En el seu discurs, abans de ser designat, ha assegurat que la socialdemocràcia ha tornat i està més viva que mai i que vol fer de l'organització la casa comuna del pensament progressista mundial. D'altra banda, fonts de la direcció socialista han donat per fet el retorn del SPD alemany a l'organització durant en aquesta nova etapa que s'obri amb Sánchez al capdavant.
Sánchez ha sigut nomenat per aclamació --ja que era l'únic que optava al lloc-- pels delegats dels 132 partits que participen en el XXVI Congrés de la Internacional Socialista que ha arrancat aquest mateix divendres a Madrid.
També ha sigut nomenada com a nova secretària general, la ghanesa Benedicta Lasi --primera dona africana que ocupa el càrrec-- en substitució del xilé Luis Ayala.
LA GRAN CASA DEL PENSAMENT PROGRESSISTA
En la seua intervenció inicial com a amfitrió, Sánchez ha afirmat que aspira presidir la IS amb l'afany que siga la gran plataforma ideològica del moviment socialista internacional. "Assumisc aquesta responsabilitat amb el ferm compromís que entre tots fem de la Internacional Socialista la gran casa comuna del pensament i l'acció progressista mundial".
Així, ha retret que alguns s'ha obstinat a donar per amortitzada la socialdemocràcia en qualificar-la com una ideologia del segle XX "però mai del segle XXI". En canvi, ha assegurat que el socialisme, la socialdemocràcia i el laborisme estan "més vius que mai" i són "més necessaris que mai" tant en la política global com en cadascun dels països.
Per a Sánchez la pandèmia de covid 19 ha demostrat el fracàs de les polítiques neoliberals i per contra que els socialistes han aportat les receptes "més justes i eficaces" per a eixir de la crisi.
En aquest sentit ha tret pit que hui dia institucions internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) defensen mesures socialdemòcrates com "una fiscalitat justa per a les grans tecnològiques i les empreses energètiques", ha traslladat. "Hem tornat, estem mes vius que mai", ha insistit a continuació.
TRAU PIT DE LES MESURES DEL SEU GOVERN
Sánchez ha tret pit de mesures que ha posats en marxa el seu govern com l'augment de les pensions vinculades a l'IPC, la pujada del salari mínim interprofessional, els descomptes en el preu del transport públic o el recent pacte amb els bancs per a esmorteir la pujada de les hipoteques.
A més ha indicat que els debats que es duran a terme en el congrés --que se celebra en IFEMA fins al diumenge-- giraran entorn de diversos temes: la igualtat entre homes i dones, el canvi climàtic, la guerra a Ucraïna, la desigualtat econòmica i els drets laborals.
ALBARES, RIBERA I MONTERO
Entre els delegats presents aquest divendres estaven els primers ministres d'Albània, Edi Rama i de Montenegro, Dritan Abazovic. Demà acudirà el primer ministre portugués, Antonio Costa, amb el qual Sánchez compartirà una taula redona en la qual debatran sobre energia i que moderarà la ministra d'Hisenda i Funció Pública i sotssecretària general del PSOE, María Jesús Montero.
Aquesta mateixa vesprada el president sortint Papandreu i el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, debatran sobre resolució de conflictes, amb la guerra d'Ucraïna com a principal tema de fons.
El dissabte a la vesprada, en un format similar, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, discutirà sobre canvi climàtic. Finalment el diumenge es durà a terme el debat i la votació de les resolucions i la clausura amb el discurs polític de Pedro Sánchez.
RETORN DEL SPD
Des que va anunciar la seua candidatura Sánchez ha mostrat la seua intenció de donar-li un nou impuls a la IS perquè tinga més presència internacional i influència en organismes internacionals com a Nacions Unides, així com reforçar les relacions amb els partits progressistes d'Amèrica Llatina i Àfrica.
Unes de les metes que Sánchez té per davant és la volta del SPD, partit històric que va abandonar l'organització fa una dècada. Referent a això fonts de la direcció del PSOE han traslladat que donen per fet que aquest retorn es farà efectiu durant aquesta nova etapa.
La volta dels alemanys suposaria un recolzament per a la Internacional Socialista, després d'una època de pèrdua progressiva d'influència, marcada pel declivi de partits socialistes de pes com el francés i l'italià.
El president del Govern i secretari general del PSOE, ha sigut nomenat aquest divendres nou president de la Internacional Socialista en substitució del grec Yorgos Papandreu que portava en el càrrec des de 2006.
Crónica CT * ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes
Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies
Cap comentari :