Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Professionals de Salut conclouen que actuar en l'entorn social i econòmic és bàsic per al tractament de la Salut Mental

En una xarrada-col·loqui organitzada per Esquerra Unida que es va celebrar el dijous 17 de novembre, amb assistència de professionals de Salut  i persones interessades en el tema de Salut Mental, i amb un ambient molt participatiu, si es pot obtenir una sola conclusió, seria aquesta del titular. Cal actuar sobre l'entorn socioeconòmic del malalt, per a previndre i per a curar

No es pot parlar d'atenció a la Salut Mental sense resoldre també els problemes socials i econòmics en el qual ens desenvolupem les persones. Perquè no és només genètic, sinó també i amb molta més incidència, com a resultat dels aspectes de l'entorn que envolten a cada persona. No és totalment cert que només els aspectes genètics influeixen, dues persones bessones o germanes que es despleguen en ambients completament diferents, tenen resultats completament diferents respecte a la Salut mental.

No és el mateix nàixer i viure en un barri amb problemes desestructurats i amb situacions deficients econòmicament, que en un altre lloc sense aqueixes necessitats. El codi postal, insistien els professionals, és fonamental per a abordar l'atenció de la Salut Mental.

Falta de pressupost i de "voluntat política" per a actuar en l'Atenció Primària

El sistema de Salut té a la Salut Mental perfectament estudiada, definida i els projectes escrits, però, on està el desenvolupament i el suport econòmic per a fer-los efectius?.

L'experiència dels diferents intervinents al llarg del seu treball professional, en coneguts barris valencians i d'altres llocs, amb gran incidència de la falta de salut mental, expliquen que les bases fonamentals  s'arrela en els problemes socials i econòmics que rodegen a les persones. Si algú no té un entorn social de suport, un entorn econòmic que mínimament li servisca també de suport i a més li envolten constants agressions vitals. El resultat ja està escrit.

Per això tots ells i elles se sorprenien que les administracions no hagen desenvolupat els projectes que tenen perfectament escrits i els hagen portats a l'Atenció Primària. No es pot tractar l'atenció primària sense psicòlegs, sense metges especialistes en Salut Mental i, sense la capacitat per a atendre les persones que atenenm amb eixes afeccions. Sense caure en l'excés de medicalització actual, o en els enfocaments que tendeixen a marginar a les persones malaltes. La fi dels hospitals psiquiàtrics, no ha acabat amb la marginació dels malalts mentals. L'estigma segueix. "Quan la realitat és que ningú de nosaltres/as està exempt de caure".

Els migrants com a exemple de persones "expropiats" de tot el seu entorn social i de la seua vida normal, van ser reflectits per la intervenció de la psicòloga Ziner Aghedar, en les seues intervencions com a persona de l'ONG psicòlegs sense fronteres.

Els intervinents i metges: Victor Suberviola i Aurelio Duque,  la psicòloga Ziner Aghedar i la metgessa Lucia Arnedo. Tots ells de l'Àrea de Salut d'Esquerra Unida. A més d'altres tantes persones també professionals de la medicina i de l'ensenyament que entre els assistents van intervindre en la reunió. Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon