Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Podemos i Izquierda Unida busquen visibilitzar les seves sigles a les autonòmiques i no fer servir Unides Podem


El seu ús ha sigut dispar entre les CCAA encara que sí que es va formalitzar en territoris com Madrid, CyL o Balears

Podemos i IU aborden l'opció de no haver d'utilitzar la marca 'Unides Podem', que es va gestar per a les eleccions generals a partir de 2016, en les candidatures conjuntes que acorden de cara als futurs comicis autonòmics de 2023, i que tampoc ha sigut la tònica dominant en les coalicions de les anteriors eleccions locals.

Les dues principals forces de l'espai confederal ja van mantindre una trobada al juny per a parlar sobretot el pròxim cicle electoral per a 2023 i del suport al 'procés d'escolta' de Sumar, iniciat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

En aquesta trobada després de les eleccions andaluses, les dues direccions capitanejades per Ione Belarra i Alberto Garzón van constatar la seua voluntat de presentar candidatures conjuntes a aquestes eleccions, sempre vinculades a les decisions dels territoris però sense concretar-se en cap moment quin tipus de denominació anaven a tindre.

No obstant això, el convenciment instal·lat en la cúpula de Podemos i IU, segons ha avançat Público i han confirmat a Europa Press fonts de tots dos partits, és que les candidatures conjuntes que segellen no haurien de denominar-se Unides Podem i es deixa oberta la possibilitat de concretar altres fórmules.

Aquesta possibilitat s'ha esbossat dins del diàleg entre totes dues executives, però no està recollida ni plasmada en cap resolució ni document de les organitzacions.

Les opcions més plausibles, apunten, és apostar per visibilitzar de manera clara la presència de Podemos i IU i, entre elles, s'obrin fórmules tradicionals, recognoscibles i que plasmen l'esperit d'una coalició, com utilitzar les sigles dels partits que la componen. Encara que també està la via de triar designacions que referisquen nítidament el territori de la candidatura. Aquests dos supòsits ja s'han emportat a la pràctica en altres eleccions.

Així, la prioritat en Podemos és començar a construir candidatures fortes i àmplies prioritzant l'acord amb IU i altres forces com a Aliança Verda, i una vegada establides les bases des de les dues formacions principals, tractar d'ampliar i eixamplar les bases progressistes.

Dins de l'espai confederal, hi ha veus que recalquen que Unides Podem és una marca que arrossega cert desgast i el seu futur està en l'aire per a les futures generals, després de la irrupció de la plataforma Sumar impulsada per la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, que de moment limita el seu desenvolupament a ser un moviment ciutadà.

DIFERENTS CRITERIS ENTRE LES CCAA

I és que Unides Podem és sobretot la nomenclatura acordada per a les dues últimes eleccions generals i cenyida a l'àmbit del grup parlamentari, però no és obligatòria per als comicis autonòmics i, de fet, el seu ús no ha sigut generalitzat durant aquest temps en les coalicions entre tots dos partits.

El seu ús, per exemple, ha sigut recent en les últimes eleccions a Castella i Lleó i en el cas de la Comunitat de Madrid, encara que en la cita amb les urnes de 2019 no va ser el cas i la coalició, on van participar també Anticapitalistes, va anar finalment Podemos-IU-Madrid en peus. Al seu torn, s'ha recorregut a ella a Balears i a la Comunitat Valenciana, encara que en aquest cas amb referències a les sigles des de la fórmula Unides Podem - EUPV.

En contraposició, s'ha apostat per altres marques a l'hora de les eleccions en altres comunitats, com Unides per Extremadura, Galícia en comú (encara que acompanyada també per Unides Podem i les sigles de les formacions), Elkarrekin Podem (Junts Podemos) al País Basc o el cas andalús, que en 2019 no va optar per la fórmula d'Unides Podem i el juny passat es va gestar la coalició 'Per Andalusia' on era present també Més País.

A més, a Navarra ja s'ha aconseguit un acord entre Podemos, Esquerra Unida, Batzarre i Independents per a concórrer junts a les eleccions i s'ha triat que el nom de la candidatura siga 'Amb tu Navarresa'. A La Rioja les dues principals forces de l'espai confederal també han segellat una aliança.

Mentre hi ha regions on Podemos i IU han concorregut per separat a les eleccions, com és el cas d'Astúries, Múrcia o Aragó.

ESQUERRA UNIDA JA TREBALLA EN EL SEU PROGRAMA MARC, MENTRE PODEMOS LLANÇARÀ LES SEUES PRIMÀRIES

Respecte al pla municipal, tampoc ha proliferat la marca d'Unides Podem i s'han emprat denominacions diverses d'acord amb la casuística local, encara que també s'ha recorregut a la marca de l'espai confederal.

De cara a aqueixos comicis, Podemos ja ha avançat que les primàries internes per a elegir candidats es desenvoluparan del 10 d'octubre al 4 de novembre, i amb aspirants ja perfilats en multitud de territoris.

Quant a iU, ara està centrat en concretar el seu programa marc per a aquesta cita electoral i, quan aqueixa fase concloga, s'abordarà després el tema de les candidatures.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon