Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La consellera Pèrez Garijo va inaugurar la V Jornada 'Guerra Civil i Memòria Històrica a la Serrania'


Rosa Pérez : Mantindre viva la memòria és part essencial d'una educació democràtica basada en valors com la pau i la convivència

  • La consellera de Qualitat Democràtica recorda les víctimes de la comarca dels Serrans víctimes de la repressió franquista i de l'horror nazi i  ressalta l'“estratègic paper” que va tindre el front de la serra d'Andilla per a la defensa de València durant la darrera fase de la batalla de Llevant

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha parlat de la importància de mantindre viva la memòria "per garantir que arriba a les persones que construiran el futur, com a part essencial d'una educació democràtica basada en valors com ara la pau i la convivència".

Així s'ha pronunciat la consellera Pérez Garijo durant la inauguració de la V Jornada 'Guerra Civil i Memòria Històrica a la Serrania' en què també han intervingut l'alcalde de l'Ajuntament de Villar del Arzobispo, Vicente Portolés; el regidor de Cultura, Memòria Històrica i Medi Ambient, Luis Suller, i la coordinadora de les jornades a La Serranía, Sandra Mínguez.

Per a Pérez Garijo "mantindre en la memòria les víctimes, reconèixer l'horror del que és viscut, és el millor recurs per evitar que episodis com aquest tornen a repetir-se, cosa que es fa encara més necessària veient el que està succeint actualment tan a prop nostre".

"Volem recuperar la memòria -ha emfatitzat la consellera- perquè és la millor manera de cicatritzar unes ferides que altrament quedarien obertes per sempre".

Víctimes de la Guerra Civil i l'horror nazi

La consellera de Qualitat Democràtica ha recordat els "terribles efectes" de la Guerra Civil a la Regió muntanyenca, moment en què molts dels seus municipis van ser destruïts en estar situada la línia defensiva republicana XYZ. En aquest sentit, ha ressaltat "l'estratègic paper" que va tindre el front de la serra d'Andilla per a la defensa de València durant la darrera fase de la batalla de Llevant.

Durant la intervenció, Pérez Garijo ha volgut esmentar els 678 valencians, homes i dones, que van ser víctimes de la repressió i van patir l'horror dels camps d'extermini dissenyats pel règim nazi, "als quals estem retent homenatge a través del projecte 'Construint Memòria' de la Generalitat".

La consellera de Qualitat Democràtica ha al·ludit a les set víctimes de la comarca de la Regió muntanyenca "de les quals només van poder sobreviure-ne quatre, després de ser alliberades de Mauthausen el maig del 1945", ha lamentat.

Pérez Garijo també ha recordat als que van sobreviure i van patir a més un doble càstig, "ja que els presoners espanyols van ser els únics que no van poder tornar al seu país després del seu alliberament, i si escau no va ser fins a la mort de Franco; i si tenim en compte que els republicans espanyols tampoc van ser tractats com a presoners de guerra, el càstig va ser triple".

La consellera ha assenyalat alhora que "tenim constància de 82 persones de la comarca de la Regió muntanyenca que van ser víctimes de la repressió franquista i van morir afusellades. Entre elles, n'hi havia 31 de Chelva, 26 de Villar i 9 de Bugarra".

Amb motiu de la Jornada es pot visitar l'exposició 'Les víctimes valencianes del nazisme' al centre Polivalent Institut Vell. La mostra reuneix fotografies i objectes materials de les víctimes, cedits per les seues famílies, com ara documents, targetes postals o el pijama que va portar Virtudes Cuevas, una de les quatre dones valencianes que van sobreviure als camps d'extermini.

Així mateix, s'inclou la instal·lació artística 'Por, Silenci. Conservem la memòria', a càrrec d'Isabel Arcas. La sessió conclourà amb una obra de teatre que també parla de la por, a través de la història "Instruccions per no tindre por si ve la Pastora".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon