PP, Vox i Cs retorcen el reglament de l'Eurocambra per a guanyar una votació sobre menors tutelades per la Generalitat valenciana PP, Vox i Cs retorcen el reglament de l'Eurocambra per a guanyar una votació sobre menors tutelades per la Generalitat valenciana
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

PP, Vox i Cs retorcen el reglament de l'Eurocambra per a guanyar una votació sobre menors tutelades per la Generalitat valenciana

Sembla que tot val en aquesta baralla absurda políticament contra la ja dimitida Mónica Oltra i, de pas, enfront del Botànic, l'ocorregut en la reunió de la eurocámara. Fins a tal punt que ha sigut Sira Rego (Izquierda Unida) qui ha hagut de manifestar públicament en la mateixa sessió.

"Demanaria que les regles de funcionament siguen sempre les mateixes i no en funció del tema", va respondre la portaveu d'IU, Sira Rego, a Montserrat: "Que es plantege de manera ponderada i ara busquem un altre format de vot no és assenyat. No és assenyat que es vote tot el dia d'una manera, i ara d'una altra".

Així ho explica eldiario.es

Com no m'agrada el que sale, perquè es vota d'una altra manera. És el que ha hagut de pensar la presidenta de la comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, quan aquest dijous a la vesprada ha vist que hi havia no prosperava una petició que presentava, ni més ni menys, que la portaveu del seu partit, el PP, en les Corts, Elena Bastidas, juntament amb una advocada també afí al PP, Ana María Gil.

Però, clar, la Comissió Europea havia dit que l'assumpte, sobre els menors tutelats a la Comunitat Valenciana, no era competència de la Unió. I, a més, la coordinadora de Renew, Yana Toom, s'havia desmarcat del seu company de files, Jordi Cañas, de Ciutadans. I hi havia empat. Perquè socialistes, verds, L'Esquerra i No Inscrits, s'atenien al manual: una petició sobre un tema que excedeix l'àmbit de la Unió, no ha de mantindre's oberta, màximament quan l'assumpte està judicialitzat a Espanya, fins i tot amb sentències.

I quin ha ocorregut? Que la fórmula del vot ponderat, usat sempre per Dolors Montserrat, per la qual el representant d'un grup polític és depositari de tota la correlació de forces de la comissió, ja no li servia a les 18.15 de la vesprada. Per què? Perquè Renew estava dividit, entre Toom i Canyes, i faltaven els ultres de ID –el grup de la Llega i Le Pen–. I quin ha decidit Montserrat? Improvisar una fórmula que li convenia: que voten els presents. De sobte. Que voten els presents i, clar, en aqueix moment, hi havia més diputats de les dretes perquè, casualment, de sobte han anat entrat eurodiputats fins a arribar al quòrum de 9, perquè la resta de grups han abandonat la sala com a protesta davant la decisió de Montserrat.

Una Montserrat, a més, que tenia una alternativa proposada pel vicepresident dels Verds i eurodiputat d'En Comú Podem, Ernest Urtasun, secundada per socialistes i L'Esquerra: que, atés que hi havia empat, es deixara l'assumpte per a una reunió de coordinadors on s'acabara decidint què fer.

Però els populars s'han negat, Montserrat ha llegit el reglament, ha entés que podia canviar la manera de votar que portava usant tot el dia –i tota la legislatura– i fins a ha votat ella mateixa. Resultat? 9-0 a favor de PP, Vox i Ciutadans, que s'han quedat sols a la sala.

La pròpia Bastidas ha acabat la seua intervenció final amb un al·legat eloqüent que evidenciava de què anava la sessió: "No volem més Oltras".

El debat, previ, d'altra banda, ha sigut un pim pam pum en el qual en una comissió pensada per a donar veu a la ciutadania, en tant que els partits ja tenen els seus llits, el PP ha recorregut al seu portaveu en el parlament valencià per a fer oposició a Brussel·les al Govern de la Generalitat i continuar parlant de Mónica Oltra, ja dimitida després de ser citada com investigada pels tribunals.

Ana María Gil, que s'ha presentat com a advocada valenciana, ha demanat "una norma europea que protegisca els menors tutelats en casos d'abusos sexuals. Amb un control independent i uniforme del compliment normatiu. És una tasca d'aquest Parlament, de la Unió, de les regions i de tots els ciutadans".

Bastidas, per part seua, ha sigut més dura amb el Govern valencià, a qui ha acusat de negar-se a assumir "la seua responsabilitat. Un Govern que una coalició entre PSPV-Compromís i UP-EU. En aquell moment, la conselleria estava en mans d'Oltra. Sota la seua responsabilitat una menor va patir abusos per part d'un educador d'un centre, que en aquell moment era el seu marit i ha sigut condemnat a 5 anys. A causa d'això hi ha un procediment judicial en marxa. Els membres del govern valencià continuen dient que Oltra és la víctima. Va també el Parlament Europeu a mirar cap a un altre costat? Demanem auxili davant la negativa a obrir comissions d'investigació en aquests casos, per favor pensen en aqueixos xiquets i xiquetes".

Caterina Molinari de la direcció general d'Interior de la Comissió Europea ha recordat el compromís de Brussel·les de "lluitar contra l'abús dels xiquets, que és prioritari", i ha recordat que "en 2019 es va obrir un procediment contra tres Estats membres per la trasposició de la directiva [entre altres coses per la lentitud del Govern de Mariano Rajoy], i s'ha examinat la resposta espanyola. La Comissió s'assegurarà que les autoritats espanyoles complisquen amb la trasposició"

Molinari no ha parlat de la petició en concret. La Comissió Europea ja va determinar el març passat que no és l'organisme competent per a realitzar aquestes investigacions, amb una comunicació per escrit a les dues denunciants. "La regulació del funcionament de les agències de protecció de menors correspon a la legislació espanyola. A més, la Comissió no pot intervindre en casos individuals (...) Així doncs, la resolució d'aquestes qüestions ha de buscar-se a nivell nacional", indica l'escrit, que recorda que "al gener de 2019, va iniciar un procediment d'infracció per transposició incorrecta de la Directiva per part d'Espanya", en referència a la disposicions contra la prostitució infantil.

Per part seua, Juan Vicente Santos Cerveró, director general de la vicepresidència i conselleria d'Igualtat del Govern valencià, ha defensat la gestió del seu departament: "Les manifestacions abocades són falses. Les peticionàries ho saben. Des de 2015 hi ha un nivell avançat de protecció, hi ha un govern que destina més recursos que mai per a assegurar la protecció dels més necessitats. És vergonyós l'ús polític amb un tema tan sensible, basat en mitges veritats. Espanten a les persones menors tutelades, sembrant dubtes. Davant aquest comité, afirmem: les institucions espanyoles es prenen molt de debò les investigacions, treballem per a la correcta trasposició de la directiva, que per deixadesa del PP ha derivat en procediment d'infracció. Les menors ara sí que estan protegides".

El socialista Domènec Ruiz Devesa ha insistit que "la víctima d'aquest cas ha sigut emparada, té una sentència al seu favor. I les acusacions contra la conselleria del govern valencià estan en un procés judicial que donarà satisfacció en un sentit o en un altre. És redundant demanar empara".

Per contra, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha reivindicat la "legitimitat" del debat i ha demanat mantindre oberta la petició, com el portaveu de l'extrema dreta, Jorge Buxadé (Vox).

Per part dels Verds, Diana Ribas ha argumentat "el desafortunat espectacle d'instrumentalització de la política que pateix aquest comité. Ja és costum vindre a dir l'evident: que en aquest cas, una vegada més, el comité està a servei de la dreta i extrema dreta espanyola, que la Comissió Europea ha expressat amb claredat que està fora de les seues competències".

L'eurodiputada d'Unides Podem Sira Rego (IU), ha insistit a "recordar que aquesta comissió no és un tribunal, hauríem d'atindre'ns a les nostres funcions i competències. Tots estem per a evitar casos d'abusos sexuals. Però és important recordar que aquest assumpte ja està sent investigat a Espanya i cal ser respectuoses amb el procés".

La nota discordant, clau en el que vindria després, va ser la intervenció de l'estoniana Toom: "No puc estar d'acord amb Cañas. Hi ha un cas en curs a València, i no som òrgan investigador. Jo soc coordinadora, m'ocupe de peticions amb més freqüència que els suplents que venen quan es parla del seu país. Què passaria si la mantenim oberta? Hi ha centenars obertes, i no tornem a elles perquè no hi ha temps. És evident que queda fora de la competència de la Unió, per favor, siguem realistes. Estem inundats, no podem bregar amb el nombre ingent de peticions, és terrible, és delicat, però tinguen en compte a les persones de la secretaria. Quantes hi ha pendents? 400?, no tindrem temps per a veure-les, i no podem dedicar hores i hores a qüestions que no prosperaran. La comissió de Peticions sap quines són les competències i demanaria tancar-ho".

Urtasun ha insistit: "Només puc dir que estic d'acord amb la coordinadora de Renew. Hi ha una investigació judicial en marxa. Em dona la sensació, i és un tema molt greu, aquesta petició està tremendament polititzada i és erroni. Tenen el seu dret a vindre ací, i no és bona pràctica portar als partits nacionals amb peticions bloquejarem a ciutadans. Mantindre-ho obert, n'hi ha prou amb llegir a la Comissió Europea".

La socialista Inmaculada Rodríguez Piñero també ha insistit que la comissió "està sent usada de manera partidista per la dreta. Només per això té lloc aquest debat. Les autoritats competents han pres mesures. El seu partit [el PP] a més ja ha dit que es presentarà en el procés judicial. Els demane que tots defensem la comissió, en defensa dels ciutadans".

El canvi de criteri sobre la marxa de Montserrat per a guanyar la votació va generar protestes per la resta de grups, que van abandonar la sala.

"Si en el debat ha quedat equilibrat, no em sembla equànime votar ara de sobte", ha dit Urtasun: "que es discutisca en coordinadors i evitem una carrera per a portar diputats. Que ho avaluen els coordinadors i es decidisca ací". "Estic d'acord amb Urtasun", ha afegit el socialista Anaven García del Blanc: "No crec que siga un assumpte per a jugar. Dona per a una reunió més assossegada. Si volen votar, votem, però és mal precedent".

"Demanaria que les regles de funcionament siguen sempre les mateixes i no en funció del tema", va respondre la portaveu d'IU, Sira Rego, a Montserrat: "Que es plantege de manera ponderada i ara busquem un altre format de vot no és assenyat. No és assenyat que es vote tot el dia d'una manera, i ara d'una altra".



Fuente eldiario.es difusión

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal