Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Explosions de goig i de pólvora, que mai falta, celebrant la designació com a Capital Verd Europea 2024

Representants polítics feliciten la ciutat per un reconeixement "més que merescut": "Ho hem aconseguit"

La ciutat de València ha rebut aquest dijous amb aplaudiments, abraçades, vítores i fins a un xicotet castell de focs artificials en la plaça de l'Ajuntament la designació com a Capital Verda Europea en 2024, entre reconeixements al treball fet "dècades arrere pels moviments ciutadans", al "impuls a les polítiques mediambientals i de sostenibilitat", així com al "esforç de tots per fer una ciutat més verda, amable, sostenible i resilient". "Teníem molts motius i ens ho mereixíem", han coincidit.

Representants polítics, entre ells el president de Les Corts, Enric Morera, els consellers Rebeca Torró, Isaura Navarro i Miguel Mínguez i diversos regidors de l'Ajuntament --els que no han viatjat fins a Grenoble-- s'han donat cita en l'Àgora instal·lada en la plaça de l'Ajuntament, des d'on han seguit en directe la gala mitjançant una pantalla, en un acte que ha estat també obert a la ciutadania.

Passades les 18.30 hores, quan des de Grenoble s'ha anunciat que València serà Capital Verda Europea en 2024, el públic congregat en l'Àgora ha esclatat d'alegria, s'ha posat en peus i ha començat a aplaudir per a celebrar aquesta designació.

En aqueix moment, els regidors de l'equip de govern allí presents s'han fos en una gran abraçada. Instants després, ha donat inici el tret d'un xicotet castell de focs artificials, a càrrec de Pirotècnia del Mediterrani, des de la terrassa de la casa consistorial, que s'ha pogut veure en tota la plaça. "Teníem molts motius i ens ho mereixíem", ha celebrat l'Ajuntament de València en els seus perfils en les xarxes socials als pocs minuts de conéixer la notícia.

En declaracions als mitjans, l'alcaldessa de València en funcions i regidora d'Habitatge i Patrimoni, Isabel Lozano, ha considerat que és "increïble" que una ciutat, "en la primera convocatòria que es presenta per a aquest reconeixement, haja guanyat", i ha ressaltat que València s'ha convertit en "la primera ciutat Mediterrània" que guanya el títol de Capital Verda Europea.

Lozano ha destacat que aquest títol és "un reconeixement a tot el treball fet dècades arrere pels moviments ciutadans, els governs i per l'impuls que el govern de Joan Ribó ha donat aquests anys a les polítiques verdes, a la sostenibilitat, a la renaturalització i a fer espais per a la ciutadania".

Per part seua, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha posat en valor les polítiques que s'han impulsat durant els últims anys per a aconseguir aquest títol, i ha esmentat la conversió en zona de vianants de les places, la lluita pel canvi climàtic o l'aposta per la bici com a element "diferencial". "València té molts motius ara per a estar orgullosos", ha incidit.

En aquesta mateixa línia, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha apuntat que la societat s'enfronta a un moment "molt crític" pel canvi climàtic i ha destacat que aquest reconeixement suposa "un impuls a les polítiques mediambientals i de sostenibilitat".

"UN LLOC MILLOR PER A VIURE"


Moments després, el balcó de l'Ajuntament lluïa una pancarta commemorativa encapçalada pel lema 'Som capital verd europea 2024', lloc fins on ha pujat la comitiva municipal i la resta d'autoritats presents per a realitzar una fotografia de record. "Junts i juntes hem fet ciutat per a aconseguir que València siga un referent europeu i un lloc millor per a viure", ha destacat el consistori des del seu perfil institucional en Twitter.

A la celebració s'han sumat, via xarxes socials, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, el president de Les Corts Valencianes, Enric Morera, el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, la secretària general del PPCV i portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, o el portaveu de Cs en el consistori, Fernando Giner, entre altres.

Morant ha celebrat la designació de València com a Capital Verda Europea, un reconeixement "a una estratègia de ciutat que conjumina innovació i sostenibilitat en una missió compartida amb tota la seua ciutadania".

Pel seu costat, el cap del Consell, Ximo Puig, ha destacat que la Comissió Europea "tria a la capital de la Comunitat Valenciana com a referent en mobilitat sostenible, eficiència energètica i recuperació d'espais verds". "Enhorabona pel reconeixement", ha escrit.

Per a Morera, aquesta elecció "més que merescuda", al seu judici, "posa en el mapa la gran faena que s'està fent a València com una ciutat verda, sostenible, amable i de les persones, i això s'ha tingut en compte des de la Comissió Europea". "A més, aquesta designació servirà perquè es continue treballant per aqueixa ciutat moderna i respectuosa amb el medi ambient i la nostra salut", ha expressat.

Baldoví, per part seua, ha donat l'enhorabona a València i a continuació ha carregat contra el PP: "En 2014, amb el PP, València era la capital europea de la corrupció en plena crisi. Ara, amb Compromís, València és la capital verda europea en plena emergència climàtica. No, no tots són iguals", ha afirmat.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha celebrat que València "ho té tot: caràcter obert i innovador, respecte pel medi ambient i l'entorn i una aposta decidida per un model urbà modern i sostenible". "Enhorabona a tots els valencians i valencianes, la ciutat ja és Capital Verda Europea 2024", ha agregat.

Així mateix la Consellera Rosa Pérez Garijo  s'ha sumat a l'alegria des de la seu de Acció Cultural del País Valencià on estava realitzant una xarrada

Les felicitacions han arribat també des de l'àmbit nacional, amb el líder de Més País, Ínigo Errejón, que ha expressat la seua "enveja de la ciutat de València". I des de Les Corts, la síndica de Cs, Ruth Merino, ha celebrat aquest "merescut" reconeixement.

"ESFORÇ DE TOTS"
En l'àmbit municipal, la vicealcaldessa Sandra Gómez, en un vídeo, ha agraït "l'esforç de tots per fer de la nostra ciutat una més verda, amable, sostenible i resilient contra els efectes adversos, per combatre contra el canvi climàtic, pel gran esforç de recuperació d'espais públics, amb conversió en zona de vianants de places, fent els barris per a les persones i fomentant el transport públic". "El premi, en realitat és vostre", ha expressat.

Des de l'oposició, María José Catalá (PP), via Twitter, ha posat en valor aquesta designació com "el reconeixement a tota una trajectòria de ciutat" perquè "portem 60 anys fent la València verda". "Ho hem aconseguit. Gràcies a punts i a continuar treballant perquè aquest guardó tinga sentit", ha afegit. Pel seu costat, Fernando Giner (Cs) ha incidit en què aquest guardó suposa "una gran oportunitat per a la nostra ciutat" i ha instat a "aprofitar-la". "Enhorabona a tots els valencians i valencianes per haver-ho aconseguit", ha agregat.

També s'ha sumat a les felicitacions la fins a aquest dimarts consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, qui ha ressaltat en les seues xarxes socials l'"orgull" que suposa per a ella "formar part d'aquesta aventura".

La ciutat de València ha sigut designada Capital Verda Europea 2024, segons ha anunciat la Comissió Europea en la gala celebrada aquest dijous a la vesprada per a donar a conéixer aquesta distinció. L'esdeveniment ha tingut lloc en Grenoble (França), la ciutat que ostenta actualment la Capitalitat Verda Europea.

València es disputava aquest reconeixement per a 2024 amb Càller (Itàlia). L'increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic, i l'alimentació sostenible vinculada a l'horta són els eixos sobre els quals s'ha assentat la candidatura de València.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon