Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Quasi tres centenars d'ocells protegits capturats il·legalment a Llíria i Riba-roja de Túria


Segons informa la Guàrdia Civil investiga a dos homes com a responsables de delictes contra la flora i fauna i per la captura d'ocells protegits

Agents de la Guàrdia Civil han alliberat a més de 270 ocells --la majoria espècies protegides-- capturades il·legalment en el paratge conegut com a 'Camí Bayo', pertanyent al terme municipal de Llíria (València).

Aquestes actuacions han tingut lloc en els últims mesos, quan la Guàrdia Civil ha dut a terme diverses vigilància per ser època de cria d'ocells fringílidas i amb l'objectiu de previndre la captura dels ocells protegits, ha indicat l'institut armat en un comunicat.

En el 'Camí Bayo', els agents van trobar abundant gra utilitzat com a atraient per als ocells, així com dues xarxes japoneses de huit metres de longitud i dos metres d'ample instal·lades. Igualment, van trobar un arbre barrat en el seu perímetre amb ous de gallina i pense de gat disseminat pel sòl.

En l'arbre, hi havia una obertura que facilitava l'entrada dels ocells i s'accionava a distància mitjançant una corda que provocava el seu tancament i la captura dels espècimens que havien entrat a l'interior.

Els agents van realitzar un examen dels voltants del lloc i van trobar dos vivers, de grans dimensions, on hi havia més de 220 ocells protegits --tant per la legislació nacional com per convenis internacionals-- engabiades.

Els animals es trobaven en "perfecte estat", per la qual cosa es va procedir a la seua posada en llibertat per al seu desenvolupament en la naturalesa.

En concret, els ocells alliberats van ser set tords (Turdus rufiventris), quatre coloms turcs (Streptopelia decaocto), una perdiu (Alectoris rufa), 110 caderneres (Cardelius cardelius), 38 passerells comuns (Acanthis cannabina cannabina), deu Lúganos (Cardelius spinus), 20 tords comuns (Turdus rufiventris), un estornino pinte (Sturnus vulgaris) i 30 verderones (Chloris chloris).

Així mateix, la Guàrdia Civil va intervindre tres pots de cola per a captura d'ocells i 500 varetas per a impregnació de lliga per al seu ús com a mètode de captura no selectiva.

La captura d'ocells fringílidas està prohibida per normativa autonòmica, estatal i internacional, per mitjà de Conveni Europeu signat per Espanya i que es trasllada a la normativa estatal i autonòmica.

Finalment, els agents van investigar a un home de 54 anys, per dos delictes contra la flora i fauna per l'ús d'arts no selectives de captura i per la captura d'ocells protegits per Convenis Internacionals i legislació estatal.

PARATGE 'EL QUINT' EN RIBA-ROJA


D'altra banda, la Guàrdia Civil de València es va personar en el paratge conegut com 'El Quint', pertanyent al terme municipal de Riba-Roja de Túria, i va trobar un altre camp agrícola encebament amb abundant gra que estava envoltat de vegetació.


En els diferents serveis, els agents van detectar a la persona responsable parapetada mentre subjectava una corda que activava un parany per a capturar als ocells que s'estaven alimentant del gra.

Després de la identificació de l'autor dels fets, els agents van realitzar una inspecció més detallada de la zona. Van trobar quatre gàbies penjades en branques d'un arbre. En el seu interior, hi havia diversos ocells fringílidas (tres caderneres i un híbrid de canari amb cadernera).

A més, en el centre del recinte es va observar una altra cadernera utilitzada com cimbel, que tenia lligada una de les seues potes a una fusta ancorada al sòl.

En inspeccionar les xarxes es van localitzar quatre ocells fringílidas: dos Carduelis carduelis (caderneres), un Passer domesticus (teuladí) i un Serinus serinus (verdecillo).

De la mateixa manera que en l'altre paratge, es va procedir al decomís dels cinc ocells utilitzades com a reclam (quatre caderneres i un híbrid de canària-cadernera), que van ser traslladades posteriorment al centre de recuperació 'La Granja del Saler', per a ser tractades per personal qualificat i per a la seua posterior posada en llibertat.

Després de comprovar que la resta d'ocells silvestres capturats es trobaven en perfecte estat, es va procedir a la seua posada en llibertat per a ser retornades al seu hàbitat natural.

La investigació va finalitzar amb una persona, de 60 anys i nacionalitat espanyola, investigada per un delicte contra la flora i la fauna per l'ús d'arts no selectives per a la captura.

Les diligències han sigut entregades en la Fiscalia de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon