Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fruites i verdures: és millor pelar-les?

Molta gent acostuma a pelar les fruites i les verdures abans de consumir-les, però sovint no és necessari. La corfa conté importants nutrients. A més de que les pells de les fruites i verdures rebutjades contribueixen al canvi climàtic.

La fruita i la verdura són riques fonts de vitamines, minerals, fibra i molts fitoquímics (substàncies químiques de les plantes), com els antioxidants (substàncies que protegeixen les cèl·lules del mal). No consumir suficient quantitat d'aquests aliments rics en nutrients està relacionat amb un major risc de malalties cròniques, incloses les malalties cardiovasculars i la diabetis de tipus 2. En 2017, l'Organització Mundial de la Salut va informar que al voltant de 3,9 milions de morts a l'any a tot el món eren atribuïbles al fet que les persones no menjaven suficient fruita i verdura.

Menjar 400 grams de fruita i verdura al dia, com a recomana l'OMS,és difícil d'aconseguir per a molts. Però i si el consum d'aquests aliments sense pelar ajudara a resoldre el problema afegint nutrients importants a la nostra dieta?

Sens dubte, podria contribuir. Per exemple, existeixen quantitats nutricionalment importants de vitamines, com la vitamina C i la riboflavina, i minerals com el ferro i el zinc, en la pell de set hortalisses: remolatxa, mostassa de camp, carlota silvestre, moniato, rave, gingebre i creïlla blanca. I el Departament d'Agricultura dels EUA calcula que les pomes sense pelar contenen un 15% més de vitamina C, un 267% més de vitamina K, un 20% més de calci, un 19% més de potassi i un 85% més de fibra que els seus equivalents pelades.

Una altra raó per a no rebutjar les corfes és el seu efecte sobre el medi ambient. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, els aliments no consumits, incloses les corfes, generen entre el 8% i el 10% de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle, principalment metà. Únicament Nova Zelanda, un país amb una població de només 5,1 milions de persones, registra un desaprofitament anual de 13 658 tones de corfes de verdures i 986 tones de pells de fruites.

Tenint en compte el contingut en nutrients de les corfes i la seua contribució al desaprofitament d'aliments, per què es pelen les fruites i verdures? No queda un altre remei quan les parts externes no són comestibles, no tenen bon sabor, són difícils de netejar o causen algun dany,  com ocorre amb el plàtan, la taronja, el meló, la pinya, el mango, l'alvocat, la ceba i l'all. A més, pelar pot ser una part necessària de la recepta, per exemple quan es fa puré de creïlles. Però hi ha moltes corfes comestibles (creïlla, remolatxa, carlota, kiwi i cogombre) que continuem pelant innecessàriament.

Hi ha residus de plaguicides en la pell?

Algunes persones que pelen la fruita i la verdura perquè els preocupen els pesticides. Si bé és cert que els residus de plaguicides es poden acumular en la superfície o just davall d'ella, la majoria s'eliminen mitjançant la rentada. De fet, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA. 

Les tècniques de cocció, com el bullit i la cocció al vapor, també poden reduir els residus de plaguicides. Però com no tots desapareixen llavant i cuinant, pot resultar útil consultar les llistes de continguts de plaguicides en fruites i verdures. Entre elles la que elabora la Xarxa d'Acció contra els Plaguicides  per al Regne Unit. Això pot ajudar-nos a decidir quina fruita i verdura hem de pelar i quines corfes podem menjar-nos sense córrer riscos.

Si vol saber més sobre les corfes de fruites i verdures i què fer amb elles, hi ha molts consells en internet, incloent-hi ajuda sobre com utilitzar-les per a  compostaje, per alimentar una lombricera o  per a incorporar-les en receptes.

Amb una mica d'investigació i creativitat, podem ajudar a reduir els residus i augmentar el consum de fruites i verdures. Segur que val la pena intentar-ho i contribuir a complir un dels objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU: reduir a la meitat el desaprofitament d'aliments per a 2030.


. Kirsty Hunter desde The Conversation
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon