Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Socialistes, Verds i Esquerra demanen que s'anul·le la investigació a Oltra en el Parlament Europeu

 Sota l'acusació partidista a la Presidenta del Comité de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat (PP), els grups socialista, Verd i Esquerra han sol·licitat l'anul·lació de la votació que va donar lloc a una comissió i investigació sobre Mónica Oltra com a responsable pels abusos de menors tutelats en centres de la Generalitat Valenciana. En el centre d'aquesta queixa formal està el procediment irregular que es va propiciar en la sessió, celebrada fa un mes, i que va provocar l'eixida d'aquests grups abans de procedir-se a la votació.

Amb un canvi de vot en l'últim minut, el Comité de Peticions del Parlament Europeu va aprovar deixar oberta la investigació dels deu casos de menors abusats sota tutela de la Generalitat, segons la denúncia presentada per la diputada del PP Elena Bastidas i l'advocada Ana María Gil. L'Administració Pública va estar representada pel Director General de la Portaveu del Consell, de la Vicepresidència de la Generalitat, Juan Vicente Santos, qui va aportar quasi mil pàgines de documentació rebatent les acusacions.

Els tres grups, que representen quasi la meitat de la eurocámara, demanen formalment que s'anul·le la votació per la qual es va decidir investigar a Oltra, acusant l'eurodiputada que presideix el Comité de Peticions de no actuar d'acord amb el Reglament. En primer lloc, diuen, la diputada Dolors Montserrat va incórrer en un "evident conflicte d'interessos" i hauria d'haver-se inhibit en aquesta Petició, ja que els peticionaris són del seu mateix partit, el Partit Popular (PP).

A més, va decidir afegir aquesta petició a l'agenda del Comité, "sense tindre en compte completament" la resposta de la Comissió Europea, que manté que el Parlament no és el competent, sinó la Justícia espanyola, un dels casos denunciats de la qual està subjudice. La Comissió explica que "no hi ha cap connexió entre la petició presentada i procediment d'infracció del Dret Europeu que la Comissió va obrir contra 23 Estats membres per deficiències en la transposició de la Directiva contra abusos sexuals a menors i pornografia infantil.

Conducta inapropiada 

Els tres grups parlamentaris acusen Dolors Montserrat de "conducta inapropiada" durant la votació que va presidir en el Comité de Peticions, en detriment dels drets dels eurodiputats i de la credibilitat de la Cambra. Durant la sessió, explica l'escrit, va canviar el procediment de votació, en lloc de per grups representats proporcionalment en el Parlament, va decidir que es votara per membres presents en aqueix moment, mentre un important nombre d'eurodiputats abandonaven la sala en protesta. D'haver seguit el procediment habitual, totes dues peticions s'haurien tancat sense investigació.

Acusen la Presidenta del Comitè

La demanda oficial dels grups signants explica que la Presidenta del Comité va ometre seguir el procediment de votació esmentant les regles aplicables, qualificant aquesta conducta com "molt negligent i imparcial". També detalla les normes del procediment que Montserrat va infringir durant el moment previ a la votació amb la seua decisió de no delegar la votació al grup de Coordinadors, com estableix el Reglament.

La Presidenta del Comité de Peticiones del Parlamento Europeo, Dolors Montserrat. Foto: PP

Aquesta decisió hauria d'haver-se votat després de ser exposada per diversos membres, com es pot veure en el link del vídeo que s'aporta en la queixa. No obstant això, Montserrat ho va ignorar, en contra de la norma. Per això, els grups denunciants demanen "fermament" que es declare nul·la i sense efecte la votació i es torne a posar en agenda la votació de les dues peticions, insistint en la prevenció de futures infraccions del procediment i actuacions imparcials per part de la Presidència del Comité.

El Parlament Europeu investigarà la petició del PP pels abusos a menors a la Comunitat Valenciana

Amb el canvi d'un vot en l'últim minut, la Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha aprovat deixar oberta la investigació dels deu casos de menors abusats sota tutela de la Generalitat Valenciana, que ha denunciat la diputada del PP Elena Bastidas i l'advocada Ana María Gil. L'Administració Pública ha sigut present i representada pel Director General de la Portaveu del Consell, de la Vicepresidència de la Generalitat, Juan Vicente Santos, qui ha defensat les noves polítiques socials de protecció de menors.

L'advocada Ana María Gil han sigut la primera a parlar sobre "175 casos d'abusos en menors tutelar-vos", sense donar cap detall sobre aquest tema. En el mateix sentit, la diputada popular Elena Bastidas va parlar de l'informe del Síndic i l'obstaculització d'una investigació sobre abusos, fent referència directa a la ex vicepresidenta Mónica Oltra com a "responsable de la política social". En aquest punt ha recordat el cas del seu ex marit i el procediment judicial en el qual estan imputats 13 funcionaris i la pròpia ex vicepresidenta "per ocultar els fets" pels quals s'ha condemnat a l'ex marit. "La pressió social i judicial va forçar la dimissió de la vicepresidenta", ha manifestat.

A continuació va arribar el torn del DG portaveu de Vicepresidència, Juan Vicente Santos, com a representant de la Generalitat, qui va afirmar que "la petició només estableix falsedats, amb mal per als xiquets tutejats i per a traure rèdit electoral". I va afegir que la Generalitat treballa per a aplicar la Directiva de 2011, "la deixadesa de la qual del Govern de les peticionàries quan governaven -PP-, ha esdevingut en un procediment d'infracció contra Espanya". Es refereix Santos a tres casos de menors abusats en centre de menors, els únics de la denúncia excepte el que afecta a Mónica Oltra, que es van produir abans de 2015, quan governava el Partit Popular en la Comunitat Valenciana.

La Comissió Europea diu que no és competent

Coincidint amb l'informe de la Comissió, que ha reiterat el seu informe, diu que "no es compleix la norma europea per a acceptar la petició" i la Comissió ja ha dit que "és el sistema judicial espanyol el competent". Per això, va demanar el "tancament d'aquest expedient per a no contradir-se amb procediments judicials a Espanya". Santos reitera l'aprovat en una prolixa documentació i recorda que "tots els casos denunciats davant la Comissió es van produir fora, excepte el que es refereix a l'ex marit de la Vicepresidenta, la sentència de la qual no és ferma". També afirma que "són falses les acusacions contra els funcionaris de la Conselleria", el cas de la qual està subjudice..

La Generalitat es defensa

Per part seua, la Generalitat desmunta aqueixos casos amb un expedient que consta en un informe explicatiu de 289 pàgines, documentació complementària amb 383 documents i 3.493 pàgines d'annexos que una eurodiputada ha assegurat que no s'haurien llegit els presents a la sala. "No existeix cap perill afegit a les persones menors d'edat tutelades per l'administració autonòmica diferent al que puguen tindre en qualsevol altre espai (siga familiar, social o institucional)", explica la Generalitat. I, afig, "neguem rotundament que existisca laxitud, així com tampoc hi ha deixadesa en les institucions espanyoles, ni en el Govern de la nació, ni tampoc en el Govern regional pel que fa al compliment de les seues obligacions de control i supervisió respecte a la investigació de denúncies per suposats abusos sexuals a persones menors d'edat en la Comunitat Valenciana". Assenyalant, a més, que "la peticionària i el PP tracten de donar empara a una injustificada campanya de desprestigi personal i polític que no dubta a utilitzar de manera espúria les institucions públiques i que va a rebuf de l'extrema dreta".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon