Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Televisions autonòmiques i estatals subscriuen el Pacte de València per promoure l'acció contra el canvi climàtic

Es comprometen a potenciar l'espai dedicat al temps i a comunicar "amb rigor" i "sense catastrofismes"

Televisions autonòmiques i estatals han subscrit el Pacte de València, un acord "històric" a nivell nacional que recull el compromís dels espais de meteorologia de promoure la conscienciació, involucrament i acció per a previndre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic.

L'acord ha sigut la conclusió del MeteoCom, el Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic organitzat per À Punt, que durant dos dies ha acollit conferències i taules redones en les quals han participat experts de Aemet, investigadors i meteoròlegs de totes les televisions d'Espanya, públiques o privades, que han acordat potenciar l'espai dedicat al temps com a "vehicle de sensibilització ciutadana" davant l'emergència climàtica.

La informació meteorològica té un "gran poder de conscienciació" i en els últims anys "ha anat incrementant el seu protagonisme, duració i audiència", donat el "creixent interés dels ciutadans per conéixer les previsions", ha destacat À Punt, la cadena organitzadora, en un comunicat.

En primer lloc, el Pacte de València considera necessari impulsar una enquesta que aporte dades sobre com la ciutadania valora la informació sobre el canvi climàtic, amb la finalitat de trobar la millor estratègia de comunicació per a fer arribar a la ciutadania "la urgència d'actuar, sense catastrofismes i desmuntant el negacionismo i les faules".

Així mateix, els tres sectors presents en el Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic (MeteoCom) han pactat afermar la divulgació del canvi climàtic, explicant "amb claredat" les conclusions dels informes científics de l'IPCC (Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic) de Serveis Meteorològics o d'Universitats.

Han coincidit també a promoure "la transversalitat de la informació relativa al canvi climàtic i la seua afectació a l'economia, salut, alimentació, biodiversitat o altres àrees".

COMUNICAR "AMB RIGOR"

Així, els espais de meteorologia dels serveis informatius de totes les televisions hauran de comunicar "amb rigor" tant les causes i impactes del canvi climàtic com les mesures d'adaptació i mitigació, a més d'establir marcs de responsabilitat, divulgar les mesures relacionades amb la transició ecològica i oferir una "visió realista" de l'acció a nivell individual.

Per als signants del Pacte de València, la informació meteorològica haurà de "connectar el canvi climàtic amb realitats meteorològiques pròximes en l'espai i en el temps i amb els fenòmens meteorològics extrems quan siga possible".

Per a això, els meteoròlegs dels espais televisius necessitaran la implicació de Aemet i dels organismes científics competents en l'elaboració d'estudis d'atribució. Per això, exigeixen "un major esforç" d'investigació a Espanya sobre "com està canviant la circulació atmosfèrica en les nostres latituds i les seues implicacions".

També reclamen crear una sinergia entre investigadors i comunicadors amb un flux de comunicació "ben establit entre tots dos sectors", que permeta als meteoròlegs informar "amb immediatesa i rigor".

El Fòrum Nacional de Meteorologia i Canvi Climàtic compta amb el Oceanogràfic de València com a patrocinador principal. Iberdrola i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica són patrocinadors també del MeteoCom. Les empreses col·laboradores són l'Hotel Balneari Les Arenes, Caixaforum València, el restaurant Nou Racó i Grup Marcos.

En l'elecció dels ponents i les temàtiques propostes a debat han col·laborat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i l'Associació de Comunicadors de Meteorologia (Acomet). Així mateix, l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental (APIA) dona suport de difusió de l'esdeveniment en tota Espanya



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon