Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Santiago (IU) apel·la a la 'dignitat' dels vocals del CGPJ i demana que dimitisquen per acabar amb el 'xantatge' del PP

Defensa una reforma per a limitar les competències del CGPJ i no descarta impulsar un canvi de majories per a triar a vocals

El dirigent d'IU i portaveu adjunt d'Unides Podem en el Congrés, Enrique Santiago, ha apel·lat a la "dignitat" dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè presenten la seua dimissió i forçar, amb això, al PP a finalitzar el seu "xantatge" que vulnera la legalitat constitucional.

També ha defensat reaccionar davant l'actitud dels populars i ha advocat per impulsar una reforma que limite les competències del CGPJ, sense descartar en absolut reprendre la proposició de llei per a permetre l'elecció de vocals per majoria absoluta.

En declaracions als mitjans en la Cambra Baixa després de suspendre els populars els contactes per a remodelar l'òrgan de govern dels jutges, Santiago ha asseverat que la renúncia dels actuals vocals és "únic pas" que els queda per a acabar "amb l'operació de bloqueig" del principal partit de l'oposició, tant quant al Poder Judicial com en la renovació del Tribunal Constitucional (TC).

I és que si el CGPJ es queda "sense quòrum", automàticament no podria reunir-se i caldria activar el procés d'elecció de nous integrants, ha desglossat Santiago en línia amb demandes de dimissió als actuals membres amb mandat caducat que han trasllat ja diversos col·lectius judicials.

"Desgraciadament ha ocorregut el que ens temíem des de fa temps. El PP ha vingut bloquejant el compliment de la Constitució respecte a la renovació del CGPJ i s'ha inventat una nova excusa quan totes les anteriors travetes, paranys i vetos que ha anat posant semblaven ja en la línia de resoldre's i aconseguir un acord definitiu", ha desgranat el diputat, qui exercia el paper negociador sobre aquest assumpte amb el PSOE.

És més, ha recalcat que el pacte era pròxim i ha recalcat que aquesta negociació no tenia res a veure amb la reforma del delicte de sedició, la qual cosa emmarca com un altre "intent" del PP de boicotejar el procés i imposar a la majoria parlamentària un criteri de la minoria. Una conducta que situa en el "menyspreu absolut a les regles democràtiques".

ADVOCA PER PASSAR COMPETÈNCIES DEL CGPJ AL MINISTERI

Per tant, ha cridat a defensar la institucionalitat i prendre "definitivament mesures contundent". En aqueixa línia, ha reivindicat una reforma que limite les competències del CGPJ a les mínimes imprescindibles que marca la Constitució (nomenaments d'altes instàncies judicials, règim disciplinari, ascensos de carrera judicial i labor d'inspecció) i la resta passen a dependre (com a parcel·les de formació) al Ministeri de Justícia, com ocorre per exemple a França.

El també responsable de l'àrea de Justícia d'IU ha assenyalat que "no descarten en absolut" l'opció de defensar una reforma del sistema d'elecció de vocals per a habilitar la via de la majoria absoluta, en lloc de tres cinquens de la cambra, com ja ha plantejat al PSOE públicament Podemos.

"La veritat que el PP sembla que és el que està buscant, utilitzant el que és un sistema que busca aconseguir alts consensos. El PP ha transformat l'obligació de consens en un veto antidemocràtic", ha llançat Santiago per a denunciar la "xafogor" que generen els populars a Europa, així com la seua actitud "poc patriòtica" en impedir el relleu del Poder Judicial.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon