pel que fa a l'estudi sobre el coneixement i ús social del valencià, la mostra s'ha realitzat sobre un total de 7.117 persones de més de 15 anys residents a la Comunitat.

   En el qüestionari s'han introduït preguntes que no figuraven en els anteriors: aprenentatge del valencià per zona valencianoparlant i castellanoparlant; llengua que es parlava de xiquet a casa; llengua de transmissió familiar; raó del canvi de llengua entre pares amb fills; freqüència amb la qual s'inicia una conversa en valencià; canvi de llengua si l'interlocutor parla en l'altra llengua; grau de coneixement i valoració de la societat de les iniciatives de promoció del valencià.

   En el cas del coneixement i ús del valencià per part del personal de l'administració, s'ha realitzat entre 1.100 treballadors. Aquest qüestionari es va estrenar en 2016 i, en aquesta segona edició realitzada entre setembre de 2021 i març de 2022, s'ha introduït un ítem referit a l'avaluació de les actuacions i iniciatives de la Generalitat per part dels enquestats.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon