Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Aprovat pel Consell l'avantprojecte de llei per al foment de drets humans

Segons ho ha manifestat la consellera de Participació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, en la presentació d'aquesta normativa durant la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià.

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de Llei de Foment de la Cultura de la Pau i els Drets Humans en la Comunitat Valenciana i espera que entre en vigor aquesta legislatura.

Amb aquesta normativa, la Comunitat Valenciana serà la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l'educació per a la pau i la no violència i els drets humans, factors clau per a la consecució de l'Objectiu 16 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides 'Pau, justícia i institucions sòlides'

A través del text normatiu es concreta i impulsa el compromís del conjunt de la societat valenciana, a tots els nivells --institucional, social, polític i econòmic--, amb el foment d'una cultura de la pau i els drets humans, tant en l'entorn immediat, com en alineació amb els organismes multilaterals.

L'avantprojecte de llei, ha explicat la consellera, té per objecte el foment d'una cultura de la pau i els drets humans a través de la promoció de l'educació; l'establiment d'un marc comú per a l'acció coordinada de les administracions públiques i de les institucions i organitzacions de la societat civil, amb la finalitat d'avançar conjuntament cap a una cultura de pau.

També persegueix el foment d'una cultura de pau en les societats a través de les actuacions impulsades per la Generalitat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament; la contribució al compliment dels compromisos establits en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, així com al compliment dels estàndards internacionals en matèria de drets humans.

PRINCIPIS GENERALS I PREMIS

El text normatiu s'articula entorn de diversos principis generals: la defensa, promoció i compliment efectiu dels drets humans de la pau i la convivència; el respecte als drets i la dignitat de totes les persones com a iguals; la participació; l'accessibilitat a fi de fomentar la inclusió i permetre l'exercici ple de drets; la interculturalitat per a la construcció de relacions equitatives entre persones, comunitats, països i cultures diverses, i el rebuig a qualsevol forma d'hegemonia d'unes cultures sobre unes altres; la plena inclusió de les persones migrants i refugiades; i la cultura del diàleg, orientada cap a la prevenció, la mediació i la transformació pacífica dels conflictes.

Així mateix, recull la incorporació de l'enfocament de gènere basat en drets humans; el reconeixement del paper fonamental de la població infantil i juvenil i especialment de les xiquetes i dones joves, així com de les persones majors i les persones amb diversitat funcional, com a subjectes de dret i interlocutores legítimes en la definició de les pràctiques i polítiques de foment de la pau i els drets humans; la generació d'aliances entre les administracions públiques, agents socials i sector privat; la inadmissibilitat de l'adquisició de territoris mitjançant la guerra d'expansió, d'agressió i de dominació, de l'ús de la força i la violència de repressió.

Al seu torn, plasma la necessitat d'intensificar la posada en marxa de mecanismes per a la prevenció, adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; el foment de la investigació, l'avaluació i els estudis per la pau; l'impuls de la coherència de polítiques públiques per al foment de la pau i els drets humans; a més de la responsabilitat de socialitzar i rendir comptes obertament a la societat valenciana sobre les actuacions realitzades per la Generalitat i pel conjunt d'agents socials i institucionals en matèria de foment de la cultura de la pau i els drets humans.

La futura llei s'estructura en tres títols i es complementa amb diverses disposicions. Contempla la creació dels premis al Foment de la Pau i els Drets Humans amb la finalitat de reconéixer i visibilitzar el treball de persones i institucions que han destacat per la seua labor o activitat en la defensa i promoció de la pau i els drets humans. Els premis tindran una periodicitat biennal i en la seua primera edició portaran el nom del professor Vicent Martínez Guzmán.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal