Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La pedra danya cultius a Camp de Túria, Horta Nord i Plana Baixa, amb 1.300 hectàrees afectades, segons La Unió

   


AVA-Asaja xifra en 15 milions d'euros les pèrdues en cultius i infraestructures en una primera estimació

La DANA del cap de setmana, amb tempestes i pedra, ha provocat danys en cultius de les comarques valenciana de l'Horta Nord i Camp de Túria, i la Plana Baixa, a Castelló, amb unes 1.300 hectáeras afectades, segons La Va unir Llauradora. AVA-Asaja xifra els danys en uns 15 milions d'euros.

No obstant això, segons La Va unir, per al conjunt de la Comunitat Valenciana les pluges han sigut "molt beneficioses" per al camp, excepte en els llocs localment més afectats, perquè recarregaran els aqüífers i estalviaran regs que suposaran un xicotet alleujament davant l'elevat preu actual de l'electricitat, augmentaran el calibre de les produccions pendents de recol·lectar, netejaran els arbres davant possibles plagues i malalties i serviran per a regenerar les pastures per a alimentació animal.

La pedra ha caigut de forma molt localitzada a la comarca de la Plana Baixa, principalment en els termes municipals de Borriana, Les Alqueries i Nules, amb incidència en el cultiu dels cítrics, encara que amb danys relatius amb una mitjana del 10% aproximadament. Segons ha assenyalat l'organització agrària en un comunicat, no obstant això caldrà veure com evoluciona, per exemple, la varietat Clemenules davant la humitat dels últims dies i les elevades temperatures a partir d'aquest dilluns pel vent de ponent, que podrien originar l'aparició del 'pixat' o de l'aigualit en la fruita.

A la comarca del Camp de Túria, els danys semblen "més generalitzats" en bona part de la comarca i han afectat sobretot els cultius de cítrics, hortalisses i caqui.

ACCESSOS

Altre problema a part de la pedra és el dels accessos als camps a causa de la gran quantitat de precipitacions acumulades en poques hores en algunes zones, la qual cosa ha provocat el trencament d'infraestructures com a marges i murs i el mal estat d'alguns camins rurals. Des de La Va unir es demanda la reparació ràpida per a accedir "al més prompte possible" a les parcel·les.

Per part seua, segons una primera valoració d'urgència de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), les pluges torrencials i la pedra han provocat unes pèrdues superiors als 15 milions d'euros, a causa dels danys de fins al 100% d'afecció en els cultius i als greus desperfectes en infraestructures agràries, fonamentalment camins rurals, marges i tanques.

Les comarques més castigades pel temporal són L'Horta Nord, Camp de Túria i La Plana Baixa de Castelló. A la província de València, en els termes de Riba-roja del Túria, Benaguasil, la Pobla de Vallbona, Bétera, Aldaia, Manises i Vilamarxant.

Encara que l'organització assenyala que encara és prompte per a concretar els danys totals en cítrics (mandarines i taronges) perquè la pell encara no ha cicatritzat els colps de la pedra, els agricultors consultats estimen "greus minvaments" de producció que, en alguns casos, es veuran accentuades per la "excessiva humitat" en romandre els horts negats durant diversos dies. Les hortalisses de temporada (cols, carxofes, encisams) i els caquis també registren importants sinistres.

MORT DE POLLASTRES EN GRANGES

A la província de Castelló, els termes de Nules, Borriana i Les Alqueries han patit una tempesta de pedra amb efectes molt negatius per als citricultores. Segons AVA, hi ha camps on la pedra ha provocat la pèrdua de tota la collita, a més de defoliació de fulles i danys en la fusta de l'arbratge, amb el que podria perjudicar la collita de la següent campanya.

Les pluges a més han causat la mort de pollastres xicotets en algunes granges de la zona. Amb la calamarsada d'abril de 2021, es tracta del segon gran temporal que la citricultura de la Plana Baixa pateix en tot just dos anys.

AVA-Asaja lamenta que aquesta gota freda "arriba en el pitjor moment per a molts productors de cítrics, caquis i hortalisses, ja que havien assumit pràcticament tots els costos de producció i estaven a punt de recollir els fruits de tota una campanya".

Les organitzacions agràries destaquen que aquestes adversitats climatològiques estan cobertes per l'actual sistema d'assegurances agràries i demanen a Agroseguro que agilitze els peritatges de les parcel·les afectades "el màxim possible".

A més reclamen a les administracions la reparació d'infraestructures agràries i de reg, així com ajudes directes i mesures fiscals als productors damnificats.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon