Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

UGT i CCOO de tot el país es mobilitzen aquest dijous a Madrid per exigir a la patronal la pujada dels salaris

CCOO i UGT mobilitzaran aquest dijous, 3 de novembre, a Madrid, a delegacions i treballadors de tot el país per a exigir a la patronal que trie entre "salari o conflicte", el lema de les reivindicacions sindicals per a reclamar a la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) una pujada salarial que compense l'alça dels preus.

Els sindicats recorreran Madrid amb tres columnes, que eixiran a les 10.30 hores des d'Atocha, Plaza d'Espanya (Carrer Bailèn) i Porta de Toledo, i confluiran a les 12.00 hores en la Plaça Major.

Aquest serà l'últim acte del calendari de mobilitzacions anunciat a la fi de setembre pels secretaris generals de CCOO, Unai Sord, i d'UGT, Pepe Álvarez, per a forçar a la patronal a reprendre les converses per a aconseguir un Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) i pactar pujades salarials que responguen a l'encariment de la vida pel repunt de la inflació.

La primera concentració es va produir el passat 7 d'octubre, davant la seu de la CEOE, amb la mateixa proclama, "Salari o conflicte", a la qual van seguir les visites dels secretaris generals a diferents punts del país per a participar en assemblees informatives en les empreses.

En aquests recorreguts, tant Sord com Álvarez han continuat cridant la patronal a asseure's a la taula del AENC, i han advertit als empresaris que si no s'aconsegueixen les pujades salarials, les mobilitzacions "no tindran cap límit", encara que de moment descarten una vaga general.

NOVES EXIGÈNCIES EN LA NEGOCIACIÓ

Els sindicats i la patronal van parar les converses del AENC al maig davant la incapacitat de les parts d'acordar posicions.

UGT i CCOO demanaven a la patronal una pujada salarial del 3,5% per a enguany, amb clàusules de revisió salarial davant una inflació més elevada, de manera que els treballadors mantingueren el seu poder adquisitiu.

La patronal es va oposar a incloure la clàusula de revisió salarial en un potencial AENC i les negociacions es van suspendre, si bé el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha insistit en aquest temps en què la patronal mai s'ha alçat de la taula i segueixen disposats a negociar.

No obstant això, cinc mesos després de deixar aquelles converses, UGT i CCOO observen un escenari diferent, amb una inflació més alta i una pujada dels tipus d'interés per part del Banc Central Europeu (BCE) que exigeixen alces salarials equivalents, i xifren el seu reclam en la forqueta d'entre el 3,5% i el 4,5%.

De moment, els sindicats i la patronal només han aconseguit signar convenis concrets en empreses. Les dades del Ministeri de Treball i Economia Social reflecteixen que fins a setembre es van signar 653 convenis, amb una pujada salarial mitjana pactada del 2,6%. Aqueix mateix mes, la inflació es va situar en el 8,9%.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha referit en els últims dies a aqueixa xifra de convenis per a convidar als agents socials a reprendre les converses del AENC.

Díaz ha recalcat aquesta setmana que és "important" pujar els salaris en l'empresa privada, sobretot en un context com l'actual per a evitar "empobrir molt" al país.

La ministra insisteix que la negociació del AENC queda fora de les competències del Govern, però recorda en les seues intervencions que el BCE també recomana pujar els salaris un 5% per a reduir el risc de morositat i empobriment.

ELECCIONS EN LA CEOE

Les declaracions de la vicepresidenta i el seu suport a la comanda de pujada salarial per part dels sindicats van fer que el president de la patronal acusara aquesta setmana a Díaz d'anar "en comandita" amb UGT i CCOO.

Garamendi va eixir en defensa dels empresaris i va lamentar que se'ls estiga convertint "en diana" dels mals del país.

Respecte a la negociació del AENC, el president de la CEOE va assenyalar que es tracta de "una recomanació", i va remetre als 653 convenis signats fins a setembre, en les negociacions concretes de cada empresa o sector. La patronal justifica les seues reticències a les pujades salarials indexades a la inflació en el perill de caure en una inflació de segona ronda.

Malgrat això, Garamendi ha manifestat el seu "respecte profund pels sindicats" i el dret d'aquests a manifestar-se.

El president dels empresaris també ha negat que l'ambient electoral en el si de la CEOE estiga condicionant les negociacions salarials i ha garantit que no li cauria "cap anell si demà haguera de signar un acord".

A més de la negociació del AENC, CCOO, UGT i la CEOE tornaran a asseure's a negociar, aquesta vegada amb el Govern, en unes setmanes, per a pactar la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI)

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon