Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo apel·la a la importància de 'recordar per a no repetir com a garantia d’un futur millor'

Alcoi.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha apel·lat a la importància de "recordar per a no repetir com a garantia d'un futur millor" durant la seua participació en la clausura de les I Jornades de Memòria Democràtica l'Alcoià-el Comtat que s'han celebrat entre el 22 de setembre i el 7 d'octubre.

L'acte de clausura també ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés; el coordinador de la Xarxa de Memòria de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Eugeni De Manuel; el president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria del País Valencià (CAMDE-PV), Ángel González; el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martín Pallín; i el jurista expert en Drets Humans, José Ramón Juániz.

Pérez Garijo ha subratllat el paper de les entitats locals "per a mantindre viu el nostre passat i recuperar la memòria enterrada" perquè fins fa molt poc "la memòria no oficial, la real, no ha pogut obrir-se pas després d'anys d'abandó".

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha lamentat que el nostre passat es construïra durant molts anys "a través del relat que la història oficial ens va voler contar, un relat que encara costa desvirtuar; però per fi la memòria democràtica ha aconseguit ocupar el lloc que li correspon, després de tants anys d'abandó, per a construir-la entre tots i totes".

La consellera de Qualitat Democràtica ha reiterat que com a comunitat humana "tenim la necessitat i obligació de recordar" perquè com a ciutadans i ciutadanes "tenim la responsabilitat" de garantir la transmissió de l'experiència del passat a les persones que construiran el futur.

Pérez Garijo ha assenyalat que recuperar la memòria no és només recordar a les víctimes i redir homenatge, sinó també "reivindicar" tots els avanços que es van produir en pocs anys gràcies a la II República.

Així mateix, Pérez Garijo ha explicat algunes de les actuacions de la Conselleria de Qualitat Democràtica en el marc del projecte de recuperació de la memòria, "un treball fermament compromés amb la consecució d'un territori lliure de fosses".

Entre elles, ha destacat la recuperació dels cossos que encara es troben en fosses comunes; la creació d'un cens públic de les víctimes de la guerra, la dictadura i la transició; i la constitució d'un banc d'ADN públic perquè tota persona interessada puga trobar als seus familiars desapareguts, també especialment en el cas dels bebés robats durant la dictadura.

Estes jornades, organitzades pel Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina Alcoià-el Comtat van arrancar el passat 22 de setembre a Cocentaina amb l'exposició 'No tindreu pau després de la guerra'.

La segona de les cites va ser en el Centre Cultural de Muro amb la mostra 'Paco Aura: L'últim deportat de Mauthausen' a càrrec d'Ángel Beneito i Paco Blay, acompanyada d'una conferència de l'arqueòleg i director dels treballs en el camp de concentració d'Albatera, Felipe Mejías. En el marc de les jornades s'ha realitzat la projecció del documental 'Els àngels caiguts' a Cocentaina i conclouen hui amb la conferència 'La nova llei de memòria democràtica' a càrrec del magistrat emèrit José Antonio Martín Pallín.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon