Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo destaca l'esforç de les entitats locals per a recuperar el nostre passat i la memòria soterrada

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat l'esforç de les entitats locals "en l'impuls d'accions que recuperen el nostre passat i la memòria enterrada".

La consellera Pérez Garijo ha participat en la inauguració de les I Jornades de Memòria Històrica i Democràtica del Camp de Morvedre, amb el lema Resistir és véncer, que es duen a terme entre l'1 d'octubre i el 19 de novembre, organitzades per l'Ajuntament de Sagunt. L'acte d'obertura ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro.

La consellera de Qualitat Democràtica ha subratllat que és "necessari" conéixer i continuar investigant per a poder reparar tots els aspectes sobre els quals es va imposar el silenci durant molt de temps.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha lamentat que el nostre passat s'haja contruït durant molts anys "mitjançant el relat que la història oficial ens ja volgut contar, un relat que encara costa desvirtuar, però per fi la memòria democràtica ha aconseguit ocupar el lloc que li correspon, després de tants anys d'abandonament, per a construir-la entre tots i totes".

La consellera ha volgut destacar la figura de Francisco Martínez Quico, conegut com l'últim guerriller antifranquista, el qual participarà en aquestes jornades. En aquest sentit, s'ha referit a la importància de "recordar per a no repetir", perquè "ni podem ni volem oblidar" totes les persones que, com ell, van lluitar en defensa de la llibertat i la democràcia.

Pérez Garijo ha reiterat que la millor garantia per a repetir-ho "és recordar i saber què va ocórrer en aquest país", una recuperació de la memòria que no consisteix només a recordar les víctimes i homenatjar-les, sinó també a "reivindicar" tots els avanços que es van produir en pocs anys gràcies a la II República.

Per a la consellera de Qualitat Democràtica "necessitem recuperar i mantindre la memòria per justícia, però també com a garantia d'un futur millor", i ha afegit que des del Govern valencià "continuarem treballant per a aconseguir un territori lliure de fosses".

Pérez Garijo ha explicat algunes de les actuacions en el marc del projecte de recuperació de la memòria democràtica de la conselleria de Qualitat Democràtica. Entre aquestes, ha destacat la recuperació dels cossos que encara es troben en fosses comunes, la creació d'un cens públic de les víctimes de la guerra, la dictadura i la transició, i la constitució d'un banc d'ADN públic perquè totes les persones interessades puguen trobar els seus familiars desapareguts, també, especialment, en el cas dels bebés robats durant la dictadura.

Les I Jornades de Memòria Històrica i Democràtica del Camp de Morvedre duran a terme nombroses activitats al voltant d'aquest mateix eix temàtic, com ara conferències, taules redones, presentacions de llibres, websèries i còmics, cinema documental, teatre i visites guiades.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon