La tecnologia basada en cristalls centellejadors de tipus LYSO (un nou material a partir del qual la radiació es transforma en una imatge mèdica de cobertura i resolució òptimes) s'ha revelat com la més avantatjosa per a aconseguir desenvolupar un escàner PET de cos complet. El desenvolupament d'aquesta tecnologia es realitza en el marc del projecte IMAS, promogut des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública mitjançant compra pública d'Innovació.
En la Fase 1 del projecte IMAS, la tecnologia basada en cristall de tipus LYSO ha demostrat una resolució d'imatge, precisió i sensibilitat superiors a les d'altres dissenys.
La Fase 2 del projecte acaba de començar amb la construcció del prototip amb tecnologia basada en aquest nou cristall. S'espera comptar amb les primeres proves a la tardor d'enguany i incloure, al costat del prototip d'escàner final, una plataforma de processament d'imatges per a estudis i assajos clínics.
Fins a juny de 2023, es completaran activitats de compra pública d'Innovació en fase pre-comercial per un import de 7,5 milions d'euros. El pressupost del projecte és finançat entre la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència i Innovació a través d'una ajuda de fons europeus Feder que equival a un 50% del projecte.
En última instància, el projecte cristal·litzarà en la construcció d'un equip viable econòmicament, accessible a tots els hospitals i usuaris, a més suposar un avanç científic en el camp dels dispositius de diagnòstic.
Diagnòstics més precisos i ràpids
IMAS és un projecte de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a la consecució d'un escàner PET de cos complet i que forma part de les seues iniciatives per a impulsar la Compra Pública d'Innovació. Aquesta modalitat administrativa estratègica d'impuls de la R+D empresarial dona suport al desenvolupament tecnològic per part de les empreses innovadores quan el bé o servei requerit no existeix en el mercat. La fi última és millorar els serveis públics de salut.
En el marc del projecte s'està dissenyant un nou dispositiu de tomografia per emissió de positrons (PET) que millora les prestacions dels equips actuals mitjançant l'augment de la sensibilitat i resolució espacial. L'objectiu final és el desenvolupament d'un PET de cos complet, d'ús clínic, efectiu i competitiu.
Els dispositius PET empren radiofàrmacs per a generar la imatge funcional d'un òrgan o procés metabòlic en particular. IMAS obtindrà imatges dinàmiques de tot el cos des del moment de la injecció, aconseguint informació d'òrgans distants de manera simultània. Donada la seua gran cobertura i sensibilitat, es proporcionaran imatges molt més nítides i amb alta resolució espacial.
IMAS es podrà utilitzar a més en pacients pediàtrics amb dosis de radiació molt baixes, aconseguirà optimitzar la detecció de les lesions de menor grandària i augmentar la taxa de detecció actual amb l'ampliació del camp de visió longitudinal. Tot això redundarà a millorar la qualitat assistencial, realitzant diagnòstics més precisos i quantificables mitjançant la detecció automàtica dels òrgans i les lesions, combinada amb l'extracció de biomarcadores d'imatge, i reduint el temps en reconstrucció.
Al seu torn, retallar la duració de l'exploració, augmentar el nombre de pacients examinats per dia i millorar el monitoratge de la malaltia i vigilància dels pacients comportarà avantatges no sols per a pacients, sinó també per a l'equip de professionals
radiologynfo |
.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :