Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat publica la actualització del Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura contraris a la Memòria Democràtica

#memoriademocratica

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució per la qual es modifica i actualitza el Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura del territori valencià, així com la relació d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes que han de ser retirats o eliminats.

Transcorregut més d'un any des de la publicació del Catàleg de Vestigis al setembre de 2021 s'ha procedit a una actualització per a incloure aquells que han sigut comunicats a la Conselleria de Qualitat Democràtica i els que han sigut retirats fins hui. Així mateix, també s'ha dut a terme una depuració de les dades prèviament existents.

En aquest sentit, s'han inclòs un total de 82 comunicacions referents amb la localització de 52 nous vestigis sobre els quals no hi havia informació i també sobre la retirada de vestigis inclosos inicialment en el catàleg. D'aquesta manera, es fa constar que s'han retirat, suprimit, eliminat o revocat un total de 43 vestigis entre símbols, plaques, noms de carrers o espais públics, honors i altres, dels quals 14 es trobaven en diferents municipis de Castelló; 8 a la província d'Alacant; i 21 en la de València.

En aquesta nova actualització no s'ha inclòs en l'estadística del catàleg les plaques VPO existents amb el símbol del jou i les fletxes que encara romanen en gran nombre de blocs de cases, considerant que la informació disponible no representa fidelment ni el seu número, ni la seua distribució en el territori de la comunitat autònoma.

No obstant això, es reitera que es tracta de vestigis que han de ser eliminats i que tant els ajuntaments, com les comunitats de veïns han de portar a terme la seua retirada per a donar compliment a la normativa vigent.

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha remés escrit a tots els ajuntaments titulars dels vestigis que consten en el catàleg i que no hagueren sigut retirats. Se'ls ha fet constar, en tots els casos, que de no retirar els vestigis contraris a la memòria democràtica de manera voluntària, en el termini d'un mes, s'incoarà d'ofici el procediment per a la retirada d'aquests elements, d'acord amb el que es preveu en la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

Dels 542 municipis de la Comunitat, 289 han contestat al requeriment d'informació per part de la Conselleria, dels quals encara 73 tenen vestigis, mentre que 216 no alberguen aquest tipus d'elements. Al mateix temps, 253 ajuntaments no han contestat a la sol·licitud d'informació realitzada des de la conselleria, la qual cosa suposa que un 46% dels municipis de la Comunitat no ha aportat informació.

Catàleg viu

La iniciativa identifica i localitza tots aquells elements contraris a la memòria democràtica o vestigis franquistes, tant simbòlics com iconogràfics i terminològics que encara subsisteixen en els espais públics del territori valencià, complint així amb els disposat en la Llei de Memòria Democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu d'aquest inventari és disposar d'un mapa valencià de vestigis franquistes que servisca d'eina a totes les administracions públiques valencianes i a la ciutadania per a desplegar les mesures necessàries que permeten la seua retirada.

La Conselleria de Qualitat Democràtica té habilitada una adreça de correu electrònic calidaddemocratica@gva.es a la qual qualsevol persona o entitat pot dirigir-se per a comunicar l'existència d'elements contraris a la memòria democràtica. La resolució del DOGV pot consultar-se ací.

El Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura actualitzat es pot consultar ací.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon