Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Reconstrueixen les joies i la vestimenta de la Dama d'Elx amb impressió 3D


Un innovador projecte ha possibilitat, mitjançant impressió 3D, reconstruir les joies, el tocat i la vestimenta de la Dama d'Elx, considerada la màxima representació de l'art iber i que celebra enguany el 125 aniversari de la seua troballa en el jaciment arqueològic de La Alcudia, a Elx.

El Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH) d'Elx ha col·laborat, a través del seu Laboratori de Prototipado, amb la Càtedra Dama d'Elx de la UMH per a dur a terme aquest projecte.

Gràcies al mateix s'ha aconseguit extrapolar i fabricar digitalment peces completes que porta la Dama d'Elx, és a dir, reproduir la joieria del bust perquè un maniquí o una persona la puga vestir amb finalitats didàctics.

El director de la Càtedra, Francisco Vives, ha explicat aquesta iniciativa de reconstrucció de les joies, del tocat i de la vestimenta de la Dama d'Elx en la sessió celebrada aquest dilluns a l'Aula Plaça de Baix de la UMH.

Segons Vives, ha calgut imaginar com són les peces en tota la seua estructura: "Necessitem guiar-nos pel que diuen els arqueòlegs sobre com és la part posterior de la Dama, que està oculta, ja que només podem veure-la per davant".

Per a dur a terme aquest treball digital i d'impressió 3D ha sigut necessària la col·laboració del Laboratori de Prototipado del Parc Científic de la UMH.

Tecnologia capdavantera per a replicar les peces de la Dama d'Elx

"Disposem de tecnologia capdavantera per a replicar les peces de la Dama de manera exacta i precisa, aconseguint l'asimetria que té la peça original", ha assegurat el tècnic del Laboratori de Prototipado del PCUMH, Álvaro Alhama.

D'acord amb el coordinador de l'àrea per a la Projecció de la UMH i codirector de la Càtedra Dama d'Elx, José Navarro, aquesta tecnologia ofereix grans avantatges per a la investigació i divulgació de projectes relacionats amb àmbits com el de l'arqueologia.

"La impressió 3D que realitza el Laboratori de Prototipado del PCUMH fa possible el disposar, manipular i analitzar amb detall reproduccions exactes de peces originals sense danyar el patrimoni arqueològic", ha afirmat Navarro.

A més, és possible realitzar rèpliques de peces de gran grandària en reproduccions de menor volum que permeten la seua manipulació i investigació.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon