Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

200 voluntaris organitzen una recollida de 'escombraries' després de l'incendi de Bejís: "Ens ha fet prendre consciència"


Al voltant de 200 voluntaris s'han unit aquest diumenge a Begís (Castelló) a la primera jornada de neteja de residus en la zona afectada per l'incendi que aquest estiu va arrasar 20.000 hectàrees a la comarca de l'Alt Palància.

Els equips de neteja --convocats per la plataforma Õriwa, una associació de veïns de les cinc poblacions afectades pel sinistre-- han aconseguit retirar entre quatre i cinc tones de fem que ha quedat visible en desaparéixer la vegetació, segons ha informat l'organització de la trobada en un comunicat.

Entre els objectes retirats de la muntanya s'han trobat alguns "tan cridaners" com cuines, calderes, vàters, un sofà i una moto. S'han recollit residus que estaven ocults des de fa dècades, però alguns, com l'amiant, no s'ha pogut recollir per la seua perillositat. La recollida ha comptat amb diferents nivells de dificultat perquè "tothom tinguera cabuda".

Aquesta ha sigut la primera de les jornades de recollida de 'basuraleza' que ha organitzat Õriwa per a netejar huit àrees dins del terme municipal de Begís. Les següents previstes seran en Teresa (19 de novembre) i Toràs (3 de desembre). L'Ajuntament de Begís ha facilitat els contenidors que faran possible el reciclatge dels residus recollits.

L'encarregada del voluntariat de les neteges, Ana María Navarro, ha destacat que "es pretén que aquesta acció servisca per a conscienciar sobre la necessitat de respectar l'entorn dels nostres pobles i ser responsables".

"EVITAR TROBAR ESCOMBRARIES EN EL FUTUR"

"L'incendi ens ha fet prendre consciència de l'important que és la naturalesa que ens envolta, i de l'enorme tristesa que sentim quan es destrueix: tirar fem a la muntanya és també una manera de danyar-la", ha subratllat Navarro, qui, en declaracions a Europa Press TV, ha agregat que un dels objectius és "intentar evitar que en el futur trobem fem nou".

Per part seua, un dels organitzadors, Ángel Gil, ha assenyalat, també davant el micròfon d'Europa Press TV, que "diverses associacions xicotetes també faran recollides puntuals". "Quantes més vegades anem a netejar, millor estarà la muntanya, aqueix és l'objectiu", ha destacat.

Gil ha incidit en què la muntanya també ha patit els anys de "decadència" en els quals la gent tirava el que tenia a casa perquè "no hi havia tant de recurs de punts nets, ni recollida d'estris per part de les administracions".

"Esperem que la gent s'adone del bruts que hem sigut quasi tots i que els nostres fills puguen veure una muntanya neta, verda i perfecte", ha conclòs.

VIVERS PER A REFORESTAR

Els veïns de Begís, el Toro, Teresa, Toràs i Sacanyet que s'han unit en l'associació Õriwa impulsen també altres projectes per a fer possible la reforestació i recuperació econòmica i socioambiental d'aqueixos municipis després de l'incendi.

Un dels projectes suposa la creació d'un viver en cada municipi per a cuidar els planters dels arbres que els experts indiquen durant un període de tres anys, perquè després puguen ser plantats en les muntanyes quan estiguen madurs i puguen sobreviure millor. Tots els pobles compten ja amb terrenys per a aqueixos vivers, uns cedits pels ajuntaments i altres per propietaris privats.

L'associació també està activa --juntament amb altres plataformes d'Aragó i la Comunitat Valenciana-- per a fer front al projecte de l'empresa Forestalia de construir una Línia Aèria d'Alta Tensió (també coneguda com LAAT o MAT, per les sigles de Molt Alta Tensió) des de la província de Terol fins a L'Eliana, a València, travessant la zona afectada per l'incendi en els termes municipals del Toro, Toràs i Teresa.

Així, el mes de setembre passat va presentar al·legacions, dins del període de consulta pública del projecte, obert onze dies després d'iniciar-se l'incendi. En elles va denunciar que, si el Govern l'aprova, "posarà en perill la recuperació d'uns terrenys que han quedat en una situació d'alta fragilitat, i afectarà la reactivació de l'activitat econòmica, en particular la relacionada amb l'agroturisme per l'alt impacte paisatgístic".

A més, la MAT "suposa un risc per a la salut de les persones en aquells punts en els quals passa prop d'habitatges, i posa en perill algunes espècies d'ocells i quiròpters protegides", segons ha indicat l'associació.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon