Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació aprova 91 obres de millora en espais i serveis públics del Camp de Túria

   


Els 16 municipis i la mancomunitat de la comarca licitaran i executaran quasi un centenar de projectes subvencionats pel Pla d'Inversions 2022-23 de la corporació provincial amb 10,8 milions d’euros. Entre les sol•licituds validades destaquen les actuacions de millora d'infraestructures, seguides per les d'urbanisme i accessibilitat, eficiència energètica i renovació de zones verdes i esportives

El vicepresident Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l'objectivitat i l'autonomia local”

La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 91 projectes de millora d'espais i serveis públics presentats pels 16 ajuntaments i la Mancomunitat del Camp de Túria, amb una aportació de prop d’11 milions d’euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d'Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol•licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d'euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou prop d'un centenar de projectes presentats pels consistoris de la comarca. Benaguasil, amb 13 sol•licituds validades, encapçala un llistat en el qual la Pobla de Vallbona i Marines apareixen amb 10 actuacions aprovades, Riba-roja amb nou i Sant Antoni i Llíria amb huit, enfront d'Olocau, Nàquera i Loriguilla, que han optat per destinar els fons provincials a un únic projecte de major quantia.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas del Camp de Túria, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent de “agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i urbanisme

Una altra de les característiques d'este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol•licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l'accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d'estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d'aigua potable i la instal•lació d'enllumenat eficient en la zona.

Precisament esta fórmula combinada és la que ha utilitzat l'Eliana per al seu projecte d'accessibilitat i renovació de l'enllumenat i la xarxa d'aigua potable als carrers General Pastor i València, amb una inversió de 450.000 euros. Esta serà una de les obres amb major pressupost del pla a la comarca, al costat de la renovació de l'enllumenat a la urbanització Mont Ros de Nàquera (600.000 euros); l'adequació de la pista d'atletisme de Llíria (450.000 euros); i l'aparcament públic que preveu construir Olocau per a convertir en zona de vianants l'entorn urbà (450.000 euros).

En xifres globals, el ple provincial ha aprovat 24 obres de millora en infraestructures i serveis públics sol•licitades pels ajuntaments de la comarca. Li seguixen les actuacions d'urbanisme i accessibilitat (19); les vinculades a l'eficiència energètica i smart cities (16); la intervenció i adequació de zones verdes i parcs infantils (12); i les intervencions en instal•lacions esportives (9) i xarxes de sanejament (8).

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d'alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d'executar-se”.

Altres actuacions a la comarca

Les actuacions projectades pels ajuntaments del Camp de Túria s'emmarquen en diferents àmbits. Loriguilla, per exemple, destinarà la seua assignació en el pla a la reforma de les voreres i la substitució de la xarxa d'aigua potable en el nucli urbà (455.000 euros). Altres municipis trien millorar infraestructures i elements patrimonials, cas de Casinos, que instal•larà dos sales interiors en l'edifici museu (350.000 euros); Benissanó, que reforçarà l'estructura de la seua escoleta (135.000); i Llíria, que entre les seues propostes inclou la substitució de l'armadura i la coberta del celler dels Trulls de Daud (200.000).

En l'àmbit esportiu també trobem obres d'envergadura, com la coberta de les pistes de futbol i bàsquet que Sant Antoni instal•larà en el seu poliesportiu (315.000 euros); i les dos pistes de pàdel i el frontó que Gàtova afegirà a l'oferta del seu complex, que a més urbanitzarà els seus accessos (270.000 euros).

Quant a zones verdes, destaca la regeneració mediambiental de l'àrea recreativa Safareig a la Pobla de Vallbona, amb una inversió de 300.000 euros; i la remodelació integral del parc del carrer Madrid a Serra (125.000 euros). Vilamarxant, per part seua, aposta per l'asfaltat de camins amb alta freqüència de pas com els del Molinet, el Oro, Santa Teresa i la zona Creuetes, amb un pressupost d'actuació superior als 400.000 euros.

Sense abandonar la comarca, un altre projecte destacat és el sistema de videovigilància projectat per Riba-roja, que instal•larà 70 càmeres en els accessos al nucli urbà i les urbanitzacions de Montealcedo, Molinet, Santa Rosa, El Clot i Entrenaranjos, amb un cost d'al voltant de 350.000 euros que cobrirà el pla inversor de la Diputació, igual que les actuacions proposades per la Mancomunitat del Camp de Túria per a actualitzar equips informàtics, instal•lar plaques fotovoltaiques i adquirir material per a tasques de formació i comunicació.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon