Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Professionals de Salut conclouen que actuar en l'entorn social i econòmic és bàsic per al tractament de la Salut Mental

En una xarrada-col·loqui organitzada per Esquerra Unida que es va celebrar el dijous 17 de novembre, amb assistència de professionals de Salut  i persones interessades en el tema de Salut Mental, i amb un ambient molt participatiu, si es pot obtenir una sola conclusió, seria aquesta del titular. Cal actuar sobre l'entorn socioeconòmic del malalt, per a previndre i per a curar

No es pot parlar d'atenció a la Salut Mental sense resoldre també els problemes socials i econòmics en el qual ens desenvolupem les persones. Perquè no és només genètic, sinó també i amb molta més incidència, com a resultat dels aspectes de l'entorn que envolten a cada persona. No és totalment cert que només els aspectes genètics influeixen, dues persones bessones o germanes que es despleguen en ambients completament diferents, tenen resultats completament diferents respecte a la Salut mental.

No és el mateix nàixer i viure en un barri amb problemes desestructurats i amb situacions deficients econòmicament, que en un altre lloc sense aqueixes necessitats. El codi postal, insistien els professionals, és fonamental per a abordar l'atenció de la Salut Mental.

Falta de pressupost i de "voluntat política" per a actuar en l'Atenció Primària

El sistema de Salut té a la Salut Mental perfectament estudiada, definida i els projectes escrits, però, on està el desenvolupament i el suport econòmic per a fer-los efectius?.

L'experiència dels diferents intervinents al llarg del seu treball professional, en coneguts barris valencians i d'altres llocs, amb gran incidència de la falta de salut mental, expliquen que les bases fonamentals  s'arrela en els problemes socials i econòmics que rodegen a les persones. Si algú no té un entorn social de suport, un entorn econòmic que mínimament li servisca també de suport i a més li envolten constants agressions vitals. El resultat ja està escrit.

Per això tots ells i elles se sorprenien que les administracions no hagen desenvolupat els projectes que tenen perfectament escrits i els hagen portats a l'Atenció Primària. No es pot tractar l'atenció primària sense psicòlegs, sense metges especialistes en Salut Mental i, sense la capacitat per a atendre les persones que atenenm amb eixes afeccions. Sense caure en l'excés de medicalització actual, o en els enfocaments que tendeixen a marginar a les persones malaltes. La fi dels hospitals psiquiàtrics, no ha acabat amb la marginació dels malalts mentals. L'estigma segueix. "Quan la realitat és que ningú de nosaltres/as està exempt de caure".

Els migrants com a exemple de persones "expropiats" de tot el seu entorn social i de la seua vida normal, van ser reflectits per la intervenció de la psicòloga Ziner Aghedar, en les seues intervencions com a persona de l'ONG psicòlegs sense fronteres.

Els intervinents i metges: Victor Suberviola i Aurelio Duque,  la psicòloga Ziner Aghedar i la metgessa Lucia Arnedo. Tots ells de l'Àrea de Salut d'Esquerra Unida. A més d'altres tantes persones també professionals de la medicina i de l'ensenyament que entre els assistents van intervindre en la reunió. 



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon