Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

CCOO PV es felicita per la inclusió de les esmenes a la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica

El 24 de novembre de 2022 Les Corts valencianes han aprovat la llei donant compliment a la primera mesura de l'eix primer de l'Acord del Botànic 2. Una tramitació llarga i molt participada que va començar al maig de 2020 amb el primer esborrador i els primers grups de treball.

La llei aborda moltes mesures en tots els àmbits, des d'aigua, residus, energia, mobilitat, qüestions que tindran molta influència en el món del treball i en el conjunt de persones treballadores i sectors productius. La nova norma introdueix l'obligació d'incloure la perspectiva climàtica en els pressupostos, en els instruments de planificació, així com marca uns objectius de reducció d'emissions a partir de polítiques de mitigació de gran afecció al sector del transport, de la indústria, del sector primari (agricultura, ramaderia, pesca), així com en la gestió forestal i turisme.

CCOO PV saluda la inclusió de les esmenes relacionades amb les polítiques d'adaptació, especialment, l'article 83 i tots els aspectes a considerar en l'estratègia valenciana de transició justa. Per exemple, les mesures per a combatre la vulnerabilitat de l'àrea geogràfica, el conjunt d'empreses i persones treballadores, les mesures de protecció social i d'adaptació dels llocs de treball (formació i capacitació de les persones treballadores o les inversions a realitzar en aquestes àrees geogràfiques), la inclusió d'indicadors de seguiment i els objectius de reducció de la pobresa energètica.

Però cal destacar la inclusió de les actuacions de l'estratègia de transició justa en la Comunitat que seran a càrrec del Fons per a la Transició Ecològica de l'article 145, un fons de caràcter públic que es converteix en un instrument necessari per al desenvolupament de les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest fons es nodrirà de les aportacions del 100% de la recaptació de les tres figures impositives (l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, l'impost d'emissions de GEI a l'atmosfera i l'impost ambiental a grans establiments comercials).

Per al sindicat resulta destacable l'article 79 sobre el dret humà d'accés a l'aigua potable i el sanejament, en el qual s'estableixen una sèrie de criteris de la prestació de serveis públics vinculats al cicle urbà de l'aigua. Disponibilitat, qualitat, accessibilitat, assequibilitat, recuperació dels costos, equitat, eficàcia i eficiència i participació de la ciutadania en la rendició de comptes, elements clau que formen part de les reivindicacions ciutadanes pel dret a una aigua de qualitat, reservant i protegint les masses d'aigua, en primer terme, per al consum humà.

"Considerem que la llei és un instrument a partir del qual implementar polítiques públiques que siguen capaces de donar resposta a la situació d'emergència climàtica, però també és un punt de partida sobre el qual planificar i actuar en el territori i les persones que l'habiten" Daniel Patiño, secretari de Diàleg Social i Medi Ambient de CCOO PV.

Foto de família d'algunes de les persones que han fet possible aquesta norma

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon