Reconstrueixen les joies i la vestimenta de la Dama d'Elx amb impressió 3D Reconstrueixen les joies i la vestimenta de la Dama d'Elx amb impressió 3D
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Reconstrueixen les joies i la vestimenta de la Dama d'Elx amb impressió 3D


Un innovador projecte ha possibilitat, mitjançant impressió 3D, reconstruir les joies, el tocat i la vestimenta de la Dama d'Elx, considerada la màxima representació de l'art iber i que celebra enguany el 125 aniversari de la seua troballa en el jaciment arqueològic de La Alcudia, a Elx.

El Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH) d'Elx ha col·laborat, a través del seu Laboratori de Prototipado, amb la Càtedra Dama d'Elx de la UMH per a dur a terme aquest projecte.

Gràcies al mateix s'ha aconseguit extrapolar i fabricar digitalment peces completes que porta la Dama d'Elx, és a dir, reproduir la joieria del bust perquè un maniquí o una persona la puga vestir amb finalitats didàctics.

El director de la Càtedra, Francisco Vives, ha explicat aquesta iniciativa de reconstrucció de les joies, del tocat i de la vestimenta de la Dama d'Elx en la sessió celebrada aquest dilluns a l'Aula Plaça de Baix de la UMH.

Segons Vives, ha calgut imaginar com són les peces en tota la seua estructura: "Necessitem guiar-nos pel que diuen els arqueòlegs sobre com és la part posterior de la Dama, que està oculta, ja que només podem veure-la per davant".

Per a dur a terme aquest treball digital i d'impressió 3D ha sigut necessària la col·laboració del Laboratori de Prototipado del Parc Científic de la UMH.

Tecnologia capdavantera per a replicar les peces de la Dama d'Elx

"Disposem de tecnologia capdavantera per a replicar les peces de la Dama de manera exacta i precisa, aconseguint l'asimetria que té la peça original", ha assegurat el tècnic del Laboratori de Prototipado del PCUMH, Álvaro Alhama.

D'acord amb el coordinador de l'àrea per a la Projecció de la UMH i codirector de la Càtedra Dama d'Elx, José Navarro, aquesta tecnologia ofereix grans avantatges per a la investigació i divulgació de projectes relacionats amb àmbits com el de l'arqueologia.

"La impressió 3D que realitza el Laboratori de Prototipado del PCUMH fa possible el disposar, manipular i analitzar amb detall reproduccions exactes de peces originals sense danyar el patrimoni arqueològic", ha afirmat Navarro.

A més, és possible realitzar rèpliques de peces de gran grandària en reproduccions de menor volum que permeten la seua manipulació i investigació.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal