Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Festival Cinema Ciutadà Compromés puja de nivell: 32 seleccionats d’un total de 150 inscrits

Les novetats de la 8a edició, que se celebrarà del 10 al 19 d'octubre, són més diversitat temàtica i més qualitat, un jurat jove i una aposta pel món rural

Un total de trenta-dos treballs seleccionats d'uns 150 inscrits. És el tret d'eixida del Festival Cinema Ciutadà Compromés (FCCC) 2022 que organitza l'Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) del 10 al 19 d'octubre en diverses sales del País Valencià. Aquest dilluns s'ha presentat la programació en què s'han mostrat algunes de les novetats d'aquesta huitena edició: més diversitat temàtica, concentració de les projeccions, una aposta per la presència en el món rural i la creació d'un jurat jove.

Carla Soriano, directora del Festival, Joan Lloret, president d'ACICOM, i  Anna Gascó, membre del jurat del FCCC i representant d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), han desgranat tots els detalls d'aquesta edició del festival en una roda de premsa celebrada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, que serà la seu principal del festival. Un dels objectius que s'ha marcat la nova direcció ha estat la vertebració del País: hi haurà projeccions a Llíria (el Camp de Túria), el Port de Sagunt (el Camp de Morvedre), Burjassot (l'Horta Nord), Castelló de la Plana, Alacant i Montaverner (la Vall d'Albaida), aquest últim, un municipi amb menys de 1.700 habitants. «En el futur ens agradaria continuar incidint en poblacions xicotetes i estar més present en el món rural, volem que la vertebració territorial siga una de les senyes d'identitat del festival», ha anunciat Soriano.

La durada del Festival serà deu dies, concentrant així les projeccions per a evitar la dispersió programàtica en diferents sales del País Valencià. A les categories de Memòria històrica, Igualtat i gènere i Canvi climàtic i territori, s'han afegit dos nous eixos temàtics: Ètica Digital, per donar cabuda a audiovisuals que parlen de les notícies falses, de les xarxes socials i de la toxicitat mediàtica, i també Pau i Antimilitarisme, per a treballs que parlen de les conseqüències de les guerres i les migracions. S'afegeix també un jurat jove que, junt amb el sénior, ha fet la selecció dels projectes que han optat a concurs. Les inscripcions es van tancar el passat 16 de setembre i s'han presentat audiovisuals de tots els gèneres, registres, llengües i temàtiques. Dels trenta-dos projectes seleccionats, vint són curtmetratges, set migmetratges i cinc llargmetratges. «El nivell i la qualitat aquest any és enorme», ha palesat Soriano.

«Gairebé tots els treballs són interessants per allò que conten: donen veu a testimonis i històries diverses», ha asseverat Anna Gascó, qui ha felicitat tots els participants i ha fet constar la «dificultat» de triar els audiovisuals guanyadors que s'emportaran els premis de les categories Documental, Millor Ficció, Noves realitats socials i Audiovisual en valencià. També ha mostrat la seua preocupació per la feble presència del valencià i de les dones en l'audiovisual i ha convidat a fer que «més dones directores i més audiovisuals en valencià hi participen».

Enguany, a més, s'han organitzat unes jornades temàtiques en què cada dia es projectaran audiovisuals d'una mateixa temàtica i posteriorment s'obrirà un debat amb especialistes sobre el tema. La jornada d'Ètica Digital comptarà les veus dels periodistes Miquel Ramos, Raquel Andrés i Joan Pedro-Carañana, i la jornada d'Igualtat i Gènere, amb Cándida Barroso, Mariam Barouni i Victòria Maso, per citar alguns exemples. També hi haurà activitats per a estudiants amb projeccions i col·loquis amb els creadors dels audiovisuals. 

El president d'ACICOM, Joan Lloret,ha esmentat que l'associació es troba en una etapa «dolça però en transició» i dins d'aquesta renovació s'ha apostat per «professionalitzar, rejovenir i feminitzar» el festival. Lloret ha assegurat que els objectius continuen sent els mateixos: «Crear sinergies entre el sector audiovisual valencià i la societat civil, amb la participació i col·laboració de diferents entitats. No som un festival de catifa roja, però sí una mostra compromesa i ciutadana molt ambiciosa i activa».

El 19 d'octubre se celebrarà el lliurament de premis a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural de la Beneficència. En el FCCC han col·laborat institucions i entitats com Acció Cultural del País Valencià, Plataforma per la Llengua, l'Institut Valencià de Cultura, l'Ajuntament de València i Caixa Popular. 

Ja es pot consultar la programació completa.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon