Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Corredor Mediterrani avança 'a velocitat de creuer' després d'una inversió de 4.400 milions en 300 actuacions

El nou traçat en ample convencional Xàtiva-Nu de l'Alzina, en fase de proves, permetrà connectar les tres capitals valencianes

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha mobilitzat inversions per 4.400 milions d'euros en el desenvolupament del Corredor Mediterrani, que avança "a velocitat de creuer" i amb un ritme "sense precedents" en la xarxa ferroviària espanyola. Així, en els nou primers mesos de l'any s'han licitat contractes per més de 1.500 milions d'euros, s'han adjudicat 900 milions i han sigut executades actuacions per més de 450 milions.

Així ho ha indicat la secretària d'Estat de Mitma, Isabel Pardo de Vera, durant la seua visita aquest dijous a Vallada (València) a l'inici de les proves del tren d'Adif en el tram entre Xàtiva i el nus de L'Alzina, clau per al desenvolupament del Corredor Mediterrani, ja que el nou traçat en ample convencional en via doble connectarà en ample estàndard o internacional les tres capitals valencianes.

En total, ha assenyalat, dels 4.400 milions activats per a finançar 300 actuacions ja s'han adjudicat 2.800 milions d'euros, que es troben en fase de construcció, i 1.900 milions d'euros estan executats.

"En aquests més de quatre anys de govern hem augmentat la longitud del Corredor Mediterrani en 233 quilòmetres, hem posat en servei l'Alta Velocitat a Granada, el tram Alcúdia-Moixent, la variant de Vandellòs l'Alta Velocitat a Elx, Oriola i, en uns dies, a Múrcia", ha ressaltat.

Marró de Vera ha recorregut en un tren de proves parteix del tram Barrada-L'Alzina, que absorbirà els trànsits ferroviaris mentre es realitzen les obres de canvi a l'ample internacional i electrificació a 25.000v. "És especialment rellevant perquè es tracta de l'única part del Corredor Mediterrani en la qual no havia començat cap treball de canvi d'ample", ha destacat.

La responsable del Ministeri ha estat acompanyada en la seua visita per la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; la consellera de Política Territorial de la Generalitat Valenciana, Rebeca Torró; el director general de Conservació i Manteniment d'Adif, Ángel Contreras; i el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep V. Boira.

TRAÇAT "CLAU"

El nou traçat en ample convencional entre Xàtiva i el Nus de l'Alzina és "clau" en el desenvolupament del Corredor Mediterrani per a connectar el sud-est peninsular amb el nord-est i la resta del continent.

Així, una vegada es pose en servei, després d'una inversió de 413 milions d'euros, Adif abordarà l'adaptació a alta velocitat del traçat ferroviari actual Xàtiva-Nu de l'Alzina (45 km), en via doble per a la connexió en ample estàndard de les tres capitals de la Comunitat Valenciana. La inversió total d'aquesta actuació s'estima en 187 milions d'euros i recentment Adif AV ha adjudicat els dos primers contractes per a l'execució d'aquest projecte.

El trajecte completat aquest dijous en la visita pel traçat convencional s'ha realitzat en una BT, un tipus de tren laboratori que Adif utilitza per a les proves prèvies a la posada en servei de noves infraestructures i per a l'exploració de les quals ja es troben servei.

Equipat amb equips tecnològics "d'última generació", és un tren preparat per a circular en ample variable --tant ibèric com estàndard o internacional--, aconsegueix velocitats màximes de 200 quilòmetres per hora i està instrumentat per a realitzar auscultacions dinàmiques de via i catenària, geometria de catenària, GSM-R i ERTMS.


"INTENS" RITME D'AVANÇ


Després del recorregut, la secretària d'Estat, al costat de Josep Vicent Boira, ha realitzat un balanç sobre el projecte, en el qual ha remarcat que el Corredor és un conjunt planificat de xarxes prioritàries de transport pensades per a facilitar la comunicació de persones, mercaderies i serveis al llarg de la Unió Europea, que van ser aprovades en 2011, definides en 2013 i que en 2030 ha d'estar finalitzada la xarxa bàsica, un total de 64.572 quilòmetres. així mateix, la xarxa bàsica estesa ha de concloure's en 2040 i deu anys més tard, en 2050, caldrà concloure la Xarxa Global, quasi 120.000 quilòmetres.

Per part seua, Boira ha realitzat un repàs de les actuacions mobilitzades i escomeses en el Corredor Mediterrani des de juny de 2018 fins a l'actualitat i ha revelat el seu "intens" ritme d'avanç, "com ho constaten xifres com el nombre de licitacions llançades en el període, més de 300, o cosa que és el mateix, més d'una a la setmana", un volum "sense precedents" en la xarxa ferroviària espanyola.

Aquest ritme inversor, ha continuat, es tradueix en la posada en servei de 233 quilòmetres de noves infraestructures en el període, que sumen un total de 624 km, als quals s'afegiran "pròximament" els més de 43 km dels trams Moixent-Nu de l'Alzina i Beniel-Múrcia del Carmen.

Boira ha afirmat que l'avanç del Corredor Mediterrani "queda reflectit" en la comparativa que, al juny de 2018, els estudis previs "es trobaven a un 60 per cent, quan hui ja s'han completat al 100%". A més, el percentatge de projectes "no superava en aqueix període el 57% sobre el total i hui aconsegueix el 85%, les obres en desenvolupament representaven un 45%, quan hui el 75% d'estan en marxa en totes les regions, i les actuacions en servei se situaven en un 21% i hui s'eleven al 34%".


En la Comunitat Valenciana, al juny de 2018, dels 717 quilòmetres del Corredor Mediterrani projectats, un total de 440 es trobava "sense avanços", 114 es desenvolupaven i 163 quilòmetres estaven finalitzats. Hui dia, els quilòmetres en desenvolupament sumen 488 i són 229 els acabats.

A Catalunya, 520 quilòmetres es troben acabats, un 78% del total, i 144 estan baix desenvolupament, quan quatre anys abans 144 es trobaven sense avanços, 45 en desenvolupament i 475 acabats. A la Regió de Múrcia, els quilòmetres avançats sumen en l'actualitat 193, més del 85% dels projectats, i els acabats s'eleven a 33 km. Al juny de 2018, fins a un total de 176 quilòmetres es trobaven sense cap avanç i 17 estaven en desenvolupament.

A Andalusia, el Corredor Mediterrani Litoral es prolongarà al llarg de 574 quilòmetre. D'ells, 460 quilòmetres, un 80%, es desenvolupen ja i 114 han finalitzat. Quatre anys abans, eren 460 quilòmetres els que es trobaven sense avanç i 114 en desenvolupament.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon