Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Compromís proposa generar més de 16.000 MW sobre teulades urbanes i polígons industrials

Compromís estudía un pla per a avançar fent un canvi de model energètic que siga més just i estiga en mans de la ciutadania, amb el qual es podrien generar més de 16.000 MW en la Comunitat Valenciana, sense necessitat de «destruir el territori».

La proposta, presentada aquest dilluns per la síndica de la coalició, Papi Robles, al costat dels diputats Carles Esteve i Vicent Marzà, passa per aprofitar els sostres dels edificis per a instal·lar panells solars, i per construir plantes fotovoltaiques, en cas de ser necessàries, en sòls degradats o ja urbanitzats.

Per a Compromís, és possible complir amb l'objectiu de ser climàticament neutres en 2050 o arribar a 2030 amb una producció d'electricitat de 6.000 MW a partir d'energia solar.

Aprofitar el 40% del sostre

Sobre aquest tema, han destacat que només aprofitant el 40% de la superfície dels sostres i cobertes de la Comunitat es podria aconseguir una potència instal·lada de 14.000 MW, la qual cosa suposa el 84% de l'electricitat que es consumeix en aquest territori.

A això caldria afegir, els més de 2.500 MW que es podrien obtindre creant plantes fotovoltaiques de grandària reduïda en els més de 50 milions de metres quadrats de sòls urbans o industrials sense ús que hi ha en aquest territori.

L'objectiu és, segons ha destacat Robles, «potenciar l'autoconsum» i prioritzar la instal·lació de plantes prop d'on vaja a consumir-se l'energia, superant així el model actual, «irrespectuós amb el territori» i en el qual unes poques multinacionals controlen el mercat.

Una agència valenciana

El model de Compromís recull també la creació de l'Agència Valenciana de l'Energia perquè l'impuls de la transició energètica siga públic, estiga al servei de la ciutadania i permeta reduir la factura elèctrica.

Segons han explicat en roda de premsa, la Conselleria d'Economia ja va proposar la introducció d'aquesta Agència en el projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2023, però finalment va quedar fora, i ara el planteja aquesta coalició en una esmena signada al costat de Unides Podem.

Robles ha assegurat que el desenvolupament d'aquest model, que ja s'està impulsant des del Consell, depén de la voluntat política, per la qual cosa confia que el PSPV, el seu soci de govern al costat de Unides Podem, done suport a les esmenes que han presentat a la llei d'Acompanyament als Pressupostos de 2023 per a avançar en aqueixa direcció.

Ha assegurat que aquestes propostes van en la línia de l'acord aconseguit al maig entre els tres socis del Botànic, per la qual cosa cree que al final es complirà aqueix acord, igual que ha ocorregut amb la taxa turística i amb la llei del Canvi Climàtic.

Fer les coses sense presses

«Cal accelerar la implantació de plantes fotovoltaiques i energies renovables però d'una manera ordenada. No ens val fer les coses de pressa i acabar fent-les mal. Això ens recorda molt a èpoques en les quals vam tindre molta pressa per fer finques i PAI i la cosa va acabar molt malament», ha assenyalat aquesta síndica.

Compromís ha posat en marxa una web (www.comencenpelsostre.com) per a donar a conéixer el seu model de transició energètica, en el qual, entre altres qüestions, es pot consultar l'energia potencial que es pot generar a través dels sostres de cada municipi de la Comunitat.

La campanya, sota el lema «Comencem pel sostre», contempla també visites als municipis per a donar a conéixer el model que planteja aquesta coalició, amb el qual es pot tindre una energia «sostenible i democràtica» i una factura de la llum «barata ara i dins de 30 anys», sense destruir el territori. EFE

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal