Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Delegació del Govern recolza les accions de lluita contra la violència masclista: 'No ens podem posar de perfil o ser neutrals'

Bernabé, Delegada del Govern en la Comunitat Valenciana condemna la "violència institucional" cap a Irene Montero: "La ultradreta insulta a les dones i als valors de la democràcia"

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ha entregat aquest dijous els VIII reconeixements Meninas amb els quals posa en valor a les persones i institucions que han incorporat estratègies i projectes per a combatre la violència contra les dones. Durant el lliurament, la delegada del Govern, Pilar Bernabé, ha reivindicat que la violència masclista "és una plaga davant la qual no podem posar-nos de perfil o ser neutrals".

La gala, celebrada al Palau dels Comunicacions, a València, s'emmarca dins de les activitats commemoratives impulsades pel Govern d'Espanya amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona que se celebra aquest divendres, 25 de novembre.

Les persones o institucions guardonades en aquesta VIII edició han sigut la catedràtica del departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i directora de la càtedra d'Economia Feminista, Mª Luisa Moltó, per "el seu compromís amb el feminisme i la consecució de la igualtat real i efectiva"; l'agent de la Guàrdia Civil del Lloc Principal del Verger (Alacant) Mª del Pilar Lillo, un "referent per a les dones que pateixen la violència en qualsevol de les seues manifestacions"; o l'agent de Policia Nacional de la Comissaria de Castelló Sonia Álvarez, la trajectòria professional de la qual la converteix en "un altre referent entre els i les professionals dels cossos de seguretat".

El Govern també ha reconegut el treball de la periodista Mónica Carrillo, que "dona testimoniatge del seu compromís feminista i contra la violència de gènere a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació"; el Programa d'Inclusió de Dones Mitjançant Acompanyament (IMMA) de la Fundació Salut i Comunitat, centrat en la violència contra dones vulnerables; i el Programa Girls4Stem de la Universitat de València, dirigit al foment de les vocacions en carreres científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents.

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, que ha sigut l'encarregada de presidir els reconeixements, ha reivindicat que la violència masclista és "una plaga davant la qual no podem posar-nos de perfil o ser neutrals".

"No podem quedar-nos impassibles davant el significatiu augment dels indicadors de violència masclista", ha alertat, per la qual cosa ha subratllat que es fa "més necessari que mai no fer un pas arrere en feminisme i igualtat".

Finalment, Bernabé s'ha solidaritzat amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero, davant l'episodi de "violència institucional" viscut dimecres passat en el Congrés. Sobre aquest tema, ha censurat els comportaments "incívics, masclistes i caducs de la ultradreta retrògrada, que usa actituds i paraules que insulten i falten al respecte a les dones i als valors de la nostra democràcia".

"CONSTRUIR UNA SOCIETAT MÉS IGUALITÀRIA"

Una de les premiades, l'agent de la Guàrdia Civil del Lloc Principal del Verger (Alacant) Mª del Pilar Lillo, ha manifestat, en declaracions als mitjans, el seu compromís "com a ciutadana i guàrdia civil" en la lluita per a l'erradicació de la violència de gènere que, segons ha recalcat, "passa per la formació i la sensibilització de la ciutadania perquè tinga una visió real".

Així mateix, ha advocat per "remoure i canviar" els pilars que sustenten aquesta violència i "substituir-los per uns altres per a construir una societat més igualitària i lliure de violència sobre la dona".

Per part seua, l'agent de la Policia Nacional de la Comissaria de Castelló Sonia Álvarez, també guardonada, ha reivindicat que es dote de "els mitjans necessaris tant econòmics com de protecció" perquè "no falte cap dona més a la seua casa".

Finalment, la directora del Programa d'Inclusió de Dones Mitjançant Acompanyament (IMMA) de la Fundació Salut i Comunitat, Belén Sánchez, ha destacat el "compromís" de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana amb "la lluita contra el tràfic i l'explotació sexual de xiquetes i de dones".

"Queda un llarg camí per davant i és molt important que hagen polítiques públiques contra el tràfic de persones i, en concret, contra el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual, i per això és necessari que hi haja una col·laboració d'institucions públiques i que existisquen polítiques de lluita contra aquesta xacra, perquè s'estan vulnerant els drets humans de moltes dones i xiquetes en el món", ha incidit.

38 DONES ASSASSINADES

En el que portem de 2022, un total de 38 dones han sigut assassinades a Espanya a les mans de les seues parelles o exparelles, tres d'elles en la Comunitat Valenciana. A més, en aquest període, dos menors d'edat han sigut assassinats víctimes del "terrorisme masclista", un d'ells en la Comunitat. Per part seua, el nombre de denúncies per violència de gènere ha pujat un 22,2 per cent respecte al mateix període de l'any passat.


El telèfon 016 ha rebut durant el mes d'octubre de 2022 unt total de 9.086 crides en tota Espanya. D'elles, un 10,7% (970) es van realitzar des de la Comunitat Valenciana. El sistema telefònic Atenpro d'atenció immediata a víctimes compta amb 3.250 usuàries actives en la Comunitat a data 30 d'octubre, la qual cosa representa el 20% de les usuàries actives en tota Espanya.


Així mateix, dels 663 municipis espanyols que es troben en el sistema VioGén de seguiment de casos, 119 són en tot el territori valencià, la segona comunitat autònoma que té més convenis subscrits de tota Espanya. I València és la província amb més convenis (55) de tota Espanya.

En aquest sentit, la delegada del Govern ha agraït el paper desenvolupat per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la lluita contra la violència masclista en les diferents unitats especialitzades.

Així, ha ressaltat que el Govern d'Espanya "actualitza el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere amb l'objectiu de ser un compromís permanent, amb una dotació pública estable, suficient i adequada per a garantir les actuacions contra les violències".

En aquesta línia, ha apuntat que dimarts passat el Consell de Ministres va aprovar l'Estratègia Estatal per a combatre les Violències Masclistes 2022-2025, en la qual s'inclouen accions en àrees com la violència digital, la millora de dades estadístiques, el treball en masculinitats o la reparació de les víctimes, entre altres.

A més, ha ressaltat que el pressupost del Ministeri d'Igualtat per a 2023 "ha augmentat un 9% i amb això ha aconseguit la xifra històrica de 573 milions d'euros", mentre que la partida en polítiques contra les violències masclistes "ha arribat als 320 milions, la qual cosa suposa més de la meitat del total".

Finalment, Pilar Bernabé ha volgut recordar també el paper de Carmen Alborch, qui reclamava, segons ha incidit, "una nova societat sense violència masclista, aconseguida a través de la lluita, no sols de les feministes, sinó de totes les persones compromeses a aconseguir-ho".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon