Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo va presentar ahir el llibre de la fotoperiodista Eva Máñez 'Paterna, la memòria de l'horror'

Pérez Garijo, Eva Mañez, Iñaki Pérez Rico
    

#paternalamemoriadelhorror

L'acte per un atzar ha coincidit amb la publicació en el BOE de la Llei de Memòria Democràtica.

Segons la Consellera “És necessari i és un acte de justícia fer visible el paper de les dones i donar veu a les històries silenciades durant anys d'oblit”

Eva Máñez ha assenyalat que "aquesta és una lluita contra el temps. Hi ha tres generacions en la repressió franquista, la que va viure la repressió i va haver de tirar cap avant amb les dents atapeïdes"


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el llibre de la fotoperiodista Eva Máñez 'Paterna, la memòria de l'horror' en el Monestir de Sant Miquel dels Reis, un projecte que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Qualitat Democràtica.

L'obra recull retrats i testimoniatges de seixanta dones hereues de la memòria que compten en primera persona quina va passar amb la seua família després de l'afusellament dels seus sers estimats en un mur al costat del cementeri de Paterna, conegut com El Terrer.

Per a Pérez Garijo "és necessari i és un acte de justícia fer visible el paper de les dones i donar veu a les històries silenciades durant anys perquè dins de la memòria de l'oblit, les grans oblidades han sigut les dones".

La consellera ha posat en valor "aquesta història de sororitat i complicitat entre dones que ens situa davant d'un espill on podem veure la crueltat que van patir".

Durant la presentació, la consellera ha parlat de la realitat d'aquell horror a Paterna on van ser afusellades 2.238 persones entre abril de 1939 i fins a 1957, quasi vint anys després d'acabada la guerra, "2.238 assassinats que van deixar darrere famílies senceres que van haver de patir les conseqüències, en silenci i d'amagat".

Pérez Garijo ha lamentat que "més de 100.000 persones van ser executades a Espanya pel franquisme que segueixen sense una sepultura digna, la qual cosa ens situa com el segon país del món amb més desapareguts forçats".

La consellera de Qualitat Democràtica ha reiterat el seu compromís i implicació "per a fer possible un territori lliure de fosses" i, al seu torn, ha destacat el treball i la dedicació de les associacions de familiars i dels grups d'investigació de la memòria, "els qui han mantingut visca la flama de la investigació de les víctimes i la demanda de justícia i reparació".

Memòria vicària

Per part seua, Eva Máñez ha assenyalat que "aquesta és una lluita contra el temps. Hi ha tres generacions en la repressió franquista, la que va viure la repressió i va haver de tirar cap avant amb les dents atapeïdes, la generació del silenci i una actual que ha decidit que, per a avançar com a societat democràtica, necessiten trencar amb aqueix silenci. A això li dic memòria vicària" .

"L'enfocament de gènere és una cosa nova en el relat de les exhumacions, i no obstant això, és una cosa que reflecteix explícitament la Llei de Memòria Històrica. A vegades, quan preguntava la història a la neta d'un afusellat, es quedava en blanc quan preguntava què havia passat amb la seua àvia, en una època en la qual les dones no podien tindre propietats, sou, i eren assenyalades i vexades constantment".

Máñez ha insistit en l'agraïment a totes les dones que han col·laborat en aquest llibre "elles han sigut valents i generoses en compartir les seues històries que ara ja formen part de la memòria que construeix futur".

En l'acte ha participat també la presidenta de la Plataforma d'Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna, Amparo Belmonte, i Cruz Alemany, neta d'afusellat

El següent vídeo no és de l'acte, sinó de l'exposició realitzada en el seu moment amb una selecció de fotos. En eixe acte va ser present també la Consellera i Eva Mañez fa un recorregut per les seues fotos i el seu significat.
.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon