Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Es podran instal·lar plantes fotovoltaiques flotants en embassaments públics, així ho ha ratificat el Consell Nacional de l'Aigua

El ple del Consell Nacional de l'Aigua, reunit a Madrid i presidit per la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha confirmat el projecte de Reial decret pel qual es regularà el règim d'instal·lació de plantes fotovoltaiques flotants en els embassaments situats en domini públic hidràulic (DPH) en aquelles conques hidrogràfiques la gestió de les quals correspon a l'Administració General de l'Estat.

La norma, que haurà de ser aprovada pel Consell de Ministres, ampliarà el catàleg de tecnologies renovables disponibles i contribuirà a augmentar la capacitat de generació elèctrica d'origen renovable. El principal òrgan consultiu i de participació en política hidrològica va donar també el vistiplau al projecte de modificació de Reglament de Domini Públic Hidràulic i a la declaració de 67 noves reserves hidrològiques.

El projecte de Reial decret d'instal·lació de fotovoltaica flotant en embassaments respon -va dir la vicepresidenta- a la necessitat d'impulsar els aprofitaments renovables en àmbits nous, de creixent interés, en el qual "identifiquem ja un volum molt important de demandes". La futura ordenació "facilitarà els processos de presa de decisió de l'administració hidràulica competent en la gestió d'aquestes masses d'aigua sobre quins espais concrets, en quines condicions i amb quina densitat es podria emportar a la pràctica aquest aquest tipus d'activitat", ha assenyalat Ribera.

Concessió condicionada

L'àmbit d'aplicació potencial del RD seran els embassaments de titularitat pública i privada situats en domini públic hidràulic en les conques intercomunitàries, dependents de l'Administració General de l'Estat. La instal·lació de generació solar fotovoltaica flotant es farà en règim de concessió per a cada projecte per un període màxim de 25 anys, pròrrogues incloses, i es limitarà a masses d'aigua molt modificades o artificials.

L'atorgament de la concessió estarà condicionat a la compatibilitat amb el Pla Hidrològic de la demarcació, a l'estat tròfic de l'embassament en qüestió, els drets i usos preexistents, l'afecció a la seguretat i explotació d'infraestructures, i al procediment d'avaluació ambiental prèvia. El percentatge màxim de superfície útil total per a la instal·lació de panells flotants oscil·larà entre un 5 i un 20%, segons el nivell d'eutrofització de la massa d'aigua embassada.

Les plantes fotovoltaiques flotants presenten millor rendiment energètic que les terrestres gràcies als efectes de refredament de l'aigua i la disminució presencia de pols, entre altres aspectes. A més, la possibilitat d'agregar capacitat solar flotant a les centrals hidroelèctriques existents és de particular interés. La capacitat solar es pot utilitzar per a augmentar la producció d'aquestes instal·lacions i l'optimització de les infraestructures d'evacuació ja existents, i també pot ajudar a gestionar els períodes de baixa disponibilitat d'aigua.

Reglament hidràulic i reserves hidrològiques

El ple del Consejo Nacional de l'Aigua va aprovar, així mateix, la modificació del Reglament Públic Hidràulic, que introduirà canvis per a modernitzar la gestió hidrològica, fomentar la digitalització dels procediments de gestió de l'aigua i amb això simplificar i agilitzar la tramitació administrativa (s'inclou la figura de la declaració responsable). S'eliminen determinades comunicacions en paper i requisits ja superats per l'eina digital. A més, millorarà la normativa de protecció de les aigües subterrànies i permetrà afrontar de manera integral la protecció de les aigües enfront de la contaminació química.

Els membres del Consejo Nacional de l'Aigua van donar també el seu suport a l'Ordre que regula els procediments administratius sobre el compliment de les normes tècniques de seguretat de preses i els seus embassaments, i a la declaració de 67 noves reserves hidrològiques i ampliació d'altres dues ja existents. Amb l'aprovació d'aquesta proposta, el Catàleg Nacional de Reserves Hidrològiques passarà a comptar amb un total de 289 reserves, incloent per primera vegada 19 reserves naturals lacustres i 22 reserves naturals subterrànies.

Criteris sanitaris en la qualitat de l'aigua

En la sessió d'ahir, el Consejo va aprovar el projecte de Reial decret pel qual s'estableixen els criteris tècnics sanitaris de la qualitat d'aigua de consum, el seu control i subministrament elaborat pel Ministeri de Sanitat, en transposició de normativa comunitària i del qual el MITECO és co- proponent. I va analitzar a títol informatiu el PERTE de Digitalizació del Cicle de l'Aigua aprovat pel Govern al març. Sota el paraigua d'aquest PERTE al juny passat es van distribuir 100 milions entre les CCAA en conferència sectorial i recentment el MITECO ha llançat una convocatoria per a projectes de digitalització del cicle urbà de l'aigua per valor de 200 milions d'euros.

Al final de la seua intervenció, la vicepresidenta Ribera va anunciar la celebració d'un nou ple del Consell Nacional de l'Aigua al novembre per a sotmetre a la ratificació d'aquest òrgan consultiu dos dels pilars bàsics de la planificació hidrològica nacional, els plans hidrològics de tercer cicle (2022-2027) de les conques intercomunitàries dependents del MITECO i els plans de gestió del risc d'inundació.

La vicepresidenta tercera del Gobierno, Teresa Ribera, ha presidido el Consejo Nacional del Agua

La vicepresidenta tercera i Ministra per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic, Teresa Ribera, ha presidit la reunió del Consejo Nacional de l'Aigua.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon