Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un projecte europeu analitzarà l'impacte dels camps electromagnètics a la salut i el medi ambient participant per ICMAB-CSIC

L'1 de juliol de 2022 començava Nextgem, un projecte europeu format per 20 institucions de 10 països diferents i finançat amb més de 7,5 milions d'euros per la Unió Europea. Durant els pròxims quatre anys, analitzarà els efectes sobre la salut i el medi ambient de l'exposició als camps elèctrics i magnètics provocada per l'ús de tecnologies de telecomunicació. Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) coordinaran la recollida de dades, participaran en l'avaluació dels efectes i organitzaran la divulgació dels resultats.

Aquest projecte buscarà garantir la seguretat dels ciutadans de la UE en l'ús de tecnologies de telecomunicació basades en camps electromagnètics (CEM). Nextgem formarà part del clúster CEM i Salut, al costat d'altres tres projectes d'Horitzó Europa (Seawave, Etain, Goliat) seleccionats en la convocatòria Exposició a camps electromagnètics (CEM) i salut. L'objectiu és optimitzar les sinergies, evitar solapaments i augmentar l'impacte dels projectes.

Coordinat per la Fundació per a la Investigació i la Tecnologia-Hellas (FORTH), a Creta (Grècia), el consorci compta amb la participació de 20 organitzacions: 4 institucions d'investigació (FORTH, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Consell Superior d'Investigacions Cientificas i el Centre Internacional de Mètodes Numerics en Enginyeria), 6 universitats (Universitat de Cassino, Universitat de Ciències Aplicades de la Haia, Universitat Tecnològica de Delft, Universitat Hebrea de Jerusalem, Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia, i la Universitat de Zuric), 5 organitzacions públiques i governamentals (Institut Nacional de Salut italià, Institut Nacional de Salut Pública de Bèlgica, Institut Nacional de Salut Pública i Medi Ambient, Ministeri de Sanitat d'Espanya i l'Agència de Radiocomunicacions holandesa), 3 petites i mitjanes empreses (eBOS, SciProof International i Sphynx Analytic Solution) i 2 socis industrials (Intracom Telecom i Telecom Itàlia).

Cadascun dels socis aporta al consorci la seua experiència única, essencial per a l'execució del projecte. Això inclou els mesuraments i la modelització de les fonts CEM, la investigació dels possibles efectes sobre la salut mitjançant estudis experimentals i en humans, la investigació dels possibles vincles causals entre el nivell i la duració de l'exposició als CEM en els possibles efectes sobre la salut, l'avaluació de riscos i el desenvolupament d'un centre d'innovació i coneixement per a la comunitat científica, les autoritats i la sensibilització dels ciutadans.

Objectius de Nextgem

L'objectiu de Nextgem és garantir als ciutadans de la UE una vida sana i un entorn de treball segur en emprar les tecnologies de telecomunicació existents i futures basades en els CEM. Això s'aconseguirà mitjançant la generació de coneixements que identifiquen les mesures de control apropiades de l'exposició als CEM en els entorns residencials, públics i laborals, que siguen fiables per a les persones i estiguen d'acord amb els reglaments i les lleis emesos per les autoritats públiques.

Per a això, Nextgem proporcionarà un marc per a generar coneixement i dades científiques rellevants per a la salut sobre nous escenaris d'exposició a CEM en múltiples freqüències. El projecte també pretén desenvolupar i validar eines per a l'avaluació de riscos basada en proves. Nextgem també crearà el Centre d'Innovació i Coneixement Nextgem (NIKH) per als CEM i la salut, que oferirà una forma estandarditzada perquè les autoritats reguladores europees i la comunitat científica emmagatzemen i avaluen els resultats dels projectes i els coneixements sobre com l'exposició als CEM afecta a la salut.

Participació del ICMAB-CSIC

Des del ICMAB, els investigadors del grup de Nanopartícules i Nanocompuestos (NN) participaran en el projecte, i l'oficina de Comunicació i Divulgació donarà suport en algunes de les tasques. En concret, els investigadors del ICMAB s'encarregaran de coordinar la recollida de dades per a l'avaluació de riscos a partir d'estudis experimentals i observacionals, de coordinar els plans i activitats de difusió i comunicació, i de participar en diverses tasques del projecte relacionades amb l'avaluació dels efectes de l'exposició als CEM.

"Participarem en el projecte Nextgem estudiant els mecanismes bioquímics i biofísics de les respostes als camps electromagnètics realitzant estudis in vivo amb l'organisme model Caenorhabditis elegans. Tenim una àmplia experiència treballant amb C. elegans per a avaluar la toxicitat i els efectes dels nanomaterials en aquest sistema biològic, per la qual cosa podem aportar la nostra experiència en aquest projecte per a avaluar els efectes dels CEM. Els C. elegans són nematodes transparents d'1 mm, fàcils de cultivar i mantindre, amb un 60-80% d'homologia genòmica amb els humans, que s'utilitzen per a realitzar experiments in vivo en el laboratori i permeten una ràpida avaluació dels nanomaterials", explica Anna Laromaine, investigadora del grup NN.

"També participarem en la planificació dels experiments, en l'avaluació dels resultats i en la preparació de les pautes de replicació. Actualment estem investigant en materials per a tecnologies de 5G, ones mil·limètriques i terahercios, que són el rang de freqüències de CEM d'interés en el projecte", afirma Martí Gich, investigador del grup NN.

"Des de l'Oficina de Comunicació i Divulgació donarem suport en la coordinació de les activitats de comunicació i divulgació i en la preparació de material de comunicació com a notes de premsa, posts en xarxes socials i vídeos, per a augmentar l'impacte del projecte i assegurar que els resultats arriben a les parts interessades, inclòs el públic general" afirma Anna May, responsable de comunicació.


Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon