Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'AN confirma el processament de l'ex-delegat del Govern i exconseller del PP a València pel 'càrtel del foc'

   Anticorrupció reclama 21 d'anys de presó per a Serafín Castellano


   La Sala penal de l'Audiència Nacional (AN) ha confirmat el processament de Serafín Castellano, ex-delegat del Govern a la Comunitat Valenciana i exconseller del PP, pel conegut com a càrtel del foc, al que el jutge instructor ha proposat jutjar per les presumptes manyes en contractes per a l'extinció d'incendis.

   Així, els magistrats han rebutjat un recurs de Castellà en considerar que les "maniobres" que se li atribueixen tenen l'"aparença" de "haver servit per a realitzar les alteracions" en els "processos de contractació i adjudicació investigats".

   En un acte al que ha tingut accés Europa Press, la Sala recorda que el jutge instructor, en processar a un total de 32 persones entre empresaris de la navegació aèria, autoritats o funcionaris, va descriure pràctiques "amb ànim de lucre" per a "alterar els termes de la normal concurrència en els processos de contractació i adjudicació pública", corrompent mitjançant presumptes suborns.

   La Fiscalia Anticorrupció ja ha sol·licitat 21 anys de presó per a l'ex-delegat del Govern i 'exconseller' valencià del PP en Governació i Justícia, que havia recorregut demanant l'arxiu o, de manera alternativa, que se li prenguera declaració per fets que se li imputen però que ell diu que sobre ells no se li ha preguntat.

   A açò, els magistrats responen que eixa petició és "improcedent": "Resulta que coneix els fets que se li imputen i que és innecessària la diligència que interessa, doncs estant tots aquests expedients a la seua disposició, no va interessar tornar a declarar i es va oposar en diverses ocasions a la pròrroga de la instrucció".

REGALS PER 163.000 EUROS

   Al juny, el jutge García Castelló va explicar que els integrants del 'càrtel del foc' haurien actuat indegudament incrementant la despesa en favor de les persones i empreses concertades; permetent pròrrogues o modificacions contractuals; aprovant facturacions, o afavorint a determinades persones i entitats.

   Només a l'ex alt càrrec valencià, i sense que això esgote tots els regals, se li van realitzar, segons va concretar el jutge i prenent únicament en compte l'àmbit de les activitats cinegéticas, regals per import no inferior a 163.736,02 euros.

   Els empresaris i les seues companyies s'haurien repartit geogràficament el mercat de la contractació pública en el sector, així com els procediments concrets de contractació, fins i tot mitjançant progressives reunions en les quals preestablien què societats concorrerien, en quines zones d'influència i les successives compensacions i liquidacions econòmiques dins del propi càrtel.

   García Castelló va destacar que aquestes presumptes manyes s'haurien produït no solament a Espanya sinó també en altres països, així com que en ocasions haurien propiciat que algun concurs quedara desert, generant-se així un increment posterior del preu de licitació en el procediment negociat sense publicitat.

   I va precisar que, segons els informes de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE), només a la Comunitat Valenciana, on s'han constatat les principals infraccions, amb subjecció a l'exclusiva concurrència d'AVIALSA --vinculada a l'investigat principal, Vicente Horta Domínguez-- i ocasionalment UTES en les quals s'integraven altres investigats, entre 1999 i 2017 es van concertar contractes per un total de 151.585.386,22 euros.

XARXA CLIENTELAR

   La presumpta corrupció dels funcionaris i autoritats intervinents en aquests processos de contractació es feia amb l'entrega de dádivas o regals, la qual cosa hauria derivat en "una sistemàtica actuació de generació d'actituds clientelares en l'àmbit de l'administració intervinent en el sector".

   En concret, segons el jutge, s'ha comprovat que, en l'àmbit contractual de la Comunitat Valenciana i Catalunya, el grup d'entitats o societats vinculades amb AVIALSA va realitzar per diversos mig, en favor de funcionaris o autoritats, entrega de metàl·lic o regals com a vehicles, caceres, armes de foc i accessoris, rellotges i joies o estades en establiments hotelers.

   Per al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, els fets podrien constituir delictes de suborn; organització criminal; alteració de preus en concursos o contractació pública; falsedat documental; malversació de cabals públics; prevaricació; associació il·lícita, negociacions prohibides a funcionaris públics; i tràfic d'influències i exaccions il·legals.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon