Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Consell formarà als docents per a detectar problemes mentals i per a l'educació emocional d'alumnes

El Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, en coordinació amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, posarà en marxa durant el pròxim curs escolar un programa d'aprenentatge en educació socioemocional destinat al personal docent de centres escolars i Formació Professional públics de la Comunitat Valenciana.

En relació amb aquest procés formatiu, el comissionat de la Generalitat per a la Salut Mental, Rafael Tabarés, ha explicat que està prevista la constitució durant el mes de setembre d'una comissió de treball, juntament amb la Direcció General d'Inclusió Educativa, així com el departament de formació del professorat d'Educació de la Generalitat "amb l'objectiu de valorar possibles itineraris per al professorat".

Rafael Tabarés ha considerat "fonamental" actuar en l'àmbit educatiu i "intervindre millorant les eines emocionals de tota la comunitat educativa", ja que segons ha detallat, "en la infància i adolescència el 50% dels problemes de salut mental es produeixen abans dels 14 anys i el 75% abans dels 24". 

El comissionat ha revelat altres dades que fan "patent" la necessitat de dur a terme accions formatives en tota la comunitat educativa, és a dir "entre els estudiants, universitaris, professors i en l'àmbit familiar". Segons ha concretat, els trastorns mentals en xiquets i xiquetes d'entre 4 i 14 anys s'han multiplicat per quatre, i ha augmentat el doble la prevalença de depressions i ansietat en adolescents després de la pandèmia de COVID-19.

Per tot això, Rafael Tabarés ha subratllat que aquest programa formatiu en educació socioemocional "sorgeix davant la necessitat d'intervindre i adoptar mesures que pal·lien l'augment dels problemes de salut mental en l'alumnat", que ha experimentat un increment en els últims anys "a conseqüència dels temps difícils que viuen els xiquets, xiquetes, adolescents i joves per la pandèmia, la guerra, la incertesa econòmica i per estar vivint en un temps marcat per l'alerta i el perill".

El comissionat ha indicat que serà "fonamental" mantindre en els pròxims anys les inversions que la Generalitat està realitzant per a millorar l'accés dels xiquets, xiquetes i joves a la salut mental i a augmentar les instal·lacions i recursos professionals. A més, ha ressaltat que "al costat d'aquesta acció és necessari treballar a llarg termini i en profunditat, dirigint els nostres esforços a millorar la formació en benestar emocional i en salut mental dels joves en tots els àmbits, tant en l'escolar com en l'universitari". 

Projecte pilot

Rafael Tabarés ha incidit en la necessitat de disposar de "mecanismes per a gestionar les emocions". I per això, segons ha informat, recentment es va posar en marxa l'oferta del curs "L'Educació Soci-Emocional a les escoles públiques de la Comunitat Valenciana" en els Centres de Formació del Professorat (CEFIRE) de Xàtiva i Alacant, "amb l'objectiu de desenvolupar un projecte pilot com a avantsala del procés de formació en matèria de promoció de la salut emocional/mental, destinat al personal docent, que es posarà en marxa en els centres educatius de la Comunitat Valenciana", ha conclòs.
Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon